Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Május utolsó hetében a török gasztronómia került reflektorfénybe: a „Török konyha klasszikus ételei” mottóval megrendezett Turkish Cuisine Week 2025 záróeseménye egy különleges vacsoraest volt, amelyre a budapesti Andrássy Garden elegáns, újragondolt terében került sor. A meghívott vendégek között mi is helyet foglalhattunk.

Az estét Mustafa Aydoğdu, a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója nyitotta meg, kiemelve, hogy

a török gasztronómia nemcsak a múlt része, hanem ma is élő kulturális örökség.

A budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet dolgozói is a meghívottak között szerepeltek
A budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet dolgozói is a meghívottak között szerepeltek
Fotó: TGA

Ezt gondolták tovább a séfek az étterem konyháján, ahol olyan fogások készültek, amelyek túlmutattak a hazánkban ismert „klasszikus török” ételeken. Ezúttal nem a szokásos döner és baklava került a tányérokra, hanem a török otthoni konyhák és az oszmán előkelő paloták kifinomult ízei.

Az est kulináris élményét három különleges női séf biztosította: Zuhal Herdan és Semra Kır Şimşek Törökországból érkeztek, hogy autentikus tudásukat megosszák, míg mellettük Tóth Ágnes – ismertebb nevén Nar Gourmet – a török gasztronómia magyar nagyköveteként segítette a menüsor megvalósítását és történetmesélését.

3 séf - 1 konyhán
3 séf - 1 konyhán
Fotó: TGA

Tóth Ágnes 2005 óta több mint harmincszor járt Törökországban, bejárva szinte az összes régiót, mélyen beleásva magát a helyi kulináris hagyományokba. Korábban a budapesti Yunus Emre Intézet kulturális koordinátoraként tevékenykedett, majd a magyar Külügyminisztériumban folytatta pályáját. Később megalapította saját márkáját, a Nar Gourmet-t, amely keretében lakáséttermi esteket, főzőkurzusokat és gasztroeseményeket szervezett. 2022–2023-ban az isztambuli Liszt Intézet gasztronómiai és projektkoordinátoraként dolgozott, ahol a magyar és török konyha közös történelmi gyökereinek feltárásán és bemutatásán fáradozott.

Törökország Budapestre akkreditált nagykövetasszonya, Gülşen Karanis Ekşioğlu is jelen volt a gasztroeseményen
Törökország Budapestre akkreditált nagykövetasszonya, Gülşen Karanis Ekşioğlu is jelen volt a gasztroeseményen
Fotó: TGA

Az est nagy tetszést aratott menüsora:

BADEM ÇORBASI – Mandulaleves
Krémes, enyhén édeskés nyitány

Mandulaleves
Mandulaleves
Fotó: TGA

ARA SICAKLAR – Meleg előételek
İçli köfte – bulgurburokba zárt fűszeres darált hús
Mücver – cukkini fritter kapros joghurttal
Mütebbel – füstölt padlizsánkrém gránátalmamagokkal, savanykás és selymes kombinációban

Meleg előételek tálalása a konyhán
Meleg előételek tálalása a konyhán
Fotó: TGA

ANA YEMEK – Főételek
Terkib-i çeşidiye – szultáni fogás a palotai konyhából: gyümölccsel kombinált hús, édes-sós kontrasztban
Arpa şehriyeli pilav – rizs árpagyönggyel és finom fűszerezéssel
Zeytinli yeşil salata – friss, olívás saláta

Főételsor a vendég előtt - érdemes még egy pillantást vetni a terítékre, amely különlegesen szemet gyönyörködtető volt
Főételsor a vendég előtt - érdemes még egy pillantást vetni a terítékre, amely különlegesen szemet gyönyörködtető volt
Fotó: TGA

TATLI – Desszert
Hurmayye – datolyás, karamelles desszert
Türk şerbeti – fűszeres-rózsavizes ital

Török desszert - de másképp, mint a megszokott baklava variációk
Török desszert - de másképp, mint a megszokott baklava variációk
Fotó: TGA

A menüsor különlegessége volt, hogy nem a magyar közönség által ismert és kedvelt török ízeket hozta, hanem egy mélyebb, otthonibb, kulturálisan rétegzettebb gasztronómiai világot. A fűszerezés, a textúrák és az ízkombinációk – például az édes és sós harmóniája – különleges élményt nyújtottak még a sokat tapasztalt gasztroprofik számára is.

 

A vendégek a vacsora végén megtapsolták az est sztárjait - a három séfhölgyet és az étterem teljes csapatát
A vendégek a vacsora végén megtapsolták az est sztárjait - a három séfhölgyet és az étterem teljes csapatát
Fotó: TGA

Ez az este bebizonyította, hogy a török konyha nem egyszerűen egzotikus, hanem igazán kifinomult és nagyon szerethető. Egy olyan örökség, amely szól a családi receptekről, és közben a több évszázados történelmi kultúrákról.

 


CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.