hirdetés
hirdetés

Használjuk ki a gyors piaci átrendeződést!

Gyors piaci átrendeződés van folyamatban a világ turizmusában, melyet ki kell használnunk – tanácsolta Dr. Horváth Endre, turizmusért is felelős gazdaságfejlesztési helyettes államtitkár a hétfői turisztikai háttérbeszélgetés során.

hirdetés

Ebben segíthet a már a londoni World Travel Market (WTM) során is bemutatott új arculat és koncepció, mely a földalatti vizek adta lehetőségeket állítja központba – mutatott rá Horváth Endre. Persze a hazai turizmus menetét a következő 10 évre meghatározó új márka építése mellett továbbra is lesznek kampányévek, melyek nem vizes témáit szintén a víz tematikájára kerülnek felfűzésre.

Mint az a november 18-19-én, Máltán megrendezésre kerülő Európai Turizmus Fórumon (ETF) is felmerült, sokat lendíthet a forgalmon a szezonalitás felszámolása. Ezen segíthet az EU által két éve útjára indított Calypso program, mely az utazásból eddig kimaradó társadalmi rétegeket segítené üdüléshez. Nálunk – ismertette Horváth – a program különös jelentőséggel bír, mivel az uniós egyharmaddal szemben a magyar társadalom közel kétharmada nem utazik.

A hazai fellendülés pozitív jeleként elhangzott a szállodák emelkedő foglaltsága, melyet némiképp beárnyékol a szobák átlagárának alacsony szintje, illetve az ebből következően az alacsonyabb árbevétel. A szállodák árversenye, árspirálja tarthatatlan mértéket ölt – vélte a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az árak további csökkentése helyett kínálatuk fejlesztésében kell gondolkodni.

Kártyázzunk!

A szállodák mutatóin tovább javíthat a tervek szerint 2011 nyarától bevezethető Széchényi Pihenő Kártya. A kártya összességében akár 30-34%-kal is növelheti a turisztikai keresletet – mondta el Horváth Endre. A kártyára legfeljebb évi 300 ezer forintos összegig utalhat a munkaadó, az összeg a 16%-os személyi jövedelemadó kulcs alá tartozik majd és a tervek szerint járulékok nem terhelik. Az üdülési csekkel ellentétben a szolgáltatók 6%-os jutalék helyett 1,5%-ot fizetnének a rendszer fenntartására. Az elektronikus formában elképzelt rendszer kiépítésére - terminálok, illetve a szükséges banki háttér – vonatkozóan egyelőre nem hangzottak el konkrétumok, ennek kivitelezése további 3-4 hónapot vehet igénybe – tájékoztatott Horváth Endre. Mint arról szó esett, a kártya feltételeit részletező jogszabálytervezet napokon belül kész lehet.

Elnökök leszünk

Hazánk uniós elnökségével kapcsolatban elhangzott, hogy cél az ágazatban működő KKV-k minél szélesebb körű bevonása, információs és kommunikációs technológiai fejlesztésük, valamint az ETF során is kiemelten kezelt, a turizmus nagyban befolyásoló uniós vízumpolitika vizsgálata valamint a repülőtéri biztonság.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk