Hamburger – mindenek felett?

Hamburgerkép 2025-ben: a hamburger iránti szeretet és elismerés világszerte annyira elterjedt, hogy még világnapot is kapott. A TV Paprika a május 28-án tartott világnap alkalmából készített friss felmérésében arra volt kíváncsi, mi, magyarok hogyan esszük a hamburgert?

A hamburger esetén a válaszadók többsége azt szereti, ha tele van mindenfélével, két kézzel eszi és csöppet sem bánja, ha közben maszatos lesz az arca. A felmérésből kiderült az is, hogy a mustárt kevésbé szeretjük a burgerben és leginkább sült krumplival esszük.


Fotó: Depositphotos
Marhahús mindenek felett

A magyarok közel negyedének mindegy az íz, ők akkora rajongók, hogy bármely változatát szívesen fogyasztják a hamburgernek, lehet az csirkés, halas, vegetáriánus vagy épp rántott vagy grill sajtos. A többség azért egyértelművé tette: a marhahúsos változat számára az igazi.

A minimalizmus helyett a maximalizmus a nyerő

Ha a magyar hamburgerről van szó, a válaszadók elmondták: jöhet minden, ami gazdagítja az élményt. Népszerűségük szerinti sorrendben a sajt, a friss saláta, a bacon, a paradicsom és a karamellizált hagyma az alapjai a hazai burgereknek Sokan nem riadnak meg az akár két húspogácsás, extra szószos verzióktól sem, sőt, kerülhet bele jalapeno és hagymalekvár is.

Ha nem csöpög, nem is az igazi?

Ha van valami, amit nem tudunk vagy nem akarunk megspórolni a burgerben, az a szósz. A válaszok alapján a legtöbb hamburgerbe ketchup kerül, amit a majonéz követ és nem ritkán ezek kevert változata. Kiugró népszerűségnek örvend továbbá a cheddar sajtszósz is, ami maga mögé utasította a mustárt. A barbecue, a bacon jam, azaz a sűrű karamellizált bacon-ös szósz és a savanyú uborkás kiegészítések is mind közkedveltek.

A sült krumpli a burger legjobb társa

A hamburger mellé toronymagasan a legtöbben a klasszikus sült krumplit választják. Második legnépszerűbb köretnek az amerikai káposztasaláta (coleslaw) bizonyult, amelyet fej-fej mellett a sült édesburgonya és a steak burgonya követnek.

A TV Paprika csatorna online kérdőívét 2025 májusában 430 válaszadó töltötte ki.

 


Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.