hirdetés
hirdetés

Turisztikai központ épül Rádpusztán

Elkészül a térség legnagyobb rendezvényháza, új lovaspálya és sportlétesítmények épülnek, és nyáron már kisvonattal is el lehet jutni a Rádpuszta Csárda és Szabadidő Központba.

hirdetés

A Balatonlelle melletti idegenforgalmi központ 459.423.924 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Dél-Dunántúli Operatív program „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című pályázaton. A több mint 650 millió forint összköltségű „Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt dél-balatoni turisztikai központ fejlesztése” elnevezésű projektben nemcsak a fejlesztéseknek köszönhetően új munkahelyek is létrejönnek.

1997-ben egy romos épület megvásárlásával indult el önerőből és pályázatok segítségével az a fejlesztési folyamat, amellyel mára az alig 150 lelket számláló zsáktelepülésen egy 6,5 hektáros területen idegenforgalmi centrum jött létre. A mostani pályázattal új beruházások valósulnak meg.

Újdonságnak számít, hogy idén nyártól gumikerekes kisvonat jár majd (56 felnőtt férőhellyel) a környékbeli településektől a csárdáig, amely néhány óra elteltével vissza is indul. 

Balatoni előfutamot kap a Nemzeti Vágta

A Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrumban rendezik meg május 18-án a Balatoni Vágtát, amely a Nemzeti Vágta balatoni előfutama. A klasszikus lovasversenyre 12 balatoni település jelentkezett eddig. Közülük 3 jut majd el a szeptemberben megrendezendő, fővárosi döntőbe. Másnap, május 19-én  csacsi galopp, azaz a szamarak versenye szórakoztatja a vendégeket.

Csapatépítő programjaik eddig is népszerűek voltak, a támogatásnak köszönhetően most megépül egy 300 befogadóképességű, akadálymentesített program- és rendezvényház, amely közel 350 négyzetméteres lesz. A terem több részre osztható lesz, így egy időben több konferencia, vagy előadás is tartható.  A tetőtérben elkülönített előadó és tárgyaló kap helyet, itt kisebb értekezletekre, tanácskozásokra lesz lehetőség.

A lovaglás mellett hamarosan a szabadidősportok kedvelői is több lehetőség közül választhatnak: többfunkciós füves pálya, bitumenes kosárlabdapálya és betonozott asztalitenisz pálya vár a sportosokra. A tervek szerint létrehoznak egy bemutatók és versenyek megtartására alkalmas szabványos méretű lovaspályát is, lelátóval térvilágítással és öntözőrendszerrel.

A gyerekek számára is lesz újdonság: a Szabadidő Centrumban az íjászkodást lehet gyakorolni, vagy gokartozhatnak, quadozhatnak, kerékpározhatnak. A kisebb gyerekeket póniháton lovagolhatnak, megismerkedhetnek a baromfiudvar lakóival, és állatsimogató is várja őket.

A vendégek számára szabadtéri kemencében sült és bográcsban főtt ételeket kínálnak balatoni borokkal, a csárda fűthető, fedett helyisége télen 120, nyáron a külső nádfedeles terasz segítségével további 350 vendéget tud befogadni.

Fekete Zoltán tulajdonos szerint a beruházás a tervek szerint már idén év végére befejeződik, de az elkészült részeket már előtte is igénybe lehet venni, mint például a Magyar Borok Pincéjét, amely a térség legnagyobb pincéje. A 180 éves egykori apátsági dézsmapince a Dél-Balatoni-Borút kiemelkedő állomása. Interaktív kiállítása a magyar bortörténetet és borkultúrát mutatja be, regionális csoportosítással mind a 22 borvidék szőlőtermését, borászati hagyományait, kultúráját és gasztronómiáját ismerteti meg a látogatókkal. Bortrezorokat is kialakítottak, amelyeket a vendégek bérbe vehetnek, és a boraikat itt tárolhatják.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai