hirdetés
hirdetés

Az Országháznak nem kell a turista?

2012 elejétől helybiztosítási díjjal nehezíti az Országház a csoportos látogatást. Budapest egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója mintha mindent megtenne azért, hogy elriassza a turistákat.

hirdetés

Szinte kihagyhatatlan része egy budapesti hosszú hétvégének egy parlamenti látogatás. Aki még nem járt ott, csodát vár. A csodát azonban csak a századfordulós építészet e nagyszerű nagyzolásában találja meg, a szolgáltatás színvonala méltatlan az eladandó termékhez mind az utazási irodák, mind pedig az oda látogató vendég szerint.

Ide nekem a pénzt előre!

Az Országház már egy ideje azzal borzolja az utaztatók idegeit, hogy az utazási irodának egy hónapra előre meg kell mondani, hány látogatója lesz adott hónapban, az ezért járó pénzt át kell utalni a tárgyhót megelőző utolsó napig egy, a létszám szerint kiállított szállítólevél alapján. Tehát, az utazási irodák kicsit „ingyenhiteleznek”. Az Országgyűlés Hivatala (OH) meg ül rajta a tárgyhót követő 10. napig, amikor is elérkezik az elszámolás utolsó napja. Ha valaki a látogatás napján lesz beteg, vagy eleve meg sem érkezik a csoporttal, bármi történik, ami miatt nem tud elmenni, az iroda pénze a Magyar Államkincstár (MÁK) bankszámláját hízlalja, mivel a szabályzat értelmében csak akkor jár vissza az előlegszámlára befizetett pénz, ha az utazási iroda a látogatást megelőzően 15 nappal jelezte a csoport létszámának, vagy a látogatás időpontjának változását. Ha az iroda lőtt túl a célon és több vendég érkezik, akkor neki kell a befizetett előleghez hozzátenni még a különbözetet a számla kézhezvételétől számított 8 napon belül. Az Országgyűlés Hivatalának szintén 8 napja van a különbözet visszautalására. Mindezt az Országgyűlés az optimális kihasználtság biztosítására dolgozta ki. Ha ezzel az volt a célja, hogy ráijesszen az utazási irodákra, rossz úton jár. Ettől nem csökken a létszámváltozások mértéke - véli egy megkérdezettünk.

Megkülönböztetés

Ez idéntől azzal bővült, hogy úgynevezett helybiztosítási díjat is beszed az ország háza állampolgárságtól függetlenül. Azaz hiába uniós állampolgár valaki, ha csoport részeként szervezetten látogatja az épületet, fizet. Ennek tudatában érdekes, hogy egyéni látogatóként továbbra sem kell fizetni, csak felmutatni valamely, személyazonosság igazolására szolgáló cédulát. 1750 forint az úgynvezett helybiztosítási díj; fele annak, amit unión kívüli felnőttek fizetnek. Tehát az amerikai nagybácsi 3500 forintot, diák státuszú kísérője felét, 1750-et fizet. Nekik ennyi akkor is, ha csoporttal érkeznek. Bizonyára növekszik a Parlament idegenforgalmából származó MÁK-bevétel. 2010-es adataink szerint az akkori 410 833 látogató 60%-a érkezett uniós országból. A módosítások hatálya alá esnek a magyar állampolgárok is. Nem vagyunk kivételezett helyzetben, ha csoporttal megyünk, értünk is jár a helybiztosítás díja.

A turizmus csupán másodlagos

Mindez a változtatás teljesen egyoldalúan történt - tudtuk meg Molnár Gabriellától, a Magyar Utazásszervezők és Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökétől. Hozzátette: az egyeztetés nélkül módosított belépési szabályzatot december 29-én, a hatályba lépést megelőzően 3 nappal küldték meg az utazási irodáknak, melyek közül akkor többen vonakodtak aláírni a szerződést. A MUISZ találkozót kezdeményezett az Országgyűlés Hivatalával Bánki Erik Sport- és turizmus bizottsági elnök, illetve Kövér László házelnök közbenjárására. A február 6-i találkozó azonban nem járt sikerrel. Az OH szerint az Országgyűlés épülete amúgy is elsősorban közintézmény, a turizmus csupán másodlagos - derült ki elmondások szerint az egyeztetésen.

Az ország imázsa

A helybiztosítási díjat nem könnyű lenyeletni a hazai beutaztatóknak külföldi partnereikkel. Mivel a Parlament által egyoldalúan kidolgozott szerződést úgy és akkor tolták az irodák orra alá, azok az árváltozást nem érvényesíthették visszamenőleg a már korábban befoglalt csoportokra. Ez nem csupán az év eleji foglalásokra érvényes, hanem akár az egész évre, ha az árban már egyszer megállapodtak - mondta el Molnár Gabriella. Hozzátette: így a helybiztosításból származó veszteséget nyelhetik be a hazai irodák.

Másfelől, ha a partnerirodák megnézik az Országház - turisztikai szempontból kevésbé felhasználóbarát - honlapját, látják, hogy itt valami nem stimmel az egyéni és csoportos árképzés terén; különösen, hogy erről nem is szerepel információ a honlapon. Innentől félő, hogy akár inkább kiveszik a szervezett programok közül a parlamenti látogatást - vélte Molnár Gabriella. Az pedig már hab a tortán, hogy ennek az egész, ismét „alaposan megfontolt” szabályozásnak milyen marketing értéke van a küldőpiacaink felé; magyarázkodhat az utazási iroda.  

Ahogy nehéz lesz megértetni a Parlament hozzáállásat külföldi partnerével annak a Turizmus Online-nak név nélkül nyilatkozó jeles hazai beutaztónak, melynek szeptember 14-re előrejelzett csoportját azért nem tudja fogadni napközben a ház, mert „a magyar vendégek elsőbbséget élveznek” 09.00 - 16.00 óra között, így az iroda külföldi csoportját nem tudták regisztrálni. Hasonló választ kapott ugyanez az utazási iroda egy június 20. környéki csoportjára is. Ez esetben az iskolások látogatásaira hivatkozott a Parlament. Jóllehet, a nyári vakáció június 15-én kezdődik, a parlement csak a július-agusztusi időszakban fogad napközben szervezett csoportokat. Előtte és utána reggel 8-9, illetve délután 16-18 óra között jöhetnek. A baj, hogy az egyik kérdéses csoport hajóval érkezik Budapestre meghatározott időben - nem reggel 8 előtt és nem délután 4 után, de az Országházat mindeképpen látni szeretné.

A vendég pedig pisiljen be!

A turizmus OH szerinti másodlagosságát mi sem érzékelteti jobban, mint a kevésbé vendégbarát bánásmód, melyet viszont már a vendég is a saját bőrén érez. A Parlament talán az egyetlen olyan turisztikai látványosság, ahol nyilvános wc-be esélye sincs eljutni a szükség által gyötört turistának. Látogatásra befizetett pénzéért az átalában igencsak goromba őrök akkor sem engedik be a - tegyük fel - vizelettartási problémákkal küzdő, de az őr fizetéséhez belépőjével hozzájáruló idős amerikai turistát, ha az térden állva járul elé - mondja egy Parlementben csoportokkal gyakorta megforduló idegenvezető. Ebben a kérdésben szintén tántoríthatatlan az OH; szerintük ne kódorogjanak a vendégek az épületben - tudtuk meg.
„A vendégek nem kódorogni akarnak, hanem ha rájuk jön, a látogatást megelőzően vagy követően szükségüket méltó mód elvégezni egy kijelölt helyen, ahogy az turistákat fogadó látogatóközpontokban lehetséges. Elvileg lesz majd a jövőben ilyen látogatóközpont az épületnél. Addig is ilyen esetekre egyetlen kényszermegoldásként marad a Néprajzi Múzeum, ahol némi pénzért túl lehet esni a folyó- és egyéb ügyeken. De ennek itt sem örülnek annyira és országimázs szempontjából szégyen számunkra” - fejtette ki a Turizmus Online-nak nyilatkozó idegenvezető.
Másik „vendégbarát” tulajdonság, hogy a látogatás indulása előtt általában 15-20 perccel odarendelt csoportok, csakúgy mint az egyéni látogatók hóban, fagyban és 35 fokban is kint állnak a téren. Se egy esővédő, egy helyiség, ahol várhatnának, amíg pénzükért bebocsáttatnak nagy kegyesen a cifra épületbe.

Természetesen az Országgyűlés Sajtóosztályát is megkerestük, ahol szokás szerint e-mailben várják a kérdéseket. Mi pedig a válaszokat, bár a sajtóosztály munkatársa nyugtatta szerkesztőségünket: előbb-utóbb megtudjuk a miértekre a választ, hiszen 30 nap áll rendelkezésre a válaszadásra.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Szeretném elküldeni az Országházhoz címzett levelünket, hátha más beutaztató iroda is küzd hasonló problémával.

Tisztelt ... Úr!

Az Önök által kiküldött együttműködési szerződést a jövőbeni eredményes együttműködés reményében mi aláírtuk.

Befoglaltunk egy csoportot 2012.03.12-re, 87 fővel. Visszakaptuk a visszaigazolást és a szerződés szerint előre ki kell fizetnünk 1.750 Ft/fő összeget. Mi ezt az
információt tovább adtuk és kiszámláztuk a partnerünk felé. A partnerünk méltatlannak találta a kiszabott összeget, mivel tudomása szerint a Magyar Országház EU-s
állampolgárok részére ingyenesen látogatható. Ezek után közvetlenül megkereste Önöket és ők INGYENES!!! látogatási időpontot kaptak az Országháztól. A
partnerünk felhívott és kérte, hogy mondjam le a látogatási időpontot, mert ő már elintézte ingyenesen!!

Ezen információk birtokában kijelenthetem, hogy a gyakorlatban az Önökkel kötött szerződés nem működik! Továbbá súlyos károkat okoz, mivel hiteltelenné teszi
irodánkat a partnereink előtt, megkülönböztet és hátrányban részesít minket, a beutaztató magyar irodákat.

A szerződés további hátrányokat okoz azzal, hogy lehetetlenné vált az Országház fakultatív programként való értékesítése külföldi vendégeinknek, mivel nem
tudjuk biztosítani a csoport teljes létszámban való megjelenését és ennek előre fizetését.

Kérem, a fenti ügy mielőbbi kivizsgálását és együttműködési szerződésünk módosítását, amennyiben külföldi partnereink tudnak ingyenes látogatási
időpontokat foglalni az Országházba, ezt számunkra is tegyék lehetővé.

Várom mielőbbi válaszát!
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai