Aktuális turisztikai fejlesztések Magyarországon

Látogatóközpontok épültek, vallási kegyhelyek, túraútvonalak, kilátók, fürdők, szállodák újultak meg az utóbbi időben országszerte, jelentős részben uniós támogatásokból. A fejlesztési hullám az idén is folytatódik, számtalan projekt  átadása várható a turisztikai szezon kezdetére, de vannak olyan fejlesztések is, amelyek év végére készülnek el.  Cikkünkben a 2014-ben átadott, illetve az idén befejezésre váró turisztikai projekteket gyűjtöttük össze a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatóságainak segítségével.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

BUDAPEST ÉS KÖRNYÉKE

A fővárosban egymást érik a fejlesztések az utóbbi időben. 2014 augusztusában nyílt meg a négycsillagos, 21 szobás Budapest Bastion Hotel, amely a legújabb trendeknek megfelelően berendezett szobákkal a Kálvin tér mellett található.

2015 márciusában adtak át egy másik butikhotelt, amely a New York Times „10 hotel, ahol otthon érezheted magad” listá­ján is szerepel. Ez az Aria Hotel Budapest, amelynek központi koncepciója a zene álta­lános szeretete. Az 1870-ben átadott épület berendezése a klasszikus és a modern stílust ötvözi. A 49 vendégszobát és négy nappalit a dzsessz, a kortárs, az opera és a klasszikus téma sajátosságai veszik körül. A vendégek a tetőről élvezhetik a Bazilika kupolájának látványát, miközben magyar házias ételeket kóstolhatnak.

2015 áprilisában nyílt meg a Prestige Hotel Budapest, amely a boldog békeidő­ket idézi. A klasszikus eleganciát a vintage stílussal ötvöző designhotel kialakításában megőrizték az épület tipikus monarchiabeli karakterét. Az impozáns lobbi az egykori palota gangos belső udvarából lett kialakít­va. A Prestige Hotel Budapest 85 szobával, konferenciateremmel, relaxációs zónával és a Costes Downtown étterem csúcsgasztro­nómiájával várja vendégeit.

Idén tavasszal adták át a Bo hotellánc második egységét, a 62 szobás Bo33 ho­telt a budapesti belvárosban. A hotelben 62 szobát alakítottak ki, a szobák alapterülete 22 négyzetméter fölötti. Az épületben van néhány lakosztály is, továbbá egy nyolc­vanfős, szekcionálható konferenciaterem. A wellnessrészlegben szauna, gőzfürdő és masszázs épült. Háromszintes mélygarázs kapott helyet a hotel alatt.

Megnyílt a gödöllői Erzsébet Királyné Szálloda új, 90 négyzetméteres Relaxációs Szigete finn- és infraszaunával, jakuzzival és fitneszgépekkel.

Átadás előtt áll a négycsillagos eszter­gomi Medhotel, amely 871 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg. Ez olyan szálloda lesz, ahol ötvözik az orvosi és a turisztikai szolgáltatásokat. Az épület 1–2. szintjén az egészségügyi szolgáltatások kap­nak helyet, a 3–4. emeleten találjuk a szállo­dai szobákat. A 19 szoba közül 15 kétágyas, négy pedig családi apartman. A közösségi terek és egyes szobák akadálymentesek.

A Budapest Airport megnyitotta a „Terasz Cafét a 2A Terminál tetején, közvetlen kilátás­sal a repülőtéri légi forgalmi irányítótoronyra és a 2. Terminál előtti forgalmi előterére.

Tavaly ősszel adták át a Rudas fürdő­komplexum új szárnyát, amely egyedülálló kilátást nyújt a Dunára és a városra. Az új wellnessrész az emeleten a fürdőven­dégeket kiszolgáló étteremmel, valamint a tetőteraszon elhelyezkedő panoráma­medencével és bárral várja a látogatókat. Az étteremben a forrás vizét felhasználva főznek, így az ételeknek is egyedi, utá­nozhatatlan ízt adnak a vízben lévő oldott ásványi anyagok.

ERDEI ÚJDONSÁGOK

Lassan a végéhez érkeznek az Ipoly Erdő Zrt. nagyszabású turistabarát fejlesztései. Má­justól kipróbálhatóak a Katalinpusztai Kirán­dulóközpont új élményelemei és a somoskői vadaspark fogadóközpontjának szolgálta­tásai. A Naszály-hegy lábánál kialakított Katalinpusztai Kirándulóközpontban az új fejlesztések eredményeképpen a látogatókat európai színvonalú parkoló fogadja, ahonnan kerti kisvasúttal közelíthető meg a kiránduló­központ. Már készül az a hatszor négy méte­res látványtérkép, amelyen megtervezhetjük a túraútvonalunkat. Emellett az Ipoly Erdő Zrt. saját erőből bővíti a szálláskapacitást is. A 35 fős erdei iskolai szállás mellett ötszobás turistaszállást is létrehoznak.

A Karancs-Medves vidékén, a Somoskői Vadaspark szomszédságában felépült fo­gadóközpont fejlesztésének célja, hogy a vadaspark kiránduló-központi szerepet töltsön be, ahol elsősorban a fiatal korosztály, valamint a családok megismerik a tájegység természeti értékeit, állat- és növényvilágát. A fogadóközpontban egy kisállat-simogató is helyet kapott.

FONÓDÓ KISVASÚT

Elkezdődött a keskeny nyomközű vasút építése Márianosztra és Nagyirtás között, miután az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai át­adták a munkaterületet a kivitelezőknek. A beruházás a korábban már meglévő, de a hetvenes évek végére teljesen felszámolt kisvasúti pályaszakasz megújítását tűzte ki célul, amely a jövőben nem fát vagy követ, hanem turistákat fog szállítani. A pálya­szakasz helyreállításával 6,9 km hosszú szakasz köti majd össze a két, már működő erdei vasutat, így lehetővé válik, hogy Szob­ról egészen Nagybörzsönyig utazhassunk kisvasúton.

MEGÚJULÓ KÍNÁLAT A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

HOTEL ÉS EGÉSZSÉGKÖZPONT SZÉKESFEHÉRVÁRON

 Idén márciusban nyílt meg Székesfehér­vár belvárosában, a Csónakázó-tó partján a város új négycsillagos szállodája, a Best Western Plus Lakeside Hotel. Az akadály­mentes szálloda 86 szobával rendelkezik. A 150 fő befogadására alkalmas konfe­rencia- és rendezvényterem három részre szekcionálható. A 2,3 milliárdos beruházás az Új Széchenyi-terv pályázatán elnyert közel egymilliárd forintos támogatással valósult meg. A szállodáról bővebben a 49. oldalon olvashatnak.

ZOOEVOLÚCIÓ

A Veszprémi Állatkert történetének legna­gyobb szabású fejlesztéssorozata 2014 ta­vaszán mintegy 1,2 milliárd forintos költség­vetésből indult. Befejezés idén tavasszal. Már látogatható az Elefántpark, a gulya-dombi bejáratánál épült új látványkifutó, amelyben lámákat, alpakákat mutatnak be. Áprilisra elkészült az orrszarvúház és -kifutó, ahol az afrikai antilopok, zebrák és a szélesszájú orr­szarvúak csapata kapott elhelyezést. Április közepén adták át a vizes élővilágot bemutató projektet, fókákkal és pingvinekkel. 

ESTERHÁZY-KASTÉLY-PÁPA

Megújult a pápai Esterházy-kastély főépü­lete. Április óta új attrakciókkal várja a láto­gatókat: az emeleten lelt otthonra a mario­nettszínház, amely éppúgy a barokk pompát idézi, mint a 2011-ben megújult főúri enteriőr. A keleti szárnyban mutatják be az épület Lego kockákból álló apró mását, a gyermekek pedig a szomszédos játszóházban meg­építhetik saját kastélyukat. A nyugati szárny földszintjén két állandó kiállítás nyílt. A kas­télykápolnát is felújították. A rekonstrukció európai uniós támogatással, kétmilliárd fo­rintból valósult meg.

SOMLÓ SPIRIT PÁLINKAHÁZ

A nemrég elkészült, ultramodern megoldá­sú, hegybe simuló Spirit Pálinkaház főzdé­jében a hagyományos kézműves pálinkafő­zést ötvözik a legkorszerűbb technológiával. Az üvegfalon át látni lehet a munkálatok teljes folyamatát. Előzetes bejelentkezésre kóstolóprogramokat szerveznek, amelye­ken többféle pálinkát lehet kóstolni, köztük a díjnyertes Cornus márkanevű válogatást. A beruházás több mint egymillió eurós tá­mogatással valósult meg.

TANÖSVÉNY TATÁN

2014 decemberében adták át a Tatai Fényes Tanösvényt, amely feltárja a harminchektáros területű strandfürdő sajátos adottságait. A ta­lajszint felett vezető, cölöpökre támaszkodó fa járdaszerkezeten sétálók közelről tekinthetik meg a mélyről feltörő, kristálytiszta forráso­kat és az égererdők állatvilágát. A kiépített szakasz csak vezetővel látogatható, míg az ezer méter hosszú nyitott szakasz önállóan fe­dezhető fel. Tata másik turisztikai fejlesztése, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ is ren­dezvényekkel, vezetett túrákkal és kerékpár-, valamint vízisport-eszközök kölcsönzésével várja az aktív turistákat.

NYUGAT-DUNÁNTÚLI BERUHÁZÁSOK

LENTIBEN SZÁLLODA ÉPÜL

Lenti város önkormányzata négycsillagos szálloda építésébe kezdett 2015 januárjában, az átadás decemberben várható. A beruhá­zás két részből áll, a hatszintes, 94 szobás szálloda építése mellett magában foglal­ja a gyógyfürdő fejlesztését is. Ez utóbbi területén – összekötve a szállodával – két fedett medencét, 65 méter hosszú csúszdát, valamint gyerekcsúszdát építenek.

A több mint 200 férőhelyes szállodában két elnöki lakosztályt is kialakítanak, de kon­ferenciaterem, nívós étterem és bár is helyet kap az épületben. Az üzemeltetést a száz százalékban az önkormányzat tulajdonában lévő Lenti Gyógyfürdő Kft. végzi majd.

A hárommilliárdos turisztikai fejlesztés keretében 1630 négyzetméteres résszel bővül a fedett fürdő, épül egy csúszdás élmény­medence 250 négyzetméteres vízfelülettel, sokszínű élmény- és játékelemekkel, óriás- és gyermekcsúszdával, mászófallal, pancsolóval.

KERÉKPÁRRAL A FERTŐ-TÁJON

Megújul a Fertő tó menti kerékpárút 1150 millió forintból. A fejlesztés nyolc telepü­lést érint, Fertődtől Hegykőn és Balfon át Fertőrákosig. 11 kilométeren új kerékpárút létesül, négy kilométer hosszan korszerűsítik a meglévő bicikliutat, hat kilométer hosszan kerékpársávot jelölnek ki.

KŐSZEGI VÁRFELÚJÍTÁS

Tavaly év végén fejeződött be a kőszegi vár felújításának II. szakasza. Akadálymentesítették a turisták által látogatott épületrésze­ket, új, látogatóbarát kiállítótereket hoztak létre, a lovagtermet és az árkádos pincét pedig alkalmassá tették arra, hogy ott kor­szerű körülmények között rendezhessenek konferenciákat, vacsorákat és borkóstolókat. Megújult a vár homlokzata is. A fegyverszo­bában interaktív módon ismerkedhetnek az érdeklődők a középkori fegyverekkel, harci ruházatokkal. A felújítás második ütemében, december végéig a vár külső és belső udvara, valamint egy turistaszállónak is használt épületrész újulhat meg.

ÜDÜLŐKÖZPONT CELLDÖMÖLKÖN

2014. áprilisában nyílt meg a négycsillagos JUFA Vulkán Fürdő Resort Celldömölkön, a gyerekvilágot és a szaunavilágot év vé­gén adták át. A termálfürdő nyolc meden­cével, bel- és kültéri csúszdákkal, gyerek­világgal elkülönített családi pihenőkkel, szaunaélményvilággal várja a vendégeket. 

FELÚJÍTÁS KÖRMENDEN

Nyolcszázmillió forintos beruházással újítják fel Körmenden a Batthyány-kastély egy részét. A kastély eredetileg lovardának épült részében a felújítást követően turisztikai fogadóépület, Batthyány Örökségközpont jön létre, melyben a látogatókat interaktív információs pontok, vetítőterem és a gyógyító-gasztronómia ter­mékeit felvonultató helyi termékeket kóstol­tató és forgalmazó „Liktárium” kap helyet. A projekt 2015 nyarán fejeződik be. Az épület megújuló közösségi tereiben időszaki kiál­lítások megrendezésére is lehetőség nyílik majd. Felújítják a műemlék épület külső hom­lokzatát, a tetőt, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést és a vizesblokkokat, akadálymentesítik az épületet. 

SÁRVÁR ÉS BÜKFÜRDŐ

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben 150 millió forintos beruházásból 2014 nyarán ad­ták át a négy új csúszdapályát és az új vizes játékokat. Az új csúszdák 12 és 14 méteres magasságból indulnak. Az összesen 380 méter hosszú új csúszdapályát a különleges vonalvezetés mellett hang és fényeffektek teszik még izgalmasabbá. A csúszda mellé sebességmérőt és fényképezőgépet is tele­pítenek, amely a csúszás pillanatait örökíti meg. A szabadtéri gyermekmedencék fölé árnyékoló napvitorlákat helyeztek ki, és egy „kütyümentes övezetet” is kialakítottak.

Bükfürdőn a kültéri fitneszpark gyermek­játszótérrel és mozgássérültek részére al­kalmas fitneszeszközökkel bővült. Rekre­ációs Kneipp®- és nordic walking parkot is kialakítottak. Száraztaposó-pálya, ivó- és lábmosókút, fűszernövénykert, jógapark létesült, két új nordic walking utat jelöltek ki.

FERTŐD, ESTERHÁZY-KASTÉLY

2001 óta több lépcsőben folyik a fertődi Esterházy-kastély és kertjei felújítása. El­sőként a kastély kápolnáját restaurálták, majd sor került a kastély díszudvari homlok­zatainak helyreállítására. Megkezdődhetett a kastélypark revitalizációja a fasorok és allék rendezésével, majd megújult a nyu­gati kastélykert sétánya is, végül megnyílt a kastélyszálloda. 2007-től uniós pályá­zatok keretében ötmilliárd forintot sikerült a kastély helyreállítására fordítani, három ütemben. Most egymilliárd forintos uniós támogatással a többi között renoválják az úgynevezett kiskastély épületét, visszaépítik a Narancsház és kiskastély közötti össze­kötő szárnyat és parkolókat alakítanak ki.

APÁTSÁGI MÚZEUM

Elkészült a Pannonhalmi Főapátságban az apátsági major rehabilitációja. A 18. század­ban emelt, barokk épületben egy 21. századi igényeket kielégítő kulturális turisztikai láto­gatóközpont jött létre.

GYŐR OLIMPIÁRA KÉSZÜL

A kisalföldi megyeszékhely barokk belváro­sa a városrehabilitációs program keretében teljesen megújult, modern Látogatóközpont fogadja a turistákat, az impozáns Dunakapu és Széchenyi tér, a belvárosi mini-állatkert, a Füles Bástya vagy a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ színes élményeket ígér. Az olimpiai készülődés jegyében 5500 fős multifunkci­onális sport-és rendezvénycsarnok, az Audi Aréna Győr, valamint 5 0méteres sportme­dencét rejtő Aqua Sportközpont épült Győr­ben. Gyárlátogatásra hív az Audi Hungaria Látogatóközpontja, a város szakrális kincsei pedig a püspökségi Zichy Ferenc Látogató­központban tekinthetők meg. A várost felfe­dezhetik a kalandra vágyók a folyókról tutajjal, kirándulóhajóval, segway-jel, valamint ősztől akár közösségi kerékpárokkal is.

SOPRON, SARRÓD, FERTŐRÁKOS

Megújult a város ősi fóruma, legfontosabb közösségi tere. Egy európai uniós program keretében a barokk Fő tér új díszburkolatot és díszkivilágítást kapott, kibontották a Sopron jelképének számító Tűztorony kapuátjáróját, és a 61 méter magas torony felújításával párhuzamosan múzeumi fogadóközpontot és kávézót építettek. A várfalsétány kiala­kításával láthatóvá tették az eddig rejtett várfalakat és bástyákat. Felújították a híres bencés Kecske templomot, ahol annak idején két királynét és egy királyunkat is megkoro­názták. Elindult a Várkerület értékmegőrző felújítása, és megszépült a több mint két évszázados Erzsébet-kert.

Az Esterházy-család által alapított sarródi Lászlómajorban teljes rekonstrukció valósul meg, amely a majorság összes épü­letét, a karámokat, a színeket, a zöldterületek egyaránt érinti.

A Fertőrákosi Barlangszínház idén június 19-én nyitja meg kapuit újra a nagyközönség előtt. A 2013-ban kezdődött felújítási mun­kákat követően ma egy teljesen megújult színháztérrel találkozunk: 760 fő befogadá­sára alkalmas nézőtérrel, fűthető székekkel, megnövelt területű, modern színházi fény-és hangtechnikával ellátott színpaddal, föld alatti és felszíni kiszolgálóegységekkel. 

SZOMBATHELY: RÉGÉSZETI MŰHELY ÉS TÁRHÁZ

Szombathely jelentős település volt az ókor­ban, itt volt a Római Birodalom negyedik legnagyobb Isis-szentélye: a ma embere is meggyőződhet róla, ha felkeresi a helyreállított szentélyt és az itteni interaktív múzeumot. Ez az egykori pompa csillan most meg az európai uniós támogatással helyreállított Isis-szentély történelmi kövein. A régészeti emlékek bemuta­tásán túl fontos az oktató- és ismeretterjesztő tevékenység.

DÉL-ALFÖLDI VONZERŐK

A szarvasi interaktív Mini-Magyarország makettpark Erdély nevezetes épületeivel bővült. Mórahalmon szintén egy szabadtéri Magyarország-makettparkot nyitottak meg idén tavasszal. Mórahalmon ugyancsak idén márciusban nyitották meg a Dél-Alföld első medical wellness szállodáját, a háromcsil­lagos Elixír Hotelt.

Csongrádon tavaly ősszel kezdték meg a termálfürdő teljes körű felújítását, az egy­milliárd forintos beruházási összeg felét euró­pai uniós forrásból fedezik. A megújuló fürdő akadálymentesített lesz, az elfolyó termálvíz hőenergiáját felhasználva fogják megoldani a fedett rész téli fűtését. Felújítják a meden­céket, építenek egy kültéri csúszdás élmény­medencét, új önkiszolgáló éttermet és well­ness- és gyógyászati részleget is kialakítanak.

BŐVÍTÉS ÓPUSZTASZEREN

Ópusztaszeren ez év áprilisában fejeződött be a Nemzeti Történeti Emlékpark több mint egymilliárd forintos fejlesztése. Az érdeklő­dők új szemszögből láthatják Feszty Árpád A magyarok bejövetele címet viselő, monu­mentális körképét. A rotunda (körtemplom), a tetőszerkezet felújítása és az épület aka­dálymentesítése várhatóan májusra készül el, s ekkor nyílnak meg az új, interaktív állandó kiállítások is.

Szegeden 2015 májusában fejeződik be a Dóm kétmilliárd forint értékű felújítása. A vendégek az altemplomtól a tornyokig okostelefonos/visualguide-os vezetés segít­ségével is bejárhatják majd az épületegyüt­test. Új kiállításokat nyitnak, az altemplom­ban zarándokfogadó központot alakítanak ki.

TÍZMILLIÁRD GYULÁNAK

Gyulán jelenleg több mint tízmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztések zajlanak. Két­milliárd forintos uniós támogatásból kastély­múzeumot alakítanak ki a régóta üresen álló Almásy-kastélyban, amelynek átadása július­ra várható. Az okostelefonos/visualguide-os vezetés segítségével lehet körbejárni az épület egyes pontjait, amelynek keretében a kastély háromszáz éves történetével, az arisztokrácia és a cselédség egykori életével ismerkedhet­nek majd meg a látogatók. De lesznek benne konferenciára, színházi és zenés előadások megtartására alkalmas termek is. A felújítás számos energiatakarékos elemet tartalmaz: padlófűtés lesz az épületben, a hőt geoter­mikus energia adja, a felújított nyílászárók hőszigetelő üveget kapnak és az épületre LED-világítást szerelnek.

A városfejlesztés része volt a Göndöcs-kert nevű gyulai közpark és környezete meg­újítása, amelyre összesen 900 millió forin­tot költöttek. A Vigadó épületének, a Kohán Képtárnak és az Erkel Ferenc Művelődési Háznak a helyreállítása és a kapcsolódó inf­rastrukturális megújítási munka 2014 elején fejeződött be.

Algyőn március elején nyílt meg a Le­vendula Hotel. A város önerőből gyűjtötte össze az 550 millió forintot, a hotel melletti lovaspályán rendszeres lovas sportolási le­hetőséget is szeretnének majd létrehozni. A Levendula Hotelnek 16 kétágyas szobája és két lakosztálya van, egyszerre ötven embert tudnak fogadni. Az épületben 120 férőhelyes étterem is épült.

Szentesen 2014 augusztusában adták át az új fedett ötvenméteres sportmedencét. Az uszodát vízilabda-mérkőzésekre és úszóver­senyekre egyaránt használják. A komplexum mellett új élményfürdő és wellnessközpont épül. Lesz itt wellnessrészleg szaunákkal, szoláriummal, masszázshelyiségekkel, jég­szobával és sóbarlanggal. A projekt várható­an 2015. június 30-án fejeződik be.

PROJEKTEK A TISZA-TÓNÁL

Tavasszal adták át Poroszló közelében a Ti­sza-tavi vízi sétányt. Az 1500 méter hosszú pallóút csak vízi úton, Poroszlóról rendsze­resen induló hajójáratokkal közelíthető meg. Madárlesről és a tizenöt méter magas ma­dármegfigyelőről is lehet nézelődni, és vízi kunyhót is bérelhet, aki horgászni vagy ro­mantikázni akar a tó egy hangulatos pontján. A Tisza-tó és a Tisza folyó között, Kiskörén ökológiai hallépcsőt hoztak létre, amely a halak vándorlását segíti elő, de élőhelyet is biztosít­hat egyes fajoknak. Az 1371 méter hosszú, mesterséges patak raftingolásra is alkalmas. Emellett tart a Tisza-tó vízrendszerének komp­lex megújítása, a projekt tavaly vette kezdetét, és előreláthatólag őszig fog tartani.

Tiszafüreden az ország legnagyobb ke­rékpárcentruma épül fel egymilliárd forintos uniós forrásból, átadása 2015. október végé­re várható. A program keretében összeköt­nek kerékpárútszakaszokat az EuroVelo11 nemzetközi kerékpárút mentén, egy pihenő­pont és egy emelhető szerkezetű híd is épül. Számtalan innovatív kerékpáros-szolgáltatás (mobil szerviz, MP4 GPS-es túravezetés, si­sakkamera-kölcsönzés, elfáradt gyerekek és szülők visszaszállítása) is elérhetővé válik.

A „Tisza-tavi templomok útján” elneve­zésű projekt keretében tematikus útvonalat alakítottak ki. A Tisza-tavi települések 13 helyszínén nyolc templom és négy vallási kegyhely rekonstrukciója valósult meg, vala­mint egy zarándokszálláshely épült, a prog­ram 2014 szeptemberében zárult.

MEGSZÉPÜLT BEREKFÜRDŐ

2015 tavaszán a meglévő termálmedencék és úszómedence mellé új gyermek- és él­ménymedencével bővült a Berekfürdő Ter­mál- és Strandfürdő.

Ha igazán falusi környezetben és csa­ládias házban szeretnénk megpihenni, az újonnan épített kétszobás, nyolc férőhelyes Kézművesek Tanodája kézműves foglalkoz­tató szállás remek választás Tiszadorogmán.

Tiszabábolna faluban most nyílt meg a Sóvirág Vendégház, amely három szobával, tíz férőhellyel rendelkezik, közülük az egyik akadálymentesített, így mozgássérült ven­dégek is meg tudják közelíteni. Játékszoba és wellnessrészleg (jakuzzi, infraszauna) segít a kikapcsolódásban.

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI TURISZTIKAI ÚJDONSÁGOK

A nyugati szárny kivételével két szint ma­gasságig újra felépítették a diósgyőri vá­rat. A tornyok között három palotaszárnyat is újjáépítettek, amelyekben helyet kapott Közép-Európa legnagyobb lovagterme, egy várkápolna és a királynék lakóterme is. A kö­zépkori erődítmény kapuját 2014 kora őszén nyitották meg a látogatók előtt. A 2 milliárd 714 millió forintos projektben zömmel uniós forrásból rekonstruálták az épületet.

A történelem, a látvány, a hangulat mel­lett a gasztronómia is helyet kapott végre az egri várban. Az 1552 étterem és az Amulett kávézó csodás környezetben, a helyhez mél­tó színvonalon várja vendégeit.

A Gál Tibor Pincészet jóvoltából meg­nyílt Eger első borélménycentruma, a Fúzió, ahol együtt van egy minden igényt kielégítő borbár, egy bisztrókonyha és a világ első interaktív Egri Bikavér Múzeuma.

BARLANGFÜRDŐ, ÁSVÁNYMÚZEUM

Megnyitotta kapuit a mátraszentimrei Mátra Ásványház Múzeum és Ásványbolt. A 150 négyzetméteres kiállítótérben az ásványok és fosszíliák klasszikus bemutatása mellett helyet kapnak a mikroásványok bemutatá­sát szolgáló mikroszkópok, valamint egy UV-szoba is. Hazánkban egyedülálló módon egy ásványcsiszoló műhely működésébe is bepillantást nyerhet a látogató, akinek lehe­tősége nyílik ásványok megmunkálására.

Év elején adták át Demjénben a barlang­fürdőt, amely 500 millió forintos támoga­tásból valósult meg. A Cascade Barlang-és Élményfürdőben megtalálható a meleg vizű barlangok cseppkőmedencéitől a 21. század rafinált csúszdavilágáig minden, ami az önfeledt fürdőzéshez kell. A 760 méter hosszú barlangrendszerbe csatlakozik a hegybe süllyesztett csúszdavilág, amely­nek legmagasabb pontjára látványlift juttatja el a vendégeket.

KALAND AZ ÉLET!

Már használható a Zemplén Kalandparkban a Magas-hegyet a Szár-heggyel összekö­tő, zárt kabinos kötélpálya, azaz a „Don­gó”. A két hegy között két, egyenként hat fő szállítására alkalmas kabin közlekedik 152 méteres magasságban. A Szár-hegy és a Magas-hegy közötti 1036 métert nem­csak üvegpanorámás zárt kabinban lehet megtenni, hanem a Sólyom nevű, átcsúszó kötélpályán is, amelyen az extrém kalandra vágyók akár nyolcvan km/órás sebességgel száguldhatnak.

Megszépült a hatvani Grassalkovich-kastély, amelyben a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Mú­zeum nyitotta meg kapuit. A 4500 négy­zetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt háromszintes, korábban évtizedeken át lakatlan kastélyépületben működő múze­umban Széchenyi Zsigmondnak, Fekete Ist­vánnak, Kittenberger Kálmánnak, a Hatvany és a Grassalkovich családnak emléket állító szobarészleteket is berendeztek. A létesít­ményben interaktív elemek szintén helyet kaptak, így létesült digitális lőtér, íjász-, soly­mász- és kotorékpálya is egy magasles körül.

Mád legújabb ékszere a Botrytis Hotel. A prémiumszolgáltatásokat nyújtó boutique hotel hat szobával és kalandos bortúrákkal várja a vendégeket Mádon.

Az egerszalóki Shiraz Hotel építésének harmadik ütemében húsz szobaegységgel nőtt a szálloda kapacitása, többségében lakosztályokkal, így összesen 65 szobában 150 vendég befogadására válik alkalmassá a hotel. Bővült a wellnessrészleg és a szál­loda kertje is. A kertben élménymedence és bár épült, baldachinos ágyakat helyeztek el.

A felsőtárkányi Bambara Hotel kapa­citása nyolc prémiumszobával, hat junior­lakosztállyal és két nagy lakosztállyal nőtt. A spában új barlangfürdőrészeket alakítottak ki. Az étterem is bővült, amelyhez egy félig zárt teraszt is épült.

MEGÚJUL A KÉKTÚRA

Az Országos Kéktúra észak-magyarországi szakaszán felújítják a jelzéseket, a tábla­rendszert, az erdei létesítményeket és pi­henőhelyeket. Galyatetőn a korábban elha­gyatott, régi iskola épületéből túraközpontot alakítanak ki, turistaszállással, kölcsönzővel, nyilvános WC-vel és zuhanyzóval, csomag­megőrzővel. Megszépül a galyatetői kilá­tó is, amelynek megemelt kilátói szintjén webkamerát és távcsövet is elhelyeznek.

MÁSZŐFAL ÉS ÉLMÉNYPARK

A Zemplén Kalandparkban mászófalközpont épül. Az épületkomplexumban belül és kívül is lesznek falak. A mászható felület összesen 400 négyzetméter, kívül 21, belül 18 méteres maximális magassággal. A regionális össze­hasonlításban is egyedülálló falmagasság távolabbról is vonzza majd a látogatókat, a falakon belül szálláshelyeket alakítanak ki.

Miskolctapolcán Avalon néven szuper élménypark létesül idén nyáron. A 2500 négyzetméteres Hell Kart Ring, azaz elekt­romos gokartpálya mellett lesz játszópark, sörkert, konferencia-központ és műfüves focipálya. Októberre készül el a park 32 szobával és három lakosztállyal rendelkező hotelkomplexuma, 15 kétszintes rönkház apartmannal, wellnessrészekkel és nyolc­vanfős étteremmel.

Felújítják a hollókői Ófalu kapujául szolgáló teret és a látogatóház szom­szédságában lévő szabadtéri színpadot. Kézművesműhelyként működik majd a Mes­terségek udvara. Az italkóstoltatásnak és a zenés programoknak ad helyet a pincével is rendelkező Mulatós ház. Megújul a Ba­bamúzeum előtti tér, a kút körül kényelmes, árnyas pihenőt alakítanak ki. Egykori isko­lát és pedelluslakást rendeznek be a mú­zeumként működő Kossuth úti épületben. Művészeti galéria kap helyet az Ófaluban korábban iskolaként és parókiaként is szol­gáló műemlék épületben. A parkoló mellett fából épül játékvár. Új szabadtéri színpad épül 750 négyzetméteres nézőtérrel. A színpad melletti patakban bemutatják a vízhez kötődő népi tevékenységeket, például a kendermo­sást. Új parkolót építenek, felújítják, kicse­rélik az Ófalu macskaköves útburkolatait. Leszigetelik a 18. században épült, évi több mint 50 ezer látogatót vonzó vár öregtornyát, két teret is lefednek és beépítenek a palota­részben. Kibővül a Román András-látoga­tóház funkciója, a moziteremben 15 perces filmet nézhetnek meg a látogatók a faluról, környezetéről, történelméről. Négycsillagos wellnesshotel is épül Hollókőn, 55 szoba, 60 férőhelyes konferenciaterem, 160 fős étterem és 35 fő befogadására alkalmas sparészleg kap helyet az épületben.

Kulturális, turisztikai és látogatóközpon­tot alakítanak ki az egri Érseki Palota középső szárnyában. A palota díszkertje is megnyílik az egriek és a turisták előtt. Fejlesztik az egri várat is, ennek keretében kerül sor a Szép-bástya romszerű helyreállítására, körsétány kiépítésére, a térvilágítás kialakítására. Hely­reállítják egyebek mellett a Törökkertet és a kapuvédő bástyákat, falépcsőket, gyilok­járókat. Újraépül a fegyvertár, és közel tízezer négyzetméteres területet rendeznek, ültetnek be növényekkel.

KEGYHELYFEJLESZTÉS

Mátraverebély-Szentkúton megvalósul a templom és rendház rekonstrukciója. Fej­lesztik a szabadtéri létesítményeket, töb­bek között a zarándokok felvonulási terét, a szabadtéri misézőhelyet és a kegytárgy­üzletet, teraszosítják a domboldalt, felújít­ják a patakmedret, és egy új barlangot is kialakítanak a lourdes-i Szűzanya-szobor számára. Felújítják a zarándokházat, egy 106 fő elhelyezésére alkalmas zarándokszállást építenek, valamint fogadóépületet és foga­dóteret alakítanak ki.

Mezőkövesden, a Zsóry-fürdőben folyik az uszoda felújítása: új fedett rész épül, új kutat fúrnak. Befejezés év végére várható. Új szálláshely is épül, a 72 főt befogadó 18 apartmanház átadása júniusban lesz.

A Bükki Rejtélypark egy több mint 2,5 hektáros, ősfás erdőterület Felsőtárkányban. Az elveszett világ tematikáját követő parkban van Labirintusváros, Majomudvar, a fák közé ékelt „kommunikációs” fészkek, sárkányját­szó, a vízesés mögött nyíló rejtélyes barlang, kisebb csúszdák és a függőhíd.

FEJLESZTÉSEK A DÉL-DUNÁNTÚLON

A Pécsi Egyházmegye csaknem másfél milliárd forintot nyert az Új Széchenyi-terv keretében komplex turisztikai termékcsoma­gok kialakítására. Az összegnek és a közel százszázalékos támogatási intenzitásnak köszönhetően olyan jelentős épületek újul­hatnak meg, amelyek felújítására eddig nem volt mód. Ilyen a székesegyház délkeleti tornya, ahová a felújítás után bárki feljuthat, és madártávlatból nézhet végig a városon. A projekt része egy turisztikai fogadóközpont kialakítása, a bazilika teljes déli hajójának tető­felújítása, továbbá a Püspöki Palota és annak kertjének megnyitása a látogatók előtt; a pa­lota kertjéből a Püspöki Pincészetbe vezető titkos alagút megnyitása; a Püspöki Pincészet mellett interaktív, borászati tematikájú tárlat létrehozása; a pincészet fölötti Püspöki Mag­tár turisztikai célú felújítása; a Martyn-ház felújítása; a Káptalan utcai zarándokszállás fejlesztése és a Csontváry-múzeum épü­letének homlokzati felújítása; Gázi Kászim pasa dzsámija turisztikai célú fejlesztése, az Altemplom megnyitása. A projekt várható befejezése 2015. június 1.

Teljes körűen felújították az Eszterházy Pál pécsi püspök által építtetett nyári rezi­denciát és a templomot Püspökszentlászlón, zarándokszállás is létesült. 499 millió forintos uniós támogatásból és 25 millió forintos saját forrásból felújítják a máriagyűdi kegytemp­lomot, átépítik az orgonáját, új térburkolattal látják el a zarándokhely központját, felújítják a szabad téri oltárt.

Negyven férőhelyes, négycsillagos szál­lodává alakítanak egy műemlék épületet Pécsett, a Mária utcában. Az Adele Hotelt közel 400 millió forintból építik fel, ebből 222 millió forint uniós pályázati támogatás. A 19. századi, műemlék épület 19 szobájában ötvözik a modern kényelmet a klasszikus eleganciával.

Ökoturisztikai látogatóközpont épül Or­fűn, a Pécsi-tó partján, ugyanakkor bővítik a Malommúzeumot is. Ennek megvalósítá­sára Orfű önkormányzata 447 millió forint uniós támogatást használhat fel. Az épülő Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat- Mecsek érdekességeit, Orfűt és a tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg. A Malom­múzeumot egészíti ki egy papírmalom, amely a papírkészítés teljes folyamatát mutatja be. A papírmalom épületében kap helyet egy tradicionális grafikai eljárásokat bemutató és alkalmazó nyitott grafikai műhely, ahol a papírmalomban előállított papír további feldolgozásra kerül.

PÉCSVÁRADI ÉLMÉNYVÁR

Idén ezeréves a pécsváradi apátság alapító­levele. A jubileumi ünnepi év során számos újdonsággal találkozhatunk a várban és a városban. A vármúzeum felújított kiállí­tásán régészeti leletek, korabeli dokumen­tumok segítségével ismerkedhetünk meg a vár történetével és a szerzetesek életével. Az udvarban látogatható kőtár épült, amely megmutatja az eddig raktárba zárt, faragott köveket, a régi monostor épületeinek marad­ványait. Szintén a várudvarban kovácsmű­hely és látványkonyha várja az érdeklődő­ket. A vár legérdekesebb része az ispotály. A pécsváradi bencés szerzetesek kezdetektől segítették a rászorulókat, és gyógyítottak. Ma az ispotályban megismerhetjük és ki is próbálhatjuk a korabeli gyógymódokat. Gyógynövényekből magunk készíthetünk teákat, kenőcsöket és keverékeket.

Szekszárd belvárosában néhány hónapja nyílt meg a Hotel Meropsz Mészáros, ahol 22 szoba áll a vendégek rendelkezésére. A környék egyetlen négycsillagos szállo­dája a Mészáros család borászatának tő­szomszédságában épült fel. Az étteremben a Mészáros borokhoz méltó színvonalról Segal Viktor kreatív séf gondoskodik.

2014. augusztus 1-jétől várja a látoga­tókat Szekszárdon a Garay Élménypince. A Szekszárd történelmi belvárosában talál­ható egykori dézsmapincében, a 780 négy­zetméteren létrehozott interaktív kiállításon szinte mindent megtudhatunk a borról.

GEMENC VÁNDORPONT

Tavaly ősszel adták át Baján a Gemenc Ván­dorpont kerékpáros- és ökoturisztikai bázist, amely kerékpárjavító műhellyel, kerékpártá­rolóval, mosodával, közösségi információs helyiséggel várja a vándorlókat.

2014. év végén nyitotta meg kapuit a Ka­posvártól húsz kilométerre lévő Hajmáson, nyolcvanhektáros területen a Zselicvölgy Sza­badidőfarm. A beruházást az Európai Unió csaknem 500 millió forintos támogatásával, 700 millió forintból valósították meg. Egy há­romcsillagos, wellnessrészleggel rendelkező szálláshely várja a pihenésre vágyó vendé­geket. Nyolc tájjellegű házban 32 kétágyas, klimatizált szoba, a központi épületben négy szoba, egy 120 férőhelyes étterem, grillterasz, látványpince és szivarház is várja a vendégeket.

Májusban nyílik meg Kardosfán a Zselici Csillagvizsgáló. A 840 négyzetméteres épü­letben kialakítottak egy 54 férőhelyes plane­táriumot, egy távcsőkupolát, előadótermet és stúdiót. Épült egy 25 méter magas kilátó is.

A Kaposvár melletti Desedai-parkerdő és a Gombás-parkerdő területén létrehozott Ka­landerdő családoknak, iskolai csoportoknak nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

MEGÚJULÓ KÍNÁLAT A BALATON RÉGIÓBAN

SZÁLLODÁK

Négycsillagos szálloda épült Siófokon 650 millió forintból, ebből 438,7 millió volt uni­ós támogatás. A hatszobás Mala Garden szálloda mellé újat húztak fel, és a régit is bővítették. A szállodáról bővebben a 43. ol­dalon olvashatnak.

Új szárnnyal bővült 2014 nyarán a bala­tonfüredi Margaréta Hotel. Nagyobb lett az étterem, wellnessrészleget alakítottak ki, 170 férőhelyes konferenciaterem épült. Az épület tetejére napelemparkot telepítettek. A közel 500 millió forintos bővítéshez 100 milliós uniós támogatást nyertek.

Szeptemberben megújult a négycsillagos Kis Helikon Relax & Luxury Villa Hévíz. Ta­valy ősszel 184 millió forintos támogatásból négycsillagos szintre emelték a gyenesdiási Wellness Hotel Katalin egyik szárnyát. Új konferencia- és fitneszterem, mosoda épült, kerékpárszervizt alakítottak ki.

A hévízi Hotel Európa Fit szállodában 160 millió forintos támogatásból sor kerül a fürdőszobák teljes felújítására és átalakí­tására, a beltéri medencerészleg teljes felújí­tása és akadálymentesítése is megvalósul. A balatonfenyvesi Hubertus-Hofban két családi apartmant létesítenek. A Danubius-lánc balatonfüredi szállodái közül a Marina új külsőt kap, az Annabellában légkondicionált szobákat alakítanak ki. A balatonfüredi Silver Resortban új kávézót nyitottak, bővítették a szabadtéri finn szaunát, 25 szobát felújí­tottak. Zalakaroson, a Hotel Karos Spában megújult a wellnessrészleg, a gyermekjátszó, a recepció és a konferenciatermek.

13 szobás, négycsillagos ájurvédikus gyógy- és wellness-szállodát adtak át Siófokon, a Calendula gyógyszálló bővíté­seként, több mint 735 millió forint ráfordí­tással, 515 millió forint uniós támogatással. Kialakítottak benne hét, korszerű orvosi szobát és vizsgálót, tíz, terápiás célokra alkalmas masszázshelyiséget, öt, gyógy­kezelésekre szolgáló gőzkabint, jógatermet, vízi tornára alkalmas, temperált vizű kültéri medencét.

Gazdát cserélt Balatonfüreden a Hotel Füred. Az új tulajdonos azonnal megkezdte az átépítését. 2015 közepére 220 szobás, négycsillagos hotel várja a vendégeket. A hat éve üresen álló épületben egy 2400 négyzet­méteres wellnessrészleget nyitnak, és egy 1200 személyes konferencia-központ is léte­sül. A föld alatti gyógyvizeket is hasznosítani kívánják. A hotel mellett két, együtt negyven apartmanból álló, saját wellnessrészleggel rendelkező épületet is felhúznak. A beruhá­zás értéke 6,5 milliárd forint.

LÁTOGATÓKÖZPONTOK

Október közepén adták át a badacsonylábdihegyi ökoturisztikai látogatóközpon­tot. A strand a pihenőké, a csónakház a vízi túrákat szolgálja ki, az épület bemutatja a hegy és környéke állat- és növényvilágát, geológiai nevezetességeit, hagyományait. Tízmillió forintot nyert a település egy szőlé­szeti-borászati bemutatóhely kialakításához is. Itt őrzik majd a környéken összegyűjtött, 50-60 fa szőlőprést, az 1800-as évekből származó hordófenekeket, és ide kerül az a félezer képeslap is, amely a Balatont és a Badacsonyt ábrázolja.

Március végén megnyitotta kapuit Zán­kán a Gyógynövény-völgy ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont, ahol több mint 500 gyógynövényfajjal ismerkedhe­tünk meg.

A Bakonyerdő Zrt. közel 300 millió forintot nyert turisztikai beruházásokra. A Keszthelyi-hegységben megvalósult fej­lesztések központi projekteleme egy láto­gatóközpont Gyenesdiás nyugati szélén, amely kiállító- és rendezvénytér, hátizsákos, lovas és kerékpáros túrák kiindulópontja. A 600 négyzetméteres Természet Háza 2014 őszén nyílt meg.

Látogatóközpontot hozott létre a Ba­laton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Tapolcán, a Tavas-barlanghoz kapcsolódó beruházás összértéke több mint 300 mil­lió forint. A 3D-s mozit is magában foglaló bemutatóhelyet januárban nyitották meg.

STRANDOK, UTAK, SÉTÁNYOK

Több százmillió forintból újították fel a tapol­cai strandot: egy élmény-, egy gyermek- és egy meleg vizes medencét alakítottak ki, fel­újították a kutat, a kiszolgálólétesítményeket, a vizesblokkokat.

Balatongyörökön 200 millió forint tá­mogatásból 800 méter hosszú élménysé­tányt alakítottak ki, a kiszolgálóépületben turisztikai irodával, egészségszobával, hajójegypénztárral.

A Bakonyerdő Zrt.-nél a Keszthelyi-hegy­ség ökoturisztikai fejlesztése program kere­tében megújult a Györök és Vállus határán lévő büdöskúti pihenő, a Batsányi- és a Bél Mátyás-kilátó, a Bélapi-pihenőhely, megépí­tették a Boroszlán tanösvényt.

Balatonkenesén ősszel átadták az ország első kerékpáros-élményparkját. Itt bárki ki­próbálhatja, milyen igazi terepakadályok kö­zött hajtani. Kerékpáros-szolgáltatóközpont is épült, két új kerékpáros-túraútvonalat is kijelöltek a környéken. Balatonkeresztúron 307 milliós támogatás segítségével újult meg az egykori Festetics-uradalom épülete, a Bél Mátyás Látogatóközpont és a Négy Évszak Játszóház jött létre benne.

Balatonfűzfőn part menti sétány és kerékpárút épül Fövenyfürdő és a tobruki strand között 2015 nyarára. Készül egy 900 négyzetméteres játszótér, és napozóköveket is elhelyeznek a sétányon.

Térségi kerékpárostúraútvonal-hálózatot alakítanak ki Szántódtól Balatonszemesig. Több mint kétszáz kilométernyi túraút­vonal készül a térségben, kitáblázással, útvonaltérképekkel, irányjelző táblákkal, okostelefon-alkalmazással. Pihenőhelyek és szolgáltatópontok létesülnek több te­lepülésen, így Balatonföldváron, Kőröshe­gyen, Kötcsén, Szóládon. Új kerékpárút épül a szántódi révtől Szántódpusztáig, valamint Szántód és Balatonszemes között.

Rehabilitálják a balatonfüredi Tagore sétányt. Két új stég és új sétautak épülnek, megújul a korzó. Megnyitják a partot az An­nabella strandja felé, ezzel a vízparton is lesz egy ötszáz méteres promenád. A há­romszázmillió forintos beruházás májusra készül el.

Balatonalmádiban felújítják a Wesselényi strand előtti Szent István sétányt. Új zöld­felületeket alakítanak ki, lesznek párakapuk, megújul a közvilágítás május közepére.

Közel 148 millió forintos támogatással komplex fejlesztés kezdődött a Balaton-felvidéken, Mencshelyen és Zánkán. 2015 nyarától kerékpáros-túraútvonal, fiataloknak szóló bringapark, valamint ökoturisztikai be­mutatóhely és kilátó várja a látogatókat. A 33 km hosszú Panoráma kerékpárút közvetlenül kapcsolódik a Balatoni Bringakörúthoz. Az Új Nemzedék Kerékpáros Élménypark a zánkai üdülőközpont területén szolgálja majd a fi­atalabbak aktív szabadidő-eltöltését. A fej­lesztés harmadik fő attrakciója a mencshelyi Halom-hegyen és környékén kialakított Tűz­hányó tanösvény és Kossuth-kilátó.

ÖKOTURISZTIKAI FEJLESZTÉSEK

Október közepén befejeződött a Kis-Balaton ökoturisztikai fejlesztése. A 81 millió forint összköltségű, uniós forrásból finanszírozott projekt keretében kilátót építettek és újítottak fel, a zalavári bemutatóházban napelemes energiaellátást alakítottak ki. A Kányavári-szigeten négyszintes, faszerkezetű kilátót építettek, ahonnan jól belátható a Hídvégi-tó. Az Ingói-berekben felújították a leromlott állapotú kilátót.

Hévíz önkormányzata Korok és Borok el­nevezéssel tematikus sétautat alakított ki az egregyi városrészben. A csaknem félmilliárd forint összegű támogatás segítségével az évezredes történelmi és kulturális öröksé­get a gasztroturizmussal kapcsolták össze. A Tófürdőben iszapmedence nyílt.

Decemberben megnyílt a balatonlellei Kultúrpark. 500 millió forintos támogatásból megújult a Szabadtéri Színpad, a Szalay-kúria és a benne működő Afrika Múzeum.

Vonyarcvashegyen novemberben lét­rehozták a Mandulás Tündérkertet 220 fa­csemete elültetésével. Alsóörsön felújítják a Somlyó-hegyen, a temető fölött lévő faki­látót, átadása május végére várható.

Termáltó és ökopart épül Zalakaroson. Az 1,3 hektár felületű mesterséges tavat új sétányon lehet majd megközelíteni, mellet­te rekreációs és kondicionálópark létesül, bejáratánál látogatóközpont épül. A látoga­tók a természet hangjaival ismerkedhetnek a Hangok Pavilonjában, kőzeteket kereshet­nek a labirintusban, a föld forgását, a nap mozgását és a fényeket tanulmányozhatják a fények meditációs terében, megismerhetik a védett, a területen őshonos növényeket a tanösvényeken. A fürdő elfolyó meleg vizét hasznosító tó és a rajta átívelő hidak már elkészültek, a fogadóépület, a kilátótorony és a 21 méter magasról induló csúszdák átadása a főszezonra várható.

EMLÉKHELY, KASTÉLY, KIKÖTŐ

Másfél milliárd forintból augusztus 20-ra megújul tíz nemzeti emlékhelyünk egyike, a somogyvári bencés apátság, Szent Lász­ló király első nyughelye. Az uniós forrásból megvalósuló, másfél milliárd forintos fej­lesztés révén a romterület mellett a tájba illeszkedő, korszerű látogatóközpontot épí­tenek. Az érkezőket a látogatóközpontban a Szent Korona hologramja fogadja, majd megismerkedhetnek a Kupavárhegy történe­tével, Szent László király életével és korával, a bencés apátság történetével. A különleges hologramlapidárium a Somogyváron fellelt, értékes kőanyagot mutatja be. 3D-s technika révén a látogatók a teljes kolostoregyüttes rekonstruált képét is megcsodálhatják.

Több mint 1,8 milliárd forint támogatást nyert a keszthelyi Festetics-kastély korszerű­sítésére a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. Ennek keretében megmentik az egykori Amazon Szállót, itt kap helyet a Főúri utazá­sok kiállítás és a veteránautó-látogatóköz­pont, bormúzeumot is kialakítanak. A kas­tély parkjában új látnivaló lesz a különleges hibiszkuszoknak és trópusi pillangóknak otthont adó lepke- és növényház.

840 millió forintos beruházással, 336 mil­liós uniós támogatással bővítik a balatonfü­redi hajógyári kikötőt. Megháromszorozzák a hajóhelyeket, vitorlásiskolát indítanak, kiala­kítanak egy hajósüzletet, lesz konferenciate­rem és a gyár történetét bemutató múzeum.

Június végétől szabad lesz az út a na­gyobb hajók előtt is az új Marina Vonyarc kikötőben. Bringás pihenőhely és szer­viz, étterem, téliesített faházak, homokos strand és horgászbarát sétány – ezek mind részei a Vonyarcvashegyen megvalósuló projektnek.

Vitorlástörténeti interaktív kiállítóteret ala­kítottak ki Balatonfüreden, a Vitorlás étterem emeletén. Szimulátorral, kép- és hanganya­gokkal átélhető egy balatoni vihar a vizet járó vitorlásban, navigálási vagy éppen csomózási ismeretek sajátíthatók el.

Balatonföldvár 470 milliós pályázati támogatást nyert egy új, a Magaspartra tervezett épületre, ahol balatoni interaktív hajózástörténeti kiállítás és kilátó kap helyet. Júniusra elkészülhet a 300 négyzetméter alapterületű, háromszintes létesítmény.

Eredeti formájában újraépítették az első lapátkerekes balatoni gőzhajót, a Kisfaludy gőzöst. A gróf Széchenyi István által 1846-ban vízre bocsátott gőzös séta-, rendez­vény- és múzeumhajóként funkcionál idén májustól. A százfős sétahajó rendezvények­nek is helyet ad, a belső terében múzeu­mot rendeztek be, amely az 1800-as évek hajóséletét mutatja be. A Kisfaludy a füredi kikötőből indul a sétautakra.

KIS- ÉS NAGYBERUHÁZÁSOK AZ ÉSZAK-ALFÖLDÖN

Számos újdonsággal várja a látogatókat Debrecen 2015-ben. Teljesen megújult és funkciójában is kibővült a Nagyerdei park. 2,6 milliárd forintból megújult a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Békás-tó, a játszótér, tanösvényt alakítottak ki. Elkészült a Ma­gyarországon is egyedülálló multimédiás szökőkút, a Ködszínház.

A Debreceni Gyógyfürdőben 2,5 milli­árdos fejlesztéssel megújult a termálfürdő medencecsarnoka, több száz négyzetmé­teres, európai színvonalú szaunavilágot hoztak létre, korszerűsítették a négycsilla­gos Aquaticum Termál és Wellness Hotelt, és megújult a szálloda étterme. Frissült és bővült a fürdő egészségturisztikai kínálata.

2014-ben nyitott meg teljesen megújulva az 1934-ben épült Nagyerdei Stadion, amely nemcsak sportversenyek, hanem kulturális rendezvények befogadására is alkalmas. A stadionhoz tartozó építmények leglátvá­nyosabb eleme az arénát körbeölelő, 1100 méter hosszú, hét méter magasan lévő járda, amely rekortánborítású futópályával egészül ki, így a futás szerelmesei szinte a fák lombjai között róhatják a köröket.

2014-ben a Debreceni Egyetem pályázati forrásból hozzákezdhetett az 1912-ben épült Nagyerdei Víztorony felújításához. Ennek eredményeképpen 2015 nyarától új, sok­színű turisztikai, szabadidős és kulturális központ kezdi meg működését. 31 méter magas kilátó, mászófal, erdei kalandpark, játszótér, lengőtőke- és petanque-pályák, bringabérlési lehetőség várja majd a láto­gatókat. A víztoronykertben a gasztronómiai élményekről grillterasz, borbár és pálinkaház, bio- és kézművespiac, vízbár gondoskodik.

Az Agóra Tudományos Élményközpont 2015 februárjában nyitotta meg kapuit. A Debreceni Egyetem botanikus kertjében található intézmény célja, hogy a természet­tudományokat közérthetővé és szerethető­vé varázsolja a diákok számára. A központ tornyában található csillagdában tanulmá­nyozhatják a Napot, a Holdat és más égites­teket. Az Agóra legalsó szintjén több mint harminc tudományos játékot lehet kipróbálni. Az élményközpont 1,832 milliárd forintból valósult meg.

Csaknem egymilliárd forintból újult meg a Debrecen jelképeként ismert Református Nagytemplom. Felújították a homlokzatát, tetejét, restaurálták a szószéket és az úr­asztalát, felújították az orgonát. A két torony között megépült egy külső acélhíd, amelyen átsétálva gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Az Utazás a zsidó örökségbe Észak-Al­földön című projekt célja, hogy betekintést nyújtson a vidék zsidó kultúrájába. Tavasszal elkészült a Pásti utcai zsinagóga felújítá­sa. Egy húszfős zarándokszálláshelyet is kialakítottak.

CSODÁK A HORTOBÁGYON

A projekt keretében több ökoturisztikai att­rakcióval bővül Hortobágy turisztikai kínálata. 2015 tavaszán nyitja meg kapuit a Hortobágyi Csillagda, a Hortobágyi Csillagoségbolt-park bemutató csillagvizsgálója. A Hortobágyi Va­daspark területén foglalkoztatófilagóriával, játszótérrel, valamint kiállítással bővültek a szolgáltatások. A Malomháza élővilágát be­mutató kiállításon egyszerre ismerhetjük meg az egykor Hortobágyon élt állatokat és a terü­leten jelenleg is élő fajokat. A látogatóközpont emeletén Darvak Világa címmel nyílt kiállítás. 2015 őszétől a sportolni vágyó vendégek egy tíz kilométeres turistaúton csodálhatják meg a Hortobágy természeti kincseit.

EXTRÉM SPORTPÁLYA HAJDÚSZOBOSZLÓN

A Hungarospa hajdúszoboszlói fürdőkomp­lexum 1998 óta több mint 12 milliárd forintos fejlesztést valósított meg. Tavaly került sor a gyógyfürdő felújítására, a strandon az Ome­ga medence környékének felújítására és az Aquapark bővítésére. 2015 nyarán valósulhat meg az extrém Aquapark szomszédságában az Extrém Sportpálya, amelyet görkorcsolyá­val, gördeszkával, rollerral, mountain bike és BMX-kerékpárral lehet igénybe venni.

Az utóbbi évek során 1,2 milliárd forintból a város főtere és környezete is megújult. A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2015. február 20-án nyitotta meg újra kapuit a megújult épületben.

MEGÚJUL AZ ARANYSZALMA VÁROSA

Két projekt keretében Hajdúnánáson közel egymilliárd forint értékben valósulnak meg turisztikai fejlesztések 2015-ben. Az önkor­mányzat célja, hogy a fürdőt övező területen egy második városközpontot hozzon létre. A nyárra járdák, parkolók épülnek, díszburkola­tot kap a terület, és közösségi teret alakítanak ki. Őszre megépül egy interkatív szolgáltató­ház vízisport-szimulátorokkal, konditeremmel. Kialakítanak egy wakeboardpályát, csónak­kikötőt és szabadidőparkot.

A Hajdúnánási Gyógyfürdő területén el­helyezkedő Korona Ház 2014-ben egy komp­lett emeleti szinttel, 12 kétágyas szobával és egy lakosztállyal bővült. Fesztiválterületet is kialakítottak. Hajdúnánás központjában, a volt kollégium pincehelységében közösségi teret alakítottak ki 15 millió forintból. A hagyo­mányos állat- és növénytermesztést bemu­tató Kendereskertet 18 millióból élesztették újjá: létrehoztak egy pásztormúzeumot, a terület rendezvényhelyszínként is funkcionál.

PÁLINKAFŐVÁROS

2,1 milliárd forintból számos beruházás va­lósul meg Nyíregyházán. Pálinkafőváros épül a Sóstói Múzeumfalu mellett – lesz egy, a helyi pálinkákat ismertető épület és hozzá kap­csolódó rendezvényterem. Az élményfürdő bővítésével komplex gyógyászati kezelőket alakítanak ki. Az állatparkban létrehoznak egy dél-amerikai kifutót lámákkal, fekete párdu­cokkal, ormányos és pápaszemes medvékkel, tapírokkal és kapucnis majmokkal. A területet behálózza majd egy kalandparkszerűen ki­alakított függőhídcsoport, amely közelebbi bepillantást enged a kifutók világába. A tó kö­rüli sétány futósávval bővül. A parkok rekonst­rukciója során seniorpark jön létre, amely az idősebb korosztály mozgásigényét szolgálja ki. Egy kisebb projekt keretében pedig egy 35 férőhelyes közösségi és zarándokház is épül Nyíregyháza kertvárosában, átadás szeptemberben.

IDŐUTAZÁS, JURTATÁBOR

Az erdő szívében várja a Bodaszőlői Pihe­nőház a vendégeket Hajdúböszörményben. A pihenőházat teljesen felújították 20 millió forintos támogatásból. Az üdülő 32 fő részére nyújt elhelyezést. Folyik egy játszótér kiala­kítása, kemence, vadmegfigyelőhely építése.

Új kiállítóterekkel nyitotta meg újra kapuit Nagyrábén a Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye áprilisban. Ványai Gusztáv egyedülálló néprajzi magángyűjteménye tíz év gyűjtő- és kutatómunkájának ered­ménye. A gyűjtemény időutazásra invitál a múltba, amelyen a látogató betekintést nyerhet a 18–20. századi falusi gazdálkodás hagyományaiba.

Márciusban megnyílt Cserkeszőlő első ifjúsági tábora. Az akadálymentesített, 140 férőhelyes szálláshely egész évben mű­ködik. A tábor területén 14 lakójurta, egy egészségügyi jurta, valamint egy közösségi jurta épült. A jurták téliesítettek, padlófűtés­sel ellátottak, megújuló energiával, termál­vízzel fűtöttek.

SÖRÁRIUM ÉS INTERAKTÍV REPÜLŐMÚZEUM SZOLNOKON

Nyár végén, ősz elején a szolnoki polgármes­teri hivatal alatt megnyitja kapuit a Sörárium. Valaha tüzelőtárolásra tervezték a Városháza pincéjét, ezentúl gasztrokulturális élményt nyújt, és turisztikai látványosság lesz. Lát­ványsörfőzdében ismerheti meg a látogató a sörkészítés módját, a sörözőben meg is kóstolhaja a helyben készült nedűt. Helyet kap interaktív sörtörténeti kiállítás és esz­köztörténeti tárlat is, ahol a sörkészítés és fogyasztás tárgyait mutatják be. A Szolnoki Városfejlesztő Zrt. 500 millió forintos uniós támogatásból hozza létre a Söráriumot.

A Szolnoki Repülőmúzeum egy közel 2,36 milliárd forintos beruházás keretében Szolnok belvárosába költözik. A nemzetközi hírű katonairepülőgép-gyűjtemény eddig a Szolnoki Helikopterbázis mellett volt, idén a belvároshoz közelebbi Szolnoki Indóházba költözik. Az indóház hazánk legrégebbi, 1847- ben átadott, még álló vasúti műemléke. A re­pülőeszközök restaurálása mellett a kiállítás számos haditechnikai eszközzel és interaktív élményelemmel egészül ki, 60 ezer négyzet­méteren. A REPtárban lesz repüléstechnikai látvány-restaurátorműhely, kiképzőpálya, 4d-mozi és tervezett tematikus játszótér is. Az Interaktív Repülőmúzeum 2015 végétől fogadja a nagyközönséget.

ÉLETRE KEL A KÁLLAY-KÚRIA

1,15 milliárd forintból folyik a kállósemjéni Kállay-kúria átalakítása, az 1920-as évek szerinti állapot szerint renoválják, helyreállít­ják az eredeti barokk történeti tereket. Benne kiállítótermek, nosztalgia-kávéház, játszóház és rendezvényterem várja majd a látogatókat. A kúria szomszédságában található egykori Wolkenstein-kastélyt is felújítják. A korábbi urasági kiszolgálóépületben egy korabeli cse­lédszobát, garázst és kerékpármúzeumot ala­kítanak ki. A garázs büszkesége egy 1928-as Ford A modell, amelyet a látogatók ki is próbál­hatnak a kastélykertben. A kertben pihenőpark, sétányok, zenepavilon, régi idők focipályája, korabeli játszótér épül. Nyitás 2016 elején.

ÚJJÁÉLED A NEMESSÉG SZATMÁRBAN

Az ÉARFÜ támogatásával, közel 191 millió forint értékű turisztikai beruházást valósít meg C égénydányád. A z „Újraéled a ne­messég Szatmárban, avagy a Monostortól napjainkig” című pályázat nem csak fejlesz­tést tartalmaz, hanem a szatmári szellemi örökség megőrzését és minta értékű be­mutatását is.

Pajtaszínház és kézművesudvar épül, ahol garantált családi programok várják a turistákat. A felújított nemesi portában a térség turisztikai információs központja kap helyet, ahol a Szamos-menti települések szolgáltatásait, attrakcióit és rendezvényeit gyűjtik össze.

Cégénydányád idén az Iránytű ver­senyén megnyerte a legrangosabb hazai turisztikai marketingdíjat, így a névhez hű módon célja, hogy példát mutasson komp­lex fejlesztésre, valódi, turisztikai struktúra felépítésére és a pályázati pénzek értelmes, a jövőben is hasznot hozó felhasználására.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.