Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

A pezsgő évszázadokon át az ünnepek, a kivételes alkalmak itala volt. Az utóbbi években azonban új szerepet kapott a gasztronómiában.

A magyar pezsgőkészítés az elmúlt évtizedben látványos fejlődésen ment keresztül. A tradicionális eljárással készült, palackban erjesztett pezsgők új generációja már nemcsak friss és gyümölcsös, hanem komplex, elegáns és gasztronómiai szempontból is sokoldalú.

Számos hazai pincészet nemzetközi színvonalon alkot, miközben megőrzi a magyar borvidékek egyediségét. Így a pezsgőfogyasztás Magyarországon új korszakba lépett.

Míg korábban az édes pezsgők és az év végi „kötelező” koccintás dominált, ma már egyre több magyar fogyasztó keresi a száraz, komplex, jól elkészített buborékos borokat.

A borászok is nyitottak az innovációra: különféle szőlőfajtákkal, hosszú seprőn tartással és egyedi házasításokkal kísérleteznek, ami hozzájárul a pezsgők sokszínűségéhez.


Fotó: N28

Pezsgőt a hétköznapokra – szemléletváltás

A modern gasztronómiai kultúrában egyre többen fedezik fel újra a pezsgőt, mint mindennapi élményt. Nem kell hozzá születésnap vagy évforduló – egy jól elkészített vacsora, egy inspiráló beszélgetés vagy akár egy péntek esti lazítás is lehet indok a buborékokra. A kulcs: minőség, tudatosság és nyitottság.

Az éttermekben a pezsgő ma már nem csak desszert vagy aperitif mellé kerül az asztalra. Egy jól strukturált brut vagy extra brut tétel tökéletes kísérője lehet tengeri ételeknek, szárnyas fogásoknak, de akár különleges zöldségalapú előételeknek is.

A belvárosi Bib Gourmand díjas N28 Wine & Kitchen borlapján jelentős számban szerepelnek hazai, kézműves pincék kistételes pezsgői is. Tojak, Etyek, Balaton, Kárásztelek. Csak néhány terület, ahonnan a minőségi buborék érkezik. Nem csak a poharakba, de olykor az ételekbe is.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.