hirdetés

Elkészült Budapest első akadálymentes mobil turistatérképe

Egy rövid városnéző séta és sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. és a Route4U a magyar startup által fejlesztett, akadálymentes városi közlekedést segítő mobilapplikációt. A díjnyertes web- és mobilalkalmazás az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is jelentősen hozzájárulhat.

hirdetés

Az izgalmas városnéző programokat az ImagineBudapest és a Budapest Underguide munkatársai állították össze, ezzel is támogatva az akadálymentes turizmus fejlesztését és az utazási élmény átélését. A rövid sétán kerekesszékes és járó csoportok indultak a kijelölt útvonalakon, ahol felfedezhettük és meghallgathattuk Budapest történelmét.

A túrákat sajtó kerekasztal-beszélgetés követte - az egyébként akadálymentesen megközelíthető - Kempinski Hotel Corvinus szállodában. A Route4U applikáció fejlesztője, Bodó Péter elmondta, hogy a kerekesszékesek közlekedését akarják megkönnyíteni, de a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok, vakok, idősek és kerettel járó emberek is profitálhatnak a turisztikai akadálymentesítéssel járó előnyökkel. A technológiai újítás lényege, hogy használat közben, a telefon érzékelőiből gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek akadálymentes térképét (lejtők, padkák). A körübelül 100 fős közösség által tesztelt útvonalak színsémák szerint vannak meghatározva, melyek az utak közlekedésének a nehézségét jelölik (zöld, sárga, piros).

(A Design Terminal is hozzájárult az alkalmazás megvalósításához, hiszen az ügynökség a magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős, és a szívesen fogadja a városfejlesztési és technológiai ötleteket.)

További fejlesztések

Az alkalmazás jelenleg Androidos készüléken tölthető csak le, de az év végére iPhone-on is elérhető lesz. Az országos feltérképezés folyamatosan zajlik, legközelebb Győrben mérik fel a terepet, de több nagyváros, mint Debrecen, Gyula is szeretnék kihasználni az applikáció nyújtotta előnyöket, melyek a turizmust lendítik előre, hiszen a felmérések szerint gyakrabban utaznának az emberek, ha rendelkezésre állnának a megfelelő akadálymentes szolgáltatások.

Három év múlva remélhetőleg nemzetközi szinten is elterjed majd az alkalmazás, olyan piacok felé szeretnének nyitni, ahol kevésbé fejlett az akadálymentes közlekedés. Ezért is, az idei év végére több nyelven elérhetővé teszik az applikációt (angol, német, hollad).

Olyan valós igényről van szó, amely a turisztikai kereslet jelentős növekedésével és ezáltal komoly gazdasági előnyökkel járhat a turisztikai desztinációk számára.

Böjte Csenge
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai