hirdetés
hirdetés

Ahol az élményből fakad a tudás

A tanév itt kezdődik! Országos Szakmai Tanévnyitó Kultúrpedagógiai blokkja egyik programjaként sajtótájékoztatót tartott Márta István, az ország egyik legnagyobb kulturális intézményhálózata, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője. Márta István kultúraszervező ereje egyre szélesebb körre terjed ki, jó érzékkel most az iskolai kirándulásszervezők megnyerésén fáradozik.

hirdetés

A MindenKorPécs! elnevezésű program célja a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. üzemeltetésébe tartozó pécsi történelmi, kulturális értékek kiajánlása közművelődési és múzeumpedagógiai élménycsomagban.

Az ókorból Pécsen maradt fenn egy antik temető, mely azóta a Világörökség része lett. A középkorról Magyarország első egyeteme mesél, míg az újkori aranykort a Zsolnay hagyaték idézi fel. De a város rengeteg múzeuma, és a ritka szép erdős környék (benne állatkerttel, a Mecsextrém kalandparkkal) változatos, többnapos programok kialakítását teszi lehetővé. Napközis táborokat szerveznek iskolásoknak, mely bemutatja a 2000 éves kezdetektől napjainkig a város történelmét. A MindenKorPécs! kiránduló és városnéző programjai során a szervezők igyekeznek a hagyományos, hosszú tárlatvezetésektől eltérni. Az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított foglakozásokat főként játék, önálló feladatvégzés, így garantált jókedv kíséri.

A programban szereplő helyszínek: Pécs/Sopianae Ókeresztény temetője a pécsi Világörökségi helyszínek, Középkori Egyetem, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed és kiállításai. Iskolán kívüli oktatási lehetőséget kínál továbbá a Zsolnay Kulturális Negyed területén található Labor – Interaktív varázstér, és a Planetárium rendhagyó fizika órák esetén kiváló helyszínnek bizonyulnak.

Szintén a játék lesz a főszereplő a Zsolnay Kulturális Negyed nyárzáró ingyenes rendezvényén, a Szamárfül családi fesztiválon augusztus 24-25-én. Pécs kulturális városrésze óriási játszóházzá változik két napra, ahol kézműves és táncfoglalkozások mellett zenés és színházi előadásokra is ellátogathatnak kisebbek és nagyobbak.
A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. a városon belül és kívül, sőt nemzetközi színtéren is Pécs pozitív marketingjéért dolgozik. Pécs ICOMOS díjat kapott a Zsolnay negyed kialakításáért, és az 5 hektáros terület Hungarikum is lett. Tavaly 370 ezer látogató kereste fel csak a Zsolnay negyed látnivalóit! A fenntartási költségek mintegy harmadát a bevétel biztosítja, a többiről az állam és a város gondoskodik. A nemzetközi szintérre való kilépést előkészítendő, idegen nyelvű kiadványokat, imázs –filmet, és mobil-installációt is készítettek. Linzben és Berlinben már kiállítottak, jövő tavaszra európai historikus régi zenei fesztivált terveznek, gyűjtögetik az ipari műemlékek kulturális hasznosításának példáit. Az utazásszervezők a 2014-es Utazás kiállításon 100 négyzetméteres standon találkozhatnak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kínálatával.

A Zsolnay negyed területén többféle vendéglátóipari egység működik, most egy kedvezményes árfekvésű menza-room-ot is megnyitottak. Kulturális érdeklődésű kisebb felnőtt csoportok (36 fő) a vendégház apartmanjaiban kaphatnak elszállásolást.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai