hirdetés

Ilyen egy Michelin-csillagos menüsor a Costes Downtown-ban

Laza, fesztelen hangulat, hívogatóan exkluzív menüsor, és egy, a mai hazai gasztrovilágban szokatlanul szerény és intelligens tulajdonos, Gerendai Károly meghívása, amely két Costes-e közül most a Vigyázó Ferenc utcai éttermébe szól. 

hirdetés

 Ki tudna ennek ellenállni? És ha már arra járunk, naná, hogy végigkóstoljuk a Michelin-csillagos ház mostantól kínált, vadonatúj menüsorát. 

Amuse bouche, de sokan figyelmen kívül hagyják: a kő a tányéron tényleg az, nem ehető
Amuse bouche, de sokan figyelmen kívül hagyják: a kő a tányéron tényleg az, nem ehető

Soha rosszabb kezdést: az amuse bouche után már érkezik is a folyami rák uborka és avokádó kíséretében a konyháról – hihetetlenül friss felütésként.

Folyami rák, uborka, avokádó
Folyami rák, uborka, avokádó

Közben megtudjuk, a minap ismét Michelin-csillagot kapott étterem konyháját a nyitástól kezdve vezető, portugál származású Tiago Sabarigo executive chef mellé beállt a tavaszi/nyári menü összeállításának idejére a Costes idősebbik testvérének indításakor még ott dolgozó, ám azóta már hazájába visszaköltözött honfitársa, Miguel Rocha Vieria is, azért, hogy együtt főzzék ki, mi kerüljön az asztalra a következő hónapokban a Costes Downtownban.

Pisztráng, retekkel, vajmártással
Pisztráng, retekkel, vajmártással

Pár perc múlva máris egy grillezett pisztráng illegeti magát a tányéron, retek és vajmártás kíséretében – ez is mennyei fogás.

Fogas fogás, lencsével, mángolddal
Fogas fogás, lencsével, mángolddal

Egy másik hal, serpenyőben pályafutását végzett fogas követi, zöldborsóval, a mostanában nagyon trendi superfood, fekete quinoa mellett – bármerről nézzük, ízleljük, hibát nem találni ebben sem. Talán csak az e fogasos fogás mellé felszolgált tokaji Szóló Furmint osztja meg erősen a társaságot – van, akinek nagyon bejön, mások inkább érintetlenül hagyják az italt a pohárban.

Fürj mángolddal, lencsével
Fürj mángolddal, lencsével

De már érkezik is a grillezett fürj, lencsével, mángolddal, amikor közösen megállapítjuk,  tényleg az a legjobb az eddig kóstolt ételekben, hogy minden alapanyag felismerhető, nincs a végletekig elvarázsolva, újragondolva egyik sem, hanem annyira tökéletes az összhatás, hogy akár ennénk még egy és még egy tányérral belőle.

Mangalicaszűz, fehér hagymával, polentával
Mangalicaszűz, fehér hagymával, polentával

Mangalica szüze viszi különben a pálmát menüsort ízlelő társaságunk többségénél, ami fehér hagymával és polentával kerül elénk. ű

Aranygaluska ananásszal, vaníliasodóval
Aranygaluska ananásszal, vaníliasodóval

Desszertnek pedig aranygaluska érkezik ananász és vanília kíséretében, meg sajttorta, ami előtt eldöntjük: ebből aztán már tényleg falatot sem. Viszont  az erdei gyümölcshad és könnyű joghurt sorbétágy miatt elolvad az elhatározásunk is, és utolsó morzsáig ezt is bekebelezzük.

Azonban megállapítható: bár hét fogást kóstolunk más-más borok kíséretében, annyira könnyű, friss és üde ez a menüsor, amit mostantól a Costes Downtown vendégeinek kínál, hogy még a legkényesebb gyomrú, ilyen-olyan érzékenységben szenvedőknek is élmény lehet, bárkinek egy fantasztikus kirándulás az ízek oltárán.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai