Az estét Mustafa Aydoğdu, a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója nyitotta meg, kiemelve, hogy
a török gasztronómia nemcsak a múlt része, hanem ma is élő kulturális örökség.
Fotó: TGA
Ezt gondolták tovább a séfek az étterem konyháján, ahol olyan fogások készültek, amelyek túlmutattak a hazánkban ismert „klasszikus török” ételeken. Ezúttal nem a szokásos döner és baklava került a tányérokra, hanem a török otthoni konyhák és az oszmán előkelő paloták kifinomult ízei.
Az est kulináris élményét három különleges női séf biztosította: Zuhal Herdan és Semra Kır Şimşek Törökországból érkeztek, hogy autentikus tudásukat megosszák, míg mellettük Tóth Ágnes – ismertebb nevén Nar Gourmet – a török gasztronómia magyar nagyköveteként segítette a menüsor megvalósítását és történetmesélését.
Fotó: TGA
Tóth Ágnes 2005 óta több mint harmincszor járt Törökországban, bejárva szinte az összes régiót, mélyen beleásva magát a helyi kulináris hagyományokba. Korábban a budapesti Yunus Emre Intézet kulturális koordinátoraként tevékenykedett, majd a magyar Külügyminisztériumban folytatta pályáját. Később megalapította saját márkáját, a Nar Gourmet-t, amely keretében lakáséttermi esteket, főzőkurzusokat és gasztroeseményeket szervezett. 2022–2023-ban az isztambuli Liszt Intézet gasztronómiai és projektkoordinátoraként dolgozott, ahol a magyar és török konyha közös történelmi gyökereinek feltárásán és bemutatásán fáradozott.
Fotó: TGA
Az est nagy tetszést aratott menüsora:
BADEM ÇORBASI – Mandulaleves
Krémes, enyhén édeskés nyitány
Fotó: TGA
ARA SICAKLAR – Meleg előételek
• İçli köfte – bulgurburokba zárt fűszeres darált hús
• Mücver – cukkini fritter kapros joghurttal
• Mütebbel – füstölt padlizsánkrém gránátalmamagokkal, savanykás és selymes kombinációban
Fotó: TGA
ANA YEMEK – Főételek
• Terkib-i çeşidiye – szultáni fogás a palotai konyhából: gyümölccsel kombinált hús, édes-sós kontrasztban
• Arpa şehriyeli pilav – rizs árpagyönggyel és finom fűszerezéssel
• Zeytinli yeşil salata – friss, olívás saláta
Fotó: TGA
TATLI – Desszert
• Hurmayye – datolyás, karamelles desszert
• Türk şerbeti – fűszeres-rózsavizes ital
Fotó: TGA
A menüsor különlegessége volt, hogy nem a magyar közönség által ismert és kedvelt török ízeket hozta, hanem egy mélyebb, otthonibb, kulturálisan rétegzettebb gasztronómiai világot. A fűszerezés, a textúrák és az ízkombinációk – például az édes és sós harmóniája – különleges élményt nyújtottak még a sokat tapasztalt gasztroprofik számára is.
Fotó: TGA
Ez az este bebizonyította, hogy a török konyha nem egyszerűen egzotikus, hanem igazán kifinomult és nagyon szerethető. Egy olyan örökség, amely szól a családi receptekről, és közben a több évszázados történelmi kultúrákról.