Apátsági sörkultúrát teremtenek a bencések Magyarországon

Trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel teremtene virágzó apátsági sörkultúrát a Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarországon. A tavaly nyílt sörfőzdében immár teljes a belga monostori hagyományokból született sörkínálat.

A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátságban már több száz évvel ezelőtt is foglalkoztak sörfőzéssel, a korabeli sörök részletes receptúrái azonban nem maradtak fenn.

„Amikor néhány évvel ezelőtt megkezdődött a pannonhalmi sörfőzés felélesztése, felvettük a kapcsolatot több belga apátsági sörfőzdével is” – mondta Tihanyi Fülöp, sörfőző mester, korábbi pannonhalmi bencés diák. A magyar delegációnak – a szerteágazó európai bencés kapcsolatrendszernek köszönhetően – lehetősége volt meglátogatni több trappista monostort, ahol behatóan tanulmányozhatták a vallóniai szerzetesek évszázados sörfőző eljárásait.

„A Belgiumban kapott útmutatások segítségével, otthoni körülmények között láttam hozzá a belga monostori hagyományokból született alapkészlet megalkotásának” – idézte fel a kezdeteket Tihanyi Fülöp. A magyar ízlés szerint újragondolt trappista sörsor – a blonde, a dubbel, a tripel és a quadrupel sörfajtákkal – jelenleg már, az erre a célra fejlesztett magyar élesztők segítségével készül.



A Közép-Európában egyedülálló terméksorozat modern köntösben mutatja be a monostori sörfőzés évszázados kuriózumait. A blonde, dubbel, tripel és quadrupel megjelölések eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztók számára csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el – most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is.

A négyféle sör mindegyike egyedi karakter: a Belgiumon kívül ritkaságszámba menő válogatásban találunk könnyed, mindennapi „ivósört”, ízgazdag világos főzetet, borostyán ale típust, sőt még magas alkoholtartalmú, komplex, sötét, felsőerjesztésű sört is.

Magyarországon, a sörforradalom előtt, a különlegesebb főzetek meghatározó része Belgiumból importált termék volt, amelyek a mai napig jelentős rajongótáborral bírnak. A Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde új termékpalettájával a magyar sörforradalom következő lépcsőfokára lépett, és a jövőben is a hazai belga apátsági sörkultúra megteremtéséért kíván dolgozni. A bencés sörfőzde célja, hogy a magyar fogyasztók is megismerjék az évszázados sörtípusok itthoni változatait, miközben már javában dolgoznak a sor folytatásán.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.