Így alakulnak a nyári szálláshelyfoglalások

Itthon Siófok, Horvátországban Crikvenica a befutó az utazók körében. Csehországban Karlovy Vary, Romániában a Fekete-tenger partján fekvő Mamaia lett a legvonzóbb a foglalási darabszámok alapján – derült ki a Szallas.hu friss közleményéből.

A szállásfoglaló portál a nemzetközi integráció révén a közép-európai régiós adatokra rálátva a magyar és horvát szállásfoglalási statisztikák mellett a román és a cseh átlagárakról és top úticélokról adott jelentést. Hazánkban, országos viszonylatban Siófok, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Eger, Budapest, Hévíz, Gyula, Szeged, Zalakaros és Pécs vonzza a legtöbb vendéget a főszezonban. A Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Keszthely és Balatonlelle a nyár sláger úti céljai az utazók körében. Horvátországban a tengerpart ékkövei, Crikvenica, Vir, Medulin, Zadar és Pula a legfelkapottabb települések. Csehországban a (gyógy-) fürdővárosok a befutók: Karlovy Vary, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně zsebelték be a legtöbb foglalást.

Balatonra menjünk vagy a „horvát riviérára”?

A szállásárak között akadnak eltérések az egyes országok és szálláskategóriák között is. A Balatonon például Horvátországhoz képest egy apartman egy éjszakára egy főnek átlagosan másfél százalékkal drágább. Azonban a 3 csillagos hotelek 16 százalékkal, míg a 4 csillagos hotelek 24 százalékkal olcsóbbak itthon. A legnépszerűbb hazai településen, Siófokon, egy apartmanban 9 606 forintot, egy 3 csillagos hotelben 13 680 forintot, egy 4 csillagos hotelben pedig 21 266 forintot kell átlagosan fizetni éjszakánként egy főnek.

A Horvátországba szóló foglalások 33 százalékát nagyobb, 24 százalékát kisebb gyerek(ek)kel utazó családok teszik ki, míg a Balatonon ez az arány 19% és 23%. A párok ezzel szemben a balatoni foglalások 40 százalékát, és az adriai foglalások 32 százalékát teszik ki, a fiatal párokra a legjellemzőbb, hogy a magyar tengert választják az Adria helyett.

„Elmondható az is, hogy az adriai nyaralások hosszabbak, mint a balatoniak: előbbi átlaga 5-6 éjszaka, utóbbi átlaga 3-4 éjszaka – mondta Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere. – Horvátországban az idősebb párok töltik a legtöbb időt, átlagosan 6,29 éjszakát, míg a magyar tengert a családok élvezik ki legtovább, átlagosan 3,69 éjszakát foglalnak.”



Átlagos /fő/éj árak összehasonlítása Magyarországon, országos viszonylatban, az aktív foglalások mennyisége szerinti legnépszerűbb településeken, 3 gyakori szállástípus alapján, 2021 nyarán:

Csehország

Csehországban nyáron is a nagynevű gyógyfürdők mozgatják meg a turistatömegeket. A foglalási darabszámok alapján Karlovy Vary a vendégek kedvence, ahol egy apartmant már átlagosan 8 884 Ft/fő/éj körül, négycsillagos hotelszobát pedig 19 010 Ft/fő/éj áron foglalhatunk.

Átlagos /fő/éj árak összehasonlítása Csehországban, az aktív foglalások mennyisége szerinti legnépszerűbb településeken, 3 gyakori szállástípus alapján, 2021 nyarán:  

Románia

Romániában a Fekete-tenger partján lévő Mamaia, továbbá Brassó és a szintén tengerparti Eforie Nord a legnépszerűbb desztinációk. Keleti szomszédainknál az apartmanok közül is vannak csillaggal jelölt és csillag nélküli kategóriák. Átlagosan 4000 Ft/fő/éj és 9700 Ft/fő/éj kerül egy csillag nélküli vagy 3 csillagos apartman a frekventált településeken, míg hotelben kb. 9 400 Ft/fő/éj és 19 000 Ft/fő/éj körül kalkulálhatunk.

Átlagos /fő/éj árak összehasonlítása Romániában, az aktív foglalások mennyisége szerinti legnépszerűbb településeken, 3 népszerű szállástípus alapján, 2021 nyarán:

 

Lengyelországban Gdansk, Krakkó és Varsó a legkeresettebb úti célok a nyáron. Ezeken a településeken átlagosan 6 200 - 10 000 Ft körül kóstál egy éjszaka fejenként.

További toplisták:

TOP 5 település foglalási darabszám szerint 2021-ben:

 

Balaton Horvátország

1. Siófok Crikvenica

2. Balatonfüred Vir

3. Hévíz Medulin

4. Keszthely Zadar

5. Balatonlelle Pula

 

Ezeken a településeken foglalunk a legnagyobb értékben (átlagos foglalási érték szerint - kosárérték) 2021-ben:

 

Balaton Horvátország

1. Balatonszárszó Novalja

2. Balatonkeresztúr Vodice

3. Balatonfenyves Pag

4. Cserszegtomaj Rabac

5. Alsóörs Lopar

 

Ezeken a településeken foglalunk a legkisebb értékben (átlagos foglalási érték szerint - kosárérték) 2021-ben:

 

Balaton Horvátország

1. Zánka Senj

2. Balatonfőkajár Rovinj

3. Balatonakarattya Split

4. Köveskál Opatija

5. Badacsonylábdihegy Novi Vinodolski


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?