Észak-magyarországi TOP 5: a turisztikai sikerek kovácsa

A KSH adatai szerint tavaly az észak-magyarországi turisztikai régióban 12,6 százalékkal több vendégéjszakát jegyeztek, mint 2013-ban. A belföldi turisták 13,7 százalékkal bővítették a vendégéjszakák számát az egy évvel korábbihoz képest.

Az elmúlt évben az északi régióban a kereskedelmi szálláshelyeken megfordult vendégek száma meghaladta a kétmilliót. Összességében 2014-ben 1,7 millió belföldi vendégéjszakával a Balaton után a második legnépszerűbb turisztikai régió az észak-magyarországi lett a belföldi utazóközönség körében. A 330 ezer külföldi vendégéjszakában pedig a legmeghatározóbb piac Lengyelország és Szlovákia. Érdekesség, hogy a szlovák és a német beutazó forgalom volumene megegyezik a régióban.

Milliárdos fejlesztések, új attrakciók

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője lapunknak elmondta, hogy továbbra is a belföldi kereslet a meghatározó a régióban. A térséget erős területi koncentráció jellemzi. A megyék közötti rangsorban Heves, majd Borsod-Abaúj-Zemplén és harmadikként Nógrád megye rendelkezik a legtöbb vendégéjszakaszámmal. A felmérések szerint az észak-magyarországi városok közül az első öt leglátogatottabb Eger, Miskolc, Egerszalók, Gyöngyös és Mátraszentimre volt. Ezek után Tokaj, Sárospatak, Sátoraljaújhely és Salgótarján következik a 2007-2014-es KSH vendégforgalmi adatok alapján.

Mindez azzal is magyarázható, hogy az első öt helyre került városokban az elmúlt években több milliárd forint értékű szálláshelybővítést valósítottak meg európai uniós támogatással. Ezek pedig azt eredményezték, hogy – a korábbiakhoz képest – jelentős mértékben nőtt a vendégéjszakák száma. A sikerekben a megújult és az új turisztikai attrakciós programoknak is fontos szerepük volt. Például újjáépítették a diósgyőri várat, Lillafüreden pedig a függőkertet, és fejlesztették a miskolci barlangfürdőt is. Egerben ugyancsak fontos fürdőfejlesztést valósítottak meg. Emellett több hotelt is felújítottak, illetve újranyitottak a hevesi megyeszékhelyen. Megújult a Szépasszonyvölgy és az egri belváros, továbbá a meglevők mellett ma már új éttermek is várják a vendégeket.

Kiemelt a lengyel és a szlovák piac

Nógrád megyében a világörökségi területen újul meg Hollókő a várral, és várhatóan idén októberben megnyitják a négycsillagos hotelt is. Az elmúlt évben is több új és sikeres turisztikai rendezvényt tartottak a régióban. Például Egerben a nagy érdeklődéssel kísért Bikavér Ünnepet, Mezőkövesden és Hollókőn pedig a húsvéti programokat. De nőtt a jelentősége a Miskolci Kocsonya Farsangnak, illetve az Opera Fesztiválnak is.

Molnár Anita a marketingigazgatóság idei terveire is utalt. Kiemelte, hogy 2015-ben a marketingkommunikációs munkában nagyobb szerephez jut a nemzetközi piac. Két kiemelt országban, Szlovákiában és Lengyelországban indítottak éves szakmai kampányt közösen a TDM-ekkel. E két országnál az eredményesség érdekében lengyelül és szlovákul beszélő szakembert bízott meg a marketingigazgatóság. A munkát már az idei első szakvásárokon megkezdték, az észak-magyarországi régió turisztikai kínálata mindkét országban megjelent, prezentációkat tartottak és workshopokat rendeztek az érdeklődőknek. Ezeken kívül folyamatosak a Facebook-bejegyzések, illetve rendszeres hírleveleket juttatnak el a szakmai partnereknek.

Meghatározó a belföldi forgalom

A következő időszakban online-kampányokat indítanak és termék-, továbbá nagyközönségi rendezvényeken vesznek részt. Például bemutatkoznak a Krakkói Bornapokon, valamint a Pozsonyban és Kassán megtartásra kerülő rendezvényen is.

Ám a régió turizmusában idén is fontos és meghatározó marad a belföldi piac. Ennek érdekében 2015 első három hónapjában több hazai turisztikai vásáron jelent meg kínálatával Észak-Magyarország turizmusa. Ezeken kívül tovább folytatják az Alföld Roadshow-t is Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán, ahol tovább népszerűsítik a régió idegenforgalmi adottságait.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?