Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Május utolsó hetében a török gasztronómia került reflektorfénybe: a „Török konyha klasszikus ételei” mottóval megrendezett Turkish Cuisine Week 2025 záróeseménye egy különleges vacsoraest volt, amelyre a budapesti Andrássy Garden elegáns, újragondolt terében került sor. A meghívott vendégek között mi is helyet foglalhattunk.

Az estét Mustafa Aydoğdu, a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója nyitotta meg, kiemelve, hogy

a török gasztronómia nemcsak a múlt része, hanem ma is élő kulturális örökség.

A budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet dolgozói is a meghívottak között szerepeltek
A budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet dolgozói is a meghívottak között szerepeltek
Fotó: TGA

Ezt gondolták tovább a séfek az étterem konyháján, ahol olyan fogások készültek, amelyek túlmutattak a hazánkban ismert „klasszikus török” ételeken. Ezúttal nem a szokásos döner és baklava került a tányérokra, hanem a török otthoni konyhák és az oszmán előkelő paloták kifinomult ízei.

Az est kulináris élményét három különleges női séf biztosította: Zuhal Herdan és Semra Kır Şimşek Törökországból érkeztek, hogy autentikus tudásukat megosszák, míg mellettük Tóth Ágnes – ismertebb nevén Nar Gourmet – a török gasztronómia magyar nagyköveteként segítette a menüsor megvalósítását és történetmesélését.

3 séf - 1 konyhán
3 séf - 1 konyhán
Fotó: TGA

Tóth Ágnes 2005 óta több mint harmincszor járt Törökországban, bejárva szinte az összes régiót, mélyen beleásva magát a helyi kulináris hagyományokba. Korábban a budapesti Yunus Emre Intézet kulturális koordinátoraként tevékenykedett, majd a magyar Külügyminisztériumban folytatta pályáját. Később megalapította saját márkáját, a Nar Gourmet-t, amely keretében lakáséttermi esteket, főzőkurzusokat és gasztroeseményeket szervezett. 2022–2023-ban az isztambuli Liszt Intézet gasztronómiai és projektkoordinátoraként dolgozott, ahol a magyar és török konyha közös történelmi gyökereinek feltárásán és bemutatásán fáradozott.

Törökország Budapestre akkreditált nagykövetasszonya, Gülşen Karanis Ekşioğlu is jelen volt a gasztroeseményen
Törökország Budapestre akkreditált nagykövetasszonya, Gülşen Karanis Ekşioğlu is jelen volt a gasztroeseményen
Fotó: TGA

Az est nagy tetszést aratott menüsora:

BADEM ÇORBASI – Mandulaleves
Krémes, enyhén édeskés nyitány

Mandulaleves
Mandulaleves
Fotó: TGA

ARA SICAKLAR – Meleg előételek
İçli köfte – bulgurburokba zárt fűszeres darált hús
Mücver – cukkini fritter kapros joghurttal
Mütebbel – füstölt padlizsánkrém gránátalmamagokkal, savanykás és selymes kombinációban

Meleg előételek tálalása a konyhán
Meleg előételek tálalása a konyhán
Fotó: TGA

ANA YEMEK – Főételek
Terkib-i çeşidiye – szultáni fogás a palotai konyhából: gyümölccsel kombinált hús, édes-sós kontrasztban
Arpa şehriyeli pilav – rizs árpagyönggyel és finom fűszerezéssel
Zeytinli yeşil salata – friss, olívás saláta

Főételsor a vendég előtt - érdemes még egy pillantást vetni a terítékre, amely különlegesen szemet gyönyörködtető volt
Főételsor a vendég előtt - érdemes még egy pillantást vetni a terítékre, amely különlegesen szemet gyönyörködtető volt
Fotó: TGA

TATLI – Desszert
Hurmayye – datolyás, karamelles desszert
Türk şerbeti – fűszeres-rózsavizes ital

Török desszert - de másképp, mint a megszokott baklava variációk
Török desszert - de másképp, mint a megszokott baklava variációk
Fotó: TGA

A menüsor különlegessége volt, hogy nem a magyar közönség által ismert és kedvelt török ízeket hozta, hanem egy mélyebb, otthonibb, kulturálisan rétegzettebb gasztronómiai világot. A fűszerezés, a textúrák és az ízkombinációk – például az édes és sós harmóniája – különleges élményt nyújtottak még a sokat tapasztalt gasztroprofik számára is.

 

A vendégek a vacsora végén megtapsolták az est sztárjait - a három séfhölgyet és az étterem teljes csapatát
A vendégek a vacsora végén megtapsolták az est sztárjait - a három séfhölgyet és az étterem teljes csapatát
Fotó: TGA

Ez az este bebizonyította, hogy a török konyha nem egyszerűen egzotikus, hanem igazán kifinomult és nagyon szerethető. Egy olyan örökség, amely szól a családi receptekről, és közben a több évszázados történelmi kultúrákról.

 


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.