hirdetés
hirdetés

Bódvalenke: freskókkal a világhírnév felé

Bódvalenke, ez a mélyszegénységben élő határszéli, borsodi falu a freskói révén valóban híres lett. A világ számtalan újságjában jelentek meg arról cikkek, hogy már 18 európai roma festőművész 33 hatalmas alkotása színesíti a házak falát, amelyen helybéli legendákat és klasszikus cigány témákat ábrázolnak. A hír olvastán külhoni és magyar csoportok lepték le a Freskófalunak elnevezett község utcáit.

hirdetés

Hét éve indult útjára Pásztor Eszter elképzelése, a Bódvalenke Freskófalu projekt, és azóta nagyot változott a falu élete. Eszter 2009-ben elhatározta, hogy egy cigány közösség mellé áll és segít az életük jobbra fordításában. A Bódvalenke Freskófalu projekt egyike annak a 27 projektnek, amelyeket elismerésben részesítettek a Közép-Kelet-Európából nevezett 1867 projekt közül.

Most a szervezők idegenvezetőket és a sajtó munkatársait szabadtéri tárlatvezetésre hívták, hogy bemutassák, mit tud kínálni a turistáknak ez a 231 lakosú község. Lakói olyan szegénységben élnek, hogy a hatvan házban csak tízben van vezetékes víz, nincs kiépítve a csatornarendszer, és közmunkából, valamint segélyekből próbálnak talpon maradni. Most azt remélik, hogy a turizmus fellendítése segít sorsukon, bár Bódvalenke nem hagyományos turisztikai célpont, nincs szállodája, étterme, még csak egy kocsmája sincs, de épül az első kisvendéglője. A sűrűn idelátogató egyetemistáknak élmény a projektiroda udvarán sátorozni, aki kényelmesebbre vágyik, annak a szomszéd falu vidéki szálláshelyeit kínálják.

A környék látnivalói megérik az utat, az Edelényi kastély és a megye névadója, a Borsodi Földvár, végül Aggtelek lehet a vonzerő a Freskófalu mellett. Itt van a gótikus túra útvonala, és sok Árpád kori templom mellett vezet az út. Az Aggteleki Nemzeti Parkba látogató turisták akár Bódvalenkére is átugorhatnának, ugyanis csak tíz kilométeres a távolság.

Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projektvezetője az Európai Unió 2010-es Szegénység elleni küzdelem évének volt az egyik arca. Szerinte különféle szolgáltatásokkal több bevételhez lehetne juttatni az ittenieket, ebben segítségére van Urfi Máté turisztikai menedzser, aki Novoszáth Csilla kommunikációs menedzserrel együtt a Bódvalenke és Környéke TDM megalakításán fáradoznak, melynek segítségével összehangolhatják a község és kornyékének turisztikai menedzselését.

Urfi Máté elmondta, hogy garantált és személyre is szabott programokat kínálnak. A községre kíváncsiak a freskók nézése után hidegtálat vagy egy teljes ebédet is rendelhetnek, amit elfogyaszthatnak a közösségi házban vagy akár egy-egy vendéglátó cigány portán. Közben a helyi gyerekbanda és a Brüsszelben is járt Bódvalenkei Asszonykórus szórakoztatja a vendégeket.

Aki a természetre vágyik, az közösen gombászhat Tosuval, vagy tapasztalt vezetővel, Mikivel járhatja be a védett lápot, ahol vadorchideák, gyógynövények vannak, és itt fészkel a kövirigó is.

Hatodik alkalommal rendezik meg július 1-jén és 2-án a már hagyományos ingyenes cigány kulturális fesztivált, a bódvalenkei freskófalu fesztivált, amelyre neves roma művészeket hívnak meg, tavaly 1500 vendég kereste fel őket. Itt lenkésért vásárolhatnak, 250 forintot ér egy lenkés.

Egy kis falu akar kitörni a mélyszegénységből, és ennek eléréséhez a turizmust választotta, és a Freskófalu, Pásztor Eszter álma remélhetőleg valóra válik.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai