Dobos C. dobostortája, Csapodyval

A legendás dobostortát is megidézték a hazai éttermesek toprendezvényén, az MVI november 19-én tartott évzáró gálaebédjén, ahol a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát is kitüntették.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) idén 7. alkalommal rendezték meg évzáró gálaebédjüket – a már jól bevált helyszínen, az Öbölház Rendezvényközpontban -, amelyet idén a 170 éve született Dobos C. József emlékének szenteltek. Méghozzá úgy, hogy hazai topséfeketek kértek fel a menüsor elékészítésére, és mindannyiukat egységesen arra kérték, hogy Dobos mester Magyar-francia szakácskönyve (1881) receptjeiből válogatva, azokat az ételeket újragondolva alkossák meg az idei gálaebéd ételsorát.

A meghívottak és a gasztroprogramra jegyet váltók a 2017. évi gálaebéd közben kiemelkedő programnak is részesei lehettek: a főételt követően Csapody Balázst, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát hívta ki Kovács László, az MVI elnöke a pulpitusra, méghozzá azért, mert az MVI által négy éve alapított rangos szakmai elismerést, a Gundel Károly-díjat ezúttal a kiváló szakembernek ítélte a szakmai grémium.

Az MVI évvégi – mindig vasárnap tartott – gálaebédjén különben nemcsak az a jó, hogy tökéletesen megálmodott és összerakott a menüsor, és hozzá fantasztikusan passzoló borsort kóstolhat a szakmai közönség, hanem azért is, mert ez a gálaebéd mindig egy fontos találkozási pont, jóízű és jókedvű baráti beszélgetések színhelye a szakma folyton rohanó, amúgy éjt napallá téve dolgozó képviselőinek számára.

Íme, az idei, a nagy elődök előtt is tisztelgő meüsor:

Üdvözlő italok
Kreinbacher Prestige Brut
Sauska Extra Brut Rosé

Executive chef: Bicsár Attila - Sauska 48 Étterem, Villány

Amuse bouche
Nyurga ponty, rákszirom, zeller és gyömbér
„Túrós csusza” 2017
Jahni László, Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Mangalicasonka kóstoló
Gódor András a „Sonkás” – Fény utcai piac, Budapest

Hideg előétel
Siroki mangalica fermentált őszi zöldségekkel
Nagy Attila - Bori Mami, Gyöngyös
Mátrai zenit 2017 Centurio szőlőbirtok - Ludányi Balázs

Leves
Tápla leves Nábob módra
Jászai Tibor - Gerlóczy Kávéház és Czakó Kert, Budapest
Kő Kövön Furmint 2016 - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj

Meleg előétel
Pacal kolbász „véres” rakott burgonyával
Sallai Zoltán - La Fiesta Party Service, Budapest
Heimann Kékfrankos Alte Reben 2015

Főétel
Posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, vörösboros boróka jus-sal
Szilvási Mihály - Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
St. Andrea Bikavér Áldás 2015

Pre desszert
Begónia sorbet csipkebogyó teával
Jahni László és Pohner Ádám - Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Tányérdesszert
Dobos torta Revolution fügével, birsalmalekvárral
Pereszlényi Alexandra - Bagolyvár Étterem, Budapest

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013, Kiss István Családi Pincészet

Petit fours

Bodonyi István - Platán Restaurant, Tata

Barista: Bősze Viktor - Platán Restaurant, Tata

Sommeliére: Varga Norbert – Onyx, Budapest

 

 

Forrás: Fotó: Csárdás Ferenc


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.