Gyorstüzelő hadtest vagyunk

— jellemezte a szövetséget a tisztségében újabb két évre megerősített elnök, Kálmán István. Kanel Judit, az Aktív Tours illetve Makai Éva, az IMS Budapest Kft. ügyvezetői továbbra is ellátják alelnöki tisztségüket. A Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) partnereinek nyújtott át elismerést négy kategóriában csütörtökön, a budapesti Buddha-Bar Hotelben.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem véletlen a helyszínválasztás; a Buddha-Bar tavaly szálloda kategóriában nyerte el a legjobbnak járó elismerést a beutaztatók szövetségétől, mely aktuális díjátadóját az előző évi szállodai nyertesnél tartja. Bár a — csak decemberben 79%-os — foglaltsági rátájára a szálloda nem panaszkodhat, a minőségi munkaerő hiánya annál inkább borsot tör az orruk alá — tudtuk meg Fazekas Tamás igazgatótól. Elárulta: a Baalbek étterem idei megnyitása után jövőre nem terveznek fejlesztést, tartják a jól megszokott színvonalat.

„A szép és jó számok ellenére van még adósságunk, a szintugrás még nem következett be” — ismerte be Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, vélhetően a minőségi turizmus felé tett lépések eredményeit hiányolva. Meglátása szerint a kormányzat turizmus ágazattal kapcsolatos szemléletváltása a gyakorlatban is előzmény nélküli. Az ún. szintugráshoz további állami szerepvállalás szükséges, melyhez a források is rendelkezésre állnak — tette hozzá. A főpolgármester-helyettes tördelte a kezét az infrastrukturális fejlesztések okozta kényelmetlenségek miatt is. Kérte a beutaztatókat, hogy használják ki a jövő évi vizes VB-ben illetve a pályázás alatt lévő 2024-es olimpiában rejlő, a nemzetközi megjelenést segítő kommunikációs lehetőségeket.

„A jövőben is szeretnénk megtartani a szövetséget” — jelentette ki Kálmán István a MABEUSZ jövőjét firtató kérdésünkre. „Folyamatosan együttműködünk a többi szakmai szervezettel (MUISZ, MSZÉSZ, MaReSZ — V.A.). Az elmúlt évek munkája alapján világossá vált, hogy azon szervezetek közé tartozunk, melyeket komolyan vesz a döntéshozás” — tette hozzá. A szövetség gyorstüzelő képességét az elnök szerint az anomáliákat azonnal jelző szakértő tagság adja. A 2017-es terveket illetően elmondta: dolgoznak azon, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetésével a mostaninál kissé pezsgőbb kapcsolatot alakítsanak ki. Szeretnék elérni, hogy az államapparátus megfelelő és döntésképes illetékeseivel egyeztethessenek egyebek mellett olyan ügyekről, mint a Liget-projekt miatt a Hősök terén, benne a rendezvényhelyszínként frekventált Szépművészeti Múzeumnál megváltozó parkolási rend illetve a ligetbe történő behajtás.

A díjra a szövetségi tagok terjesztik fel az egyes szolgáltatókat, akiket szavazás útján választanak ki. Négy kategóriában ítélték oda a 2017-es díjakat. A legjobb szállodának járó pálmát idén a Star Inn Hotel Budapest Centrum vitte el. A díjat Juhász Helga igazgató vette át. A szövetség méltatta a ház kedvező ár-érték arányát, valamint a rugalmas és stabil csapatot, mely Juhász Helga elmondása szerint 7 éve szinte állandó. „A vidéki szolgáltatókat háttérbe szorítja az erős Budapest-márka; öröm, hogy idén sem budapesti vendéglátó nyerte el a kategória díját” — hangsúlyozta ki a vidék fontosságát Kálmán István. „Vidéken is vannak szállodák, egyéni és csoportos vendégek számára egyaránt szervezhetők tematikus utak” — hívta fel a figyelmet Zeller Tibor, az idén legjobb vendéglátó elismerését elnyerő Reneszánsz és Sirály éttermek, valamint a Hotel Visegrád tulajdonosa. „Három éve azt mondták: ennek nincs jövője” — emlékezett vissza az innovatív és megbízható termék kategóriában nyertes, egyéni, exkluzív hajós szolgáltatást nyújtó Dunarama tulajdonosa, Eőry Botond. A cég 7 éve, immár 3 hajón télen-nyáron fuvarozza a különleges dunai élményre vágyókat. „Egybehangzó közfelkiáltással” vált Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ igazgatója a legjobb MABEUSZ-partner díj birtokosává. A mindenkori turizmusmarketing szervezet a szövetség régóta megbízható partnere — mondta Kálmán István. Máthé Kinga úgy véli, az elismerés legalább annyira jár az egész termékfejlesztési csapatnak, mint neki.

Volti idő, amikor a MABEUSZ nem minden alap nélkül citromdíjakat is megítélt. Kérdésünkre, hogy ez tavaly és idén miért marad el, Kálmán István elnök azt felelte: „Túl sok díjat kellene átadnunk.”


Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.