Görög örömök

Folyamatosan bővülő ételsor, egyre szélesebb étlapkínálat, és most már az éttermek száma is gyarapodóban: az Arghyropoulos família, amely 14 éve egy 14 nm-es óbudai buszmegálló kibérlésével indította el vállalkozását, a napokban immár negyedik éttermét nyitja (amely közül kettő vidéken franchise-rendszerben üzemel).

A görög család a konyhán a pesti Újlipótváros szívében, egy mostanáig zárva tartott étteremhodály helyén, Estia Gyradiko néven az új kenyér ünnepén tette sütőbe első pitáját. 

Lefi néni Budán, fia a pesti konyhán

A kártyák leosztása a családban marad: Lefi néni viszi tovább a pünkösdfürdői mini görög birodalmat, fia, Ghavrilos pedig mostantól a XIII. kerületbe költözik. Hiszen ő találta meg és bérelte ki a korábban Vörös Rákként, aztán Verbunkosként, utána meg Európa Kávéházként befuccsolt tágas, szép helyet, amely a pesti Újlipótváros közepén, eszményi helyen található, vagyis minden adott ahhoz, hogy végre egy étterem e helyütt sikertörténetté váljon, ne pedig fájó szívvel húzzák le az üzemeltetők egy idő után a rolót.

Ghavrilos szerint a világ...

Az új etető intézmény a hagyományokat szem előtt tartva készít mostantól autentikus, jó ízű, remek minőségű görög ételeket, ráadásul a Kis-Ázsiai (rendkívül izgalmas) ízvilágot is szem előtt tartva. Ghavrilos szerint a görög konyha esetén három tájegység konyhájának az ötvözetéről beszélhetünk. Az egyik maga a szárazföldi Görögország. Itt zömmel a zöldséges ételek, a hüvelyesek és a nyárson sütött húsok a legismertebbek. Az Ión-tengeri szigeteken - amelyek hosszú éveken keresztül olasz/velencei gyarmatok voltak - rengeteg olasz hatás érződik a görög konyhán. És a legmarkánsabb, legzamatosabb, legfűszeresebb és legillatosabb része a görög gasztronómiának a kis-ázsiai görög konyha. Izmir, avagy Konstantinápoly - a mai Isztambul - területén éltek zsidók, örmények, görögök, arabok, törökök és szlávok is. És mindegyikük otthagyta nyomát a Kis-ázsiai görög konyhán.

Mamma konyhája

Az újlipótvárosi görög hely olyan lett, amilyennek új tulajdonosa megálmodta: nem túl puccos, nem túl elegáns, hanem egy szellős, nagy terekkel rendelkező egyterű, világos helyiség modern vonalú bútorokkal, kellemes teraszrésszel, ahol úgy főznek, mint a görög családok legtöbb otthonában. „Nem turistahelyet nyitottunk, mondja Ghavrilos, ahol a muszakát sok-sok krumplival adják, nem pedig padlizsánnal, mert úgy sokkal olcsóbb. Nálunk a víz, a pitához a liszt, de még a hagyma is eredeti, Görögországból hozzuk. Ahogy a fűszereket is. Az olivaolajat külön nekünk termelik rokonaink Kalamatán (mások a krétai, könnyebb állagút használják), a fetasajtot Leszbosz szigetéről hozzuk, a joghurtunk is eredeti görög, ahogy a nálunk kínált borok is.”

Végül néhány ínycsiklandozó fogás a a legifjabb Gyradiko kínálatából: htipiti, azaz pikáns fetakrém pitával, frissen sütött, meleg cukkini, padlizsán és paprika fokhagymás joghurtágyon, görög borjúhúsgolyók, spenótos-póréhagymás-fetasajtos rétes, krétai töltött cukkíni, Manouri sajt, édeskömény, újhagyma zöldje, spenótos kritaraki – színes rizsszemtészta spenóttal és görög sajttal, joghurt mézzel és dióval, görögdinnye, joghurtos-citromos mousse-szal.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.