Van, amikor kötelező a munkavédelmi képviselő

Van, amikor kötelező a munkavédelmi képviselő 

Szállodai munkavédelmi kézikönyvet állított össze a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a  Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával, a dokumentumot csütörtökön mutatták be szállodai  és éttermi igazgatóknak, munkavédelmi felelősöknek  Szegeden egy szakmai konferencián - írta a szegedma.hu.

Keddtől indul a januári bérek ellenőrzése 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a munkaügyi hatóságokkal közösen ellenőrzi azt, hogy a munkáltatók januárban a szabályokat betartva jelentették-e be dolgozóikat. Az adóhivatal, illetve a kormányhivatalok munkaügyi szakemberei azt vizsgálják, hogy dolgozók megkapták-e a 8 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 12 százalékkal magasabb összegű garantált bérminimumot — közölte hétfőn az NGM.
2018-ban folytatódnak az adócsökkentések

2018-ban folytatódnak az adócsökkentések 

Január 1-jétől 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adóból is 1 százalékponttal kevesebbet kell fizetni idén, mint tavaly, az innovatív vállalkozások pedig fejlesztési adókedvezményt vehetnek igénybe. A nappali tagozatos hallgatóknak kedvezőbb lesz kisadózók tételes adója, amit idéntől már az ügyvédek is választhatnak — közölte az NGM.
Új DHL központ a Budapest Airport Business Parkban

Új DHL központ a Budapest Airport Business Parkban 

Átadták a DHL Express nemzetközi áruszállítással foglalkozó cég új központját a Budapest Airport Business Parkban hétfőn, a 8 milliárd forint (25 millió euró) zöldmezős beruházásban 6000 négyzetméter raktárat, 2400 négyzetméter irodakomplexumot építettek, és 4500 négyzetméter munkaterületet alakítottak ki.

Távozott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől Gyenizse Dorottya 

Levélben tájékoztatta lapunkat dr. Gyenizse Dorottya, hogy már nem dolgozik a Magyar Turisztikai Ügynökségnél.

Nemzeti védjegy a hazai fürdőknek 

A Magyar Fürdőszövetség új védjegytábláit már megkapták azok a fürdők, amelyek elsőként minősíttették magukat, szolgáltatásaikat. Szám szerint 21 fürdőlétesítményt összesen 39 kategóriában értékelt a szövetség minősítő szakbizottsága.

Szükséges a Szép-kártya 

Szükséges a Szép-kártya

Már több mint ötven kérelem érkezett TDM-támogatásra 

A „Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztése” című felhívásra már több mint ötven támogatási kérelem érkezett, egyelőre még nincs olyan pályázat, amely támogatást nyert volna.
Megkapta az NFM a turizmusirányítást és az uniós pénzt

Megkapta az NFM a turizmusirányítást és az uniós pénzt 

Hiába üzengetett a sajtón keresztül is az NGM, amióta napvilágot látott a kormány turizmusirányítással kapcsolatos elképzelése, a területet elvették tőlük; az NFM-hez csapták – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Ázsiában nyithatunk turisztikai képviseleteket az idén 

Az előzetes várakozások szerint idén 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek - mondta dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára -, ami a tavalyi 10%-nál mérsékeltebb emelkedést jelent.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban egyeztettek a turisztikai szervezetek 

A turisztikai ágazat állami intézményrendszerének jövőjéről egyeztetett a turizmus és a vendéglátás tíz meghatározó szakmai szövetsége, valamint a Magyar Turizmus Zrt. a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár a megbeszélésen elmondta: a gazdasági tárca fontosnak tartja, hogy az intézményrendszerről való gondolkodás során a szakmai szervezetek véleményét is megismerhessék a döntéshozók.

Rangos szakmai elismerés hazai hoteleknek 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a Magyar Turizmus (MT) Zrt. együttműködésével 2015-ben harmadszor írta ki az „Év Szállodája” pályázatot. Erre 21 hazai ház - 5, 4, 3 csillagos szálloda – jelentkezett. Az ünnepélyes eredményhirdetésre január 22-én a Budapest Hilton Szálloda Báltermében került sor, mintegy 250 vendég részvételével, a turizmus állami irányítása, az MT Zrt., szállodák és a szakmai sajtó, valamint a támogatók képviselőinek jelenlétében. A díjátadó gálán részt vett Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, Susanne Kraus-Winkler, az Európai Szállodák és Éttermek Szövetségének (HOTREC) elnöke, valamint Glázer Tamás, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, akik a MSZÉSZ elnökét, dr. Niklai Ákost segítették a díjak átadásában.

41 milliárdos uniós pályázat támogatja a turizmusfejlesztést 

Turizmusfejlesztést támogató pályázati felhívás jelent meg csütörtökön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 41 milliárd forint keretösszeggel - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Magyar turisták, irány Budapest! 

Hagyományteremtő céllal először rendezett évértékelő és a következő év aktivitásait bemutató rendzevényt a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Nemzetgazdasági Minisztériummal karöltve, ahol elhangzott többek között, hogy 2016-ban kiemelt figyelmet kap a belföldi turisták Budapestre csábítása, valamint, hogy a fővárosnak is hamarosan lesz turizmusstratégiája.

Hivatásturizmus Magyarországon 

A november 26-án a Hilton Budapest Hotelben, a Diplomacy & Trade Conferences által megrendezett MeetingPlaceBudapest konferencián a hivatásturizmus szakemberei egymásnak panaszkodtak. Az NGM és a főváros illetékesei idő előtt távoztak. A nagy befogadóképességű kongresszusi központra pedig még várhatunk.

„Akkor jut eszükbe Budapest, amikor Londonra, Párizsra nincsen pénzük” 

A november 26-án, a Hilton Budapest Hotelben, a Diplomacy&Trade Conferences által megrendezett MeetingPlaceBudapest konferencián a hivatásturizmus szakemberei egymásnak panaszkodtak. Az NGM és a Főváros illetékesei idő előtt távoztak. A nagy befogadóképességű kongresszusi központra pedig még várhatunk.

Gazdára talált az ezredik napraforgó 

A jánkmajtisi Bíró Vendégház kapta meg az 1000. falusi szálláshely nemzeti tanúsító védjegyet, amelyet Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár adott át a nyírségi településen rendezett csütörtöki ünnepségen.

900 milliárd forint fölé ugrott a GINOP-keret 

A kormány elfogadta a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretének módosítását, így 74 milliárd forinttal, 902,48 milliárd forintra emelkedett az év végéig pályázható fejlesztési támogatás keretösszege - tájékoztatta Rákossy Balázs kedden az MTI-t közleményben.

Távozik Glattfelder Béla államtitkár 

Három új államtitkárt nevezett ki október elsejével Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Tállai András új pozíciót kapott a tárcánál, Glattfelder Béla és Czomba Sándor távozott az NGM-ből. 

Húsz százalékkal nőttek a szállásdíjbevételek júliusban 

Tovább folytatódik a turisztikai ágazat eredményének – szinte már megszokottan jelentős mértékű – bővülése. Az erős évkezdés és a kimagasló júniusi adatok után az év második nyári hónapjának szálláshely-adatai is derűlátásra adnak okot, mivel az előző évet messze felülmúló eredményt mutatnak. Szintén kedvező fejlemény, hogy júliusban a vendégforgalom az ország valamennyi turisztikai régiójában növekedett.

Újraindult a szakmai párbeszéd 

Öt év kihagyás után június 23-án hivatalos formában is újraindult a párbeszéd a szakma képviselői és az államigazgatás között, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium összehívta a Nemzeti Turisztikai Fórumot.

Folyik az engedélyezési eljárások ésszerűsítése a falusi turizmusban 

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége összegyűjtötte és továbbította az NGM felé a hozzá beérkezett szállásadói problémákat.

Hiába szabnák át a SZÉP-kártyát 

Korlátoznák a SZÉP-kártya éttermi felhasználását, holott akkor sem fog többet utazni a magyar, ha kevesebb helyen lehet majd melegételt vásárolni. Hiszen enni muszáj, nyaralni nem. Ezt támasztják alá a Falatozz.hu adatai is.

Gyenizse Dorottya az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának új vezetője 

2015. július 2-i hatállyal dr. Gyenizse Dorottya látja el az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály vezetését, aki eddig turisztikai jogi szakértőként dolgozott a Főosztályon.

Nem fog megszűnni az idegenforgalmi adó 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tervezi sem az idegenforgalmi adó, sem az adó állami kiegészítésének megszüntetését.

A Selyemút Fesztiválon folytatódott a kínai-magyar turisztikai együttműködés 

Magyarország díszvendégként vett részt az 5. Dunhuangi Selyemút Fesztiválon, amely 2015. június 16-18. között a Gansu tartományi Jiayuguanban zajlott. A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációjának tagja volt dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója is, aki ország-promóciós előadásában mutatta be hazánk turisztikai vonzerőit a kínai szakmai partnereknek. Kína ma a világ legnagyobb küldőországa, a kínai turisták költése 2014-ben összesen 164,9 milliárd dollárt tett ki. Kína 2020-ra a világ legnagyobb küldőpiacává válhat a távoli utazások tekintetében is, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Németországot egyaránt. Magyarországon idén a tavalyinál is gyorsabb ütemben nőtt a kínai vendégéjszakák száma. A májusban beindított Peking-Budapest légi járat tovább javíthatja a kínai beutazó turizmus dinamikáját.

Az összes vizsgált Uber sofőr fennakadt a NAV rostáján 

Az adóhatóságot a nemzetgazdasági miniszter utasította. Ez még csak az első volt - derül ki az NGM közleményéből. "A NAV itt nem áll meg: minden egyes Uber sofőr további ellenőrzésre számíthat" - szól az állami dörgedelem.

2016-ban 10 százalékkal nőhet a turisztikai célelőirányzat összege 

A Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt turisztikai célelőirányzat (TC) összege 5,37 milliárd forint lesz jövőre a 2016-os költségvetési törvényjavaslat szerint.

Tovább terjeszkedik a BlaBlaCar Európában 

Immár Mexikóban is elérhető a vezető telekocsi szolgáltatás. Ezzel a közösség 20 milliónál is több tagot számlál és három kontinens 19 országában van jelen.

A harmonikus szépséget díjazták Siófokon 

Négycsillag superior minősítést kapott a siófoki Mala Garden Hotel. A különleges hangulatú butik szálloda a négyszázadik a hazai szállodák sorában, amely átvehette a Hotelstars védjegyet. A tanusítványt ünnepélyes külsőséget közt adta át április 13-án Siófokon Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára és dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke Mihók Tamás tulajdonos-ügyvezetőnek.

Közösségi Agrármarketing Kódex készül 

Új, hároméves agrármarketing-stratégiát dolgozott ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Agrármarketing Centrum az ágazati együttműködés erősítésére, a marketingtevékenység összehangolására. Az együttműködés fontos eleme a Közösségi Agrármarketing Kódex, amelynek szakmai egyeztetése a keddi budapesti konferenciával kezdődött meg.

1,35 milliárd forintot utaltak vissza a bankok 

2014-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a SZÉP Kártyával összesen 15,9 milliárd forintot fizettek, 3,9%-kal többet, mint az előző évben, ugyanakkor a bankok 1,35 milliárd forintot utaltak vissza a munkáltatóknak, mivel ezt az összeget nem költötték el az év során a munkavállalók.

Nagyot kaszáltak a magyar éttermek 

Jelentősen növekedett tavaly a hazai vendéglátóhelyek forgalma - írja a Világgazdaság szerdai számában.

Ifjúsági szálláshelyeket minősítő védjegyet vezet be az NGM 

Az ifjúsági szállásokat minősítő védjegyet vezet be a turizmusért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a hátizsákokkal jelölt védjegyrendszert a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (MISZSZ) működteti - közölte a szövetség az MTI-vel pénteken.

„Senkinek sem akarjuk előírni, mit tegyen szabadidejében” 

„Lehetőséget ajánlunk” - toldotta meg a címben idézett szavait Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára. A lehetőség pedig az lenne, hogy az emberek szabaddá vált vasárnapjukat „családjukkal, szeretteikkel” turisztikai szolgáltatóknál (is) töltsék. 

Kétmilliárd forinttal több jut 2015-ben turizmusra 

A turizmus közel 5 milliárd forintos kerettel szerepel a 2015-ös költségvetésről szóló törvényben, ami azt jelenti, hogy több mint kétmilliárd forinttal több jut jövőre az ágazatra - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott év végi interjújában.

Az NGM az egyre népszerűbb Uberről egyeztetett a taxisokkal 

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a taxitársaságok és az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel egyeztetett az  Uberről szolgáltatásról - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A tavalyi rekordot is túlszárnyalja az idei hazai turizmus 

Júniusban ismét látványosan, 7,6 százalékkal nőtt a vendégforgalom, amiben ezúttal a külföldi vendégéjszakák erőteljes bővülése is komoly szerepet játszott; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint szép kilátásokat vetít előre az év egészére, hogy az első hat hónap teljesítménye a tavalyi rekordév felett alakult.

40 milliárdos zárolás a minisztériumoknál 

A kormányzati kiadásokból elrendelt 110 milliárd forintos zárolásból a minisztériumokra 39,5 milliárd forint kötelezettség vonatkozik, számottevően csökken a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka, és az intézkedés jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait, továbbá vonatkozik az elkülönített állami pénzalapokra és a vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásokra.

Erős volt a tavaszi szezon a turizmusban 

Májusban is nőtt a vendégéjszakák száma és a szállásdíj-bevétel a kereskedelmi szálláshelyeken a KSH legfrissebb adatai szerint.

A magyar turizmus túljutott a válságon 

Varga Mihály szerint a magyar turizmus túljutott a válságon, minden lényeges mutatója javult, az ágazatnak jobb a teljesítménye, mint a válságot megelőző években. Az eredményekről a nemzetgazdasági miniszter a XXII. turisztikai díjátadó gála és évadnyitó rendezvényen beszélt szombaton este Budapesten. Az MTI közleménye a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

Azeri egészségturistákra számítunk 

A Wizz Air bakui járatnyitása óta élénkülnek a turisztikai kapcsolatok Magyarország és Azerbajdzsán között. A jövőben főleg az egészségturizmust népszerűsítenénk arrafelé.

Megújul a területfejlesztési rendszer 

Megkezdődött a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény vitája a Parlamentben. A javaslat szerint a kormány mérsékelné a területi egyenlőtlenségeket és elősegítené az elmaradottabb területek felzárkózását.

Öt szakmai szervezettel kötött megállapodást a minisztérium 

A jogszabályok előkészítésében való részvételről stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a turizmus és vendéglátás területen működő öt szakmai szervezettel szombaton.

Szakmai szervezetekkel lép partnerségre az NGM 

A Nemzetgazdasági Minisztérium - nagyra értékelve a turizmus és vendéglátás területen végzett szakmai és érdekképviseleti munkájukat - öt szervezettel köt stratégiai megállapodást a jogszabályok előkészítésében való részvételről.

Év végéig törvényt kaphat a turizmus 

Horváth Viktória szerint a turizmus törvényt az Országgyűlés novemberben fogadhatja el, írja a Világgazdaság. 

2014-től új korszak kezdődik a magyar fejlesztéspolitikában 

Az Európai Unióval folytatott sikeres tárgyalások eredményeként a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban jelentős fejlesztési források állnak majd Magyarország rendelkezésére, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Továbbra is a vendéglátás zseb a legnépszerűbb 

A turizmus idei évre jellemző növekedési tendenciája a nyári hónapokban is folytatódik. A KSH által közölt első félévi vendégforgalmi adatok szerint 2013. január-június között a kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő vendégek száma (3,7 millió fő) majdnem 6%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma (9,1 millió éjszaka) közel 5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!