hirdetés
hirdetés

Farmergolf és Senki szigete Budapest mellett

A Szigetszentmiklós és térsége TDM Nonprofit Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-közép-dunavidéki RMI április végén tanulmányútra hívta a turizmussal foglalkozó szakújságírókat, hogy testközelből is megtapasztalhassák a fővárostól karnyújtásnyira található Csepel-sziget élményeit.

hirdetés

A Csepel-sziget (németül Eugensinsel) az egyik legnagyobb dunai sziget. Itt van a lakihegyi adótorony, itt volt a honfoglaló magyarság első székhelye, az Árpád nemzetség szálláshelye. Anonymus vezérszigetként említi, nevét Árpád lovászáról, Csepelről kapta.

A sziget nincs messze a fővárostól, és bőven akad látnivaló is a hozzá tartozó 10 községben, melynek kiemelkedő gyöngyszeme, „fővárosa” Ráckeve, amely a Csepel-szigeti kistérség kiemelkedő idegenforgalmi települése. Mégis kevés a 2-3 napot is itt eltöltő turista. Éppen ezért vendégcsalogató programokat támogatnak és ösztönöznek a szakemberek. A tanulmányúton is azokat az érdekességeket mutatták be, amelyek vonzzák a turistákat, de még ismertebbé kellene tenni őket.

Termelői piac és a Senki-sziget

Meg is néztünk mindent, amit az időjárás engedett: eső esetén például lehet egy jót enni a ráckevei Cadran étteremben. A tanulmányútnak kedvezett később a nap, mert kellemes időben lehetett végigjárni a város híres termelői piacát.

Ráckeve városképe
Ráckeve városképe

Ráckeve egyik látványossága még az 1487-ben épült Boldogasszony szerb templom, Magyarország egyetlen gótikus stílusú szerb temploma. Kápolnái, a Szent János-, illetve a Kozma- és Damján-kápolna a XVI. század elejének alkotása. Belső falait késő középkori, balkáni stílusú freskók díszítik. Fotózni csak engedéllyel lehet, de maga a hangulat és a látvány is maradandó.

Vízi élmények is várják az ide látogatókat: „Senki” József motoros csónakjával megnéztük a Senki szigetét, találkoztunk kacsákkal, vízisiklókkal, teknősökkel és madarakkal is. A várost kettészelő Kis-Duna festői szépségűvé varázsolja a települést, melynek környezete egyedülálló Magyarországon. Szigetek és öblök teszik izgalmassá a vízi életet, a víz minősége évek óta kiváló, fürdésre alkalmas.

Frissen őrölt lisztet a Malomhajóról!

Nem hagytuk ki az egyetlen működő Malomhajót sem, ahonnan frissen őrölt lisztet vihettünk haza ajándékként. Ráckeve különleges látnivalója a 2007 és 2010 között eredeti tervek alapján épített hajómalom, mely minden évben április elejétől október közepéig, keddtől vasárnapig látogatható.

Hajómalom
Hajómalom

Szigethalmon az Árpád-kori Magyarországot hűen bemutató Emese (European Medieval Settlement) Parkot néztük meg, ahol 12 hektárnyi területen korhű eszközökkel és viseletben végzi mindennapi tevékenységét a „Várispánság népe” a kézművességtől az állattartáson, a növénytermesztésen és a halászaton át a fegyveres harc gyakorlásáig. Szakmailag hiteles programokkal segítik a korai Árpád-kor széles körű megismertetését, a korszak kísérleti régészeti, úgynevezett "történelmi életmód rekonstrukciós" feldolgozását.

Harci játék
Harci játék

A Budapesttől 25 km-re a Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő 110 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának alapanyagát. 2013-an az „Év Bortermelője” címet elért Gál szőlőbirtokon, ahol minőségi fajtaösszetételben a rajnai rizling, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, kékfrankos és a pinot noir a meghatározó. A pincészetnek 1000 hektoliter rozsdamentes, temperált tárolótere van.

Kipróbáltuk a farmergolfot is Szigetcsépen. A játékot Peter Weenink találta ki 2004-ben Hollandiában, és ma már többek között Németországban, Ausztriában és Finnországban is bevezették ezt a játékot. Természetes környezetben játsszák, ahol az ember találkozik a farmon élő állatokkal, a villanypásztorokkal és egyéb természeti akadályokkal. Hazánkban elsőként Szigetcsépen a Hunovo Kft. vásárolta meg a játékjogot, és építette meg a pályát. Golfpályájukat 8 hektár nagyságú mezőgazdasági farmon alakították ki legelők, épületek, mezőgazdasági eszközök között, árkokkal szabdalt területeken, legelő állatok jelenlétében. Nemcsak a környezet, de az ütő is különbözik az eredetitől, egy kifejezetten holland „találmány”, a színes bot végén fapapuccsal.

így megy a farmergolf
így megy a farmergolf

Az egy napba, ahogy mondják, ennyi fért bele, de akár egy hetet is eltölthetnénk a Csepel-szigeten, annyi látnivaló van itt.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai