hirdetés
hirdetés

A könnycsepp alakú sziget

A Sri Lanka-i Turisztikai Promóciós Iroda (SLTPB) turisztikai bemutatóra és üzleti találkozóra hívta május 17-én, csütörtökön a Hotel Continentalba a turisztikai szakújságírókat és az utazási irodák képviselőit. A Srí Lanka-i Üzleti Fórum - Road Show 2018, az SLTPB által szervezett kelet-európai bemutatkozás része, ez a találkozó Varsóban, Krakkóban már megtörtént.

hirdetés

„Srí Lanka egy olyan hely, ahol mindenki megtalál magának valamit - a magas hegyektől, a teaültetvényektől a dzsungelig és a gyönyörű strandokig. A vad természet szerelmesei itt láthatják az állat- és növényfajták sokféleségét, a történelem és a műemlékeket és több mint 2550 éves kulturális örökségünk nyomait fedezi fel” — mondta Madubhani Perera, a Srí Lanka-i Turizmusfejlesztési Iroda marketing igazgatója. Tavaly a turizmus 3,5 milliárd USA dollár bevételt biztosított az országnak. Az elmúlt 4 hónapban az országban több mint 880 000 fővel nőtt a beutazó turisták száma, ez 16,7%-s növekedést jelent — tette hozzá.

Sri Lanka, korábbi nevén Ceylon, könnycsepp alakú sziget az Indiai-Óceánban, Indiától dél-nyugatra. Az ország turistaparadicsom. Csodálatos tengerpart, ősi történelmi emlékek (köztük 6 világörökségi helyszín), ma még érintetlen kultúra és gyönyörű élő- és növényvilág, valamint vendégszerető, barátságos emberek várják a turistákat. A turisták sem vitatják Marco Polo meglátását a mintegy 65 ezer négyzetkilométeres szigetről, mely szerint „kétségkívül a legkiválóbb ekkora méretű sziget a világon.” 

Tizennégy nemzeti természeti rezervátum hívja a látogatókat, Minneriyában található a legnagyobb elefánt-csoportosulás, Yalában van a legtöbb leopárd és nem szabad kihagyni a Sinharaja esőerdőjét sem. A rezervátumokban 431 madárfaj lelhető fel, ebből több száz állandó és 23 a vándorló faj. A hagyományos gyógyító módszerekkel is találkozhatnak az erre fogékonyak.

Sokakat vonz az ország kellemes klímája, a több mint 2500 éves írott történelem és a fantasztikus kirándulások a rezervátumokban. A városok, köztük a főváros, Colombo is nagyon keresett, ahol megnézhető az egykori gyarmati Erőd, amely ma állami rezidenciáknak és irodáknak ad otthont. Tőle nem messze található a Galle Face Green, a tengerparti sétány, majd a Pettah, az a hagyományos bazár, ahol minden megtalálható.

Szálláshely terén is jól ellátottak, lehet nyaralni többcsillagos szállodákban, bungalókban, luxusvillákban, panziókban, műemlék-bungalókban, lehet házat is bérelni, vagy kunyhókat a dzsungelben, faházakban és luxusapartmanban.

Magyarországról tavaly 4951 turista látogatott a szigetre, a lengyelek 15 346 érkezéssel jócskán megelőztek minket. Virágzik az esküvői, a tengeri és a kulináris turizmus, 800 utazási iroda dolgozik a visszatérő vendégekért.

Az ország tengeri és légi úton is könnyen elérhető, egyebek mellett zászlóvivő a Sri Lankan Airlines-szal. A vízum online rendszerükön keresztül intézhető. Bandaranaike nemzetközi repülőtérről autópályán 20 perc alatt elérhetünk a fővárosba, Colombóba. Belföldön közlekedhetünk lehet vasúttal, luxusvonatokkal, helikopterrel, hidroplánnal, csónakkal és tuk-tukkal.

Szóba kerültek befektetési lehetőségek is, így a versenysportok és a turizmus kutatás és fejlesztés terén. Érdemes megnézni a szárazföld belsejében a teaültetvényeket, a rizsföldeket és a trópusi őserdőket.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai