A jövő is az egészségturizmusról szól Észak-Magyarországon

Kezdődik a szezon és összefogással újabb eredmények várhatók idén a gyógyturizmusban Észak-Magyarországon - hangzott el a hevesi megyeszékhelyen, a négycsillagos Hotel Eger-Parkban tartott regionális sajtótájékoztatón.

A fő feladat 2016-ban is az, hogy több vendéget fogadjanak a térségben és több bevételre tegyenek szert - hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Ennek érdekében a kiszolgáló partnerekkel együttműködve tevékenykednek tovább.

Biztató kilátások az első negyedév után

A végleges statisztikai adatok szerint az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a térségben. Ennek alapján a harmadik legkedveltebb célpont Észak-Magyarország a turisták körében. Ám az egy vendégre jutó tartózkodási idő 2,2 nap volt, amin van még javítanivaló. Tavaly például több külföldi érdeklődő is érkezett Észak-Magyarországra. Különösen Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Csehországból jártak itt.

Molnár Anita kiemelte, hogy az idei év eddig eltelt részében tovább nőtt az érdeklődés a régió turizmusa iránt. Az első negyedévben több vendégéjszakát számoltak, mint a tavalyi első három hónapban. Márciusban különösen Lengyelországból érkeztek sokan. Az idei feladatokról szólva arra emlékeztetett, hogy a turisztikai régiók között az észak-magyarországi is különböző programokkal vesz részt a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Gasztroélmények éve rendezvényein. Példaként említette, hogy júniusban Eger és Tokaj mutatkozik be sajtóvacsora keretében Budapesten különleges gasztronómiai és borkínálatával. Ugyanakkor készülnek az egri Bikavérünnepre is, melynek Tokaj lesz a díszvendége. Ezek mellett a szomszédos országokból történő beutaztatás további élénkítását is fontos feladatuknak tartják, így összefogással Romániában és Lengyelországban kampányolnak, Csehországban pedig a nagyközönség felé aktív kommunikációval nyitnak.

Idegennyelvű kiadványok és nyelvi képzések

Ezután Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtőkára beszélt a természet gyógyító erejének fontosságáról. Kiemelte, hogy az elmúlt két évtizedben főleg a konferencia- és a négy évszakos turizmus megvalósítását igyekeztek ösztönözni. Napjainkban viszont nagyobb szerepet kapott gyógyturizmus erősítése, melyhez jó lehetőségek kínálkoznak Észak-Magyarországon. A kamara arra törekszik, hogy az ebben résztvevő vállalkozásokat több nyelvű kiadványokkal, továbbá nyelvi képzéssel segítse. Ezek a kiadványok a régióban található gyógyfürdőket, szállodákat, a gyógyvizek orvosi hatásait tartalmazzák. Az elmúlt időszakban több fórumot is szerveztek orvosok, utazási irodák, pénzügyi szakértők részvételével. Ezeken a gyógyászat mellett a betegségek megelőzésére ajánlott segítő szolgáltatásokról is beszéltek.

A továbbiakban Tóthné Bánszki Zsuzsa, az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Klaszter menedzsere azt emelte ki, hogy a régióban Mezőkövesdtől Bükkszékig több gyógyfürdő és szálloda működik. Ezekben a gyógykezelések mellett kulturális, turisztikai programokat is ajánlanak a vendégeknek. Ezekre az idén is, mind a négy évszakban lehetőség kínálkozik. Miután a kezelések kúraszerűek, ezért a betegek tartózkodási idejét további napokkal hosszabbíthatják meg. Erre különösen a szomszédos országokból érkezők figyelmét igyekeznek felhívni. Azt is hangsúlyozta, hogy a klaszterben résztvevő tagok tovább folytatják innovatív munkájukat, és újabb termékeket kívánnak bevonni a gyógyító munkába.

Új gyógyhatású anyag a bentonit

Ezzel kapcsolatban Szántó László, a Heves megyei Erdőkövesden működő egyik vállalkozás ügyvezetője - mint klasztertag - mutatta be a bentonit nevű ásványi anyagot, amelyből feldolgozással értékes termékeket készítenek. Elhangzott, hogy bentonitból kéztisztítót is gyártanak, és erről kiderült, hogy vízzel kezelve olyan gyógyiszapot állítottak elő, amely jó hatást gyakorol a gyulladásos ízületekre. Ezt az anyagot a Semmelweis, illetve a Debreceni Egyetemen is megvizsgálták, és kedvező eredményeket értek el vele. A vizsgálatokat a következő időszakban is tovább folytatják, és bíznak abban, hogy gyógyítószerként még az idén bevezethetik és piacon a mozgásszervi betegségek kezelésére. A klaszter további tagjai pedig elhatározták, közreműködnek abban, hogy ezt a terméket minél többen kipróbálhassák a jövőben.


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?