hirdetés
hirdetés

Hévíz átvállalja a reptér tartozását

Hévíz önkormányzata rendkívüli ülésen döntött arról, hogy átvállalja a sármelléki FlyBalaton repülőtér állami szervek felé fennálló tartozásának rendezését, de a fürdőváros hosszabb távon is részt vállalna a repülőtér üzemeltetésében - tájékoztatta a testületi ülést követően csütörtökön az MTI-t a város polgármestere.

hirdetés

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: Hévíz érdekelt abban, hogy a sármelléki repülőtér zökkenőmentesen üzemeljen, ezért anyagilag is hozzájárulnak ahhoz, hogy az állami szervezetek felé fennálló adósságot rendezni tudják. Az önkormányzat döntése értelmében az üzemeltető FB Airport Kft.-től átvállalnák a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI), illetve a Hungarocontroll felé fennálló, összesen 15 millió forintos tartozás kifizetését.

A szükséges összeget már év elején, az idei költségvetés összeállításakor elkülönítették, éppen a repülőtérrel esetlegesen kapcsolatos ügyekre, de a pénzt nem a reptér működtetőjének, hanem a szolgáltatóknak közvetlenül utalnák át. Ezek az állami tulajdonú társaságok az idei repülési szezon hátralévő részére is biztosítani tudják a megfelelő szolgáltatást az utasok és a gépek számára.

Papp Gábor azt mondta: tudomása szerint a repülőtér működését nem befolyásolják anyagi gondok, egyéb, közelebbről nem részletezett körülmények alakulása miatt keletkeztek tartozások.

Hozzátette azt is, hogy hetek óta folynak a tárgyalások az állami és szakmai szervezetekkel, társaságokkal arról, hogy a fürdőváros közvetlenül is részt venne a FlyBalaton működtetésében. "Az önkormányzat esetlegesen állami szerepvállalással, valamint más cégek bevonásával meghatározó szerephez kíván jutni" a repülőtér üzemeltetésében, s ehhez a "politikai és szakmai támogatottság" is biztosított.

Hosszabb távon is az az érdeke Hévíznek, hogy olyan konstrukciót találjanak, amellyel a város, a térség és az ország is elkerülheti, hogy "gazdasági csapdába essen".

A város elképzelése szerint új cég vagy a meglévő átalakításával vehetne részt közvetlenül a működésben az önkormányzat, s ebben "maximálisan partner" az FB Airport eddigi tulajdonosa, az SCD csoport és a céget megvásárló Turisztika Hungária Kft., ez utóbbi képviselőivel hamarosan tárgyalóasztalhoz is ülnek. A repülőtér tulajdonosa, Zalavár és Sármellék önkormányzata éppen a héten közös önkormányzati ülést tartott, amelyen szintén "üdvözölték Hévíz részvételét" - fogalmazott Hévíz polgármestere.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint a hazai nyilvános vécék állapota pozitívan hat a turizmusra?

Kiadónk társoldalai