hirdetés
hirdetés

Gödöllőre érkeznek a világ legjobb természetfilmjei

2015. május 14-17-én Gödöllőn Nemzetközi Természetfilm Fesztivált rendeznek, melynek célja az emberek figyelmének felhívása környezetünk védelmére és a fiatalok szakmai segítése munkájuk fejlődésében.

hirdetés

A MT Zrt. Budapest-Közép-Dunavidék Regionális Marketing Igazgatósága és a fesztivál szervezői egy sajtóút keretén belül mutatták be a Filmfesztivált. A meghívott szakemberek fotós workshopon, lovas bemutatón és egy magyaros ebéden vehettek részt a Lázár Lovasparkban.

A sajtótájékoztatón Sztojanovits Kristóf RMI igazgató köszöntötte a résztvevőket: „A rendezvény célja, hogy a természet- és környezetvédelem a filmszemlén keresztül beépüljön a magyar és nemzetközi fesztiválkínálatba, mely a régiónak kiemelkedő turisztikai eseménye lehet a jövőben.”

A részletes programról Ersók Nóra kommunikációs szervező beszélt: elmondta, hogy eddig is igen eredményesnek bizonyult a fesztivál, mivel neves európai stúdiók és magyar alkotók, alkotóműhelyek egyaránt képviseltetik magukat a rendezvényen. 42 országból 424 filmet neveztek többféle kategóriában, ebből 132 magyar alkotás. A versenyre nevezett filmek között van Török Zoltán legújabb filmje az Everglades is. A 2012 után készült amatőr és profi filmeket nemzetközi zsűri bírálja el, az 50 díjazott filmet pedig a nagyközönség számára másfél órás blokkokban vetítik le a három nap alatt.

A vetítési helyszínek és a kísérőrendezvények – kiállítások, szórakoztató családi programok, kézműves termékek vására, szabadtéri vetítés és koncertek – hét, egymáshoz közeli helyszínen, Gödöllő centrumában kerülnek megrendezésre. Emellett zártkörű szakmai konferenciák is lesznek, melyen a filmkészítők vehetnek részt és nemzetközi előadókkal találkozhatnak. A fesztivál pénteki napját – mely során a vetítések mellett kastélylátogatás is lesz – az iskolai csoportok, diákok figyelmébe ajánlják, melyre előzetes regisztráció szükséges, szombaton és vasárnap pedig a családokat várják.

Darázs György, a Turisztikai Egyesület Gödöllő elnöke és a Lázár Lovaspark igazgatójának célja a turizmus fejlesztése a térségben. A környék híres az arborétumáról, a sörfesztiválokról, de kerékpárbarát város is szeretne lenni, így a kerékpáros turizmust támogatva tárolókat, parkolót alakítanak ki. Elkészült, és már letölthető a Gödöllő nevezetességeit bemutató ingyenes mobilapplikáció, mely informál a mindig aktuális programokról, így a természetfilm fesztivál programja is letölthető lesz. Nosztalgiavonatokat is indítanak Budapestről Gödöllőre, a túra végén pedig a Királyi Várót lehet megtekinteni egy rövid történeti ismertetés keretében. A Lázár Lovasparkban lovas előadásokat (huszárok, íjászok) is bemutatnak.

Végezetül a Királyi Kastély ügyvezető igazgatója, Gönczi Tibor zárta a tájékoztatót, melyben megerősítette, hogy a Gödöllői Királyi Kastély Lovarda 400 fős terme a vetítések fő helyszíne lesz. A kastélyon belül a fesztivál ideje alatt kulturális programok és természetfotó-kiállítás is nyílik.

További helyszínek

A Művészetek Háza 60 fős kamaratermében a vadász-halász filmek tekinthetők meg, valamint vadászati festmény- és csontszobrászati kiállítás kerül megrendezésre.

A Filmszínház 250 fős termében a háromdimenziós filmeket vetítenek.

A Városi Könyvtárban a nevezett és zsűrizett filmeket szekciók szerinti bontásban mutatják be.

Alsóparkon a természet- és környezetvédelem témájában szórakoztató családi programok kerülnek megrendezésre. Madártani és madárvédelmi bemutató lesz a Madarak és Fák Napi rendezvényen, a WWF bemutatja a Zöld Generáció programját, illetve a Magyar Természetjáró Szövetség a Kéktúra népszerűsítésével lesz jelen. ÖKO játszóház, Klímavédelmi sátor, állati stand-up show is lesz. A közönség megismerheti a zöld engergiát, melyen a gyerekek szelektív hulladékgyűjtést, tudatos vársárlást tanulhatnak, a cserkésztáborban bepillantást nyerhetnek a cserkészélet mindennapjaiba is. A látogatók megkóstolhatják a nemzeti parki termékeket és találkozhatnak a Pilisi Parkerdő-Budakeszi Vadaspark állataival is.

Az Erzsébet Királyné Étterem és Szálloda a kiemelt zártkörű szakmai rendezvények helyszíne lesz, Gödöllő főterén pedig péntek és szombat este szabadtéri vetítések és könnyűzenei koncertek szórakoztatják majd a vendégeket.
A tervezett vetítési programok várhatóan április végén lesznek elérhetők a honlapon. http://www.godollofest.com/hu

Böjte Csenge
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai