Ilyen egy Michelin-csillagos menüsor a Costes Downtown-ban

Laza, fesztelen hangulat, hívogatóan exkluzív menüsor, és egy, a mai hazai gasztrovilágban szokatlanul szerény és intelligens tulajdonos, Gerendai Károly meghívása, amely két Costes-e közül most a Vigyázó Ferenc utcai éttermébe szól. 

 Ki tudna ennek ellenállni? És ha már arra járunk, naná, hogy végigkóstoljuk a Michelin-csillagos ház mostantól kínált, vadonatúj menüsorát. 

Soha rosszabb kezdést: az amuse bouche után már érkezik is a folyami rák uborka és avokádó kíséretében a konyháról – hihetetlenül friss felütésként.

Közben megtudjuk, a minap ismét Michelin-csillagot kapott étterem konyháját a nyitástól kezdve vezető, portugál származású Tiago Sabarigo executive chef mellé beállt a tavaszi/nyári menü összeállításának idejére a Costes idősebbik testvérének indításakor még ott dolgozó, ám azóta már hazájába visszaköltözött honfitársa, Miguel Rocha Vieria is, azért, hogy együtt főzzék ki, mi kerüljön az asztalra a következő hónapokban a Costes Downtownban.

Pár perc múlva máris egy grillezett pisztráng illegeti magát a tányéron, retek és vajmártás kíséretében – ez is mennyei fogás.

Egy másik hal, serpenyőben pályafutását végzett fogas követi, zöldborsóval, a mostanában nagyon trendi superfood, fekete quinoa mellett – bármerről nézzük, ízleljük, hibát nem találni ebben sem. Talán csak az e fogasos fogás mellé felszolgált tokaji Szóló Furmint osztja meg erősen a társaságot – van, akinek nagyon bejön, mások inkább érintetlenül hagyják az italt a pohárban.

De már érkezik is a grillezett fürj, lencsével, mángolddal, amikor közösen megállapítjuk,  tényleg az a legjobb az eddig kóstolt ételekben, hogy minden alapanyag felismerhető, nincs a végletekig elvarázsolva, újragondolva egyik sem, hanem annyira tökéletes az összhatás, hogy akár ennénk még egy és még egy tányérral belőle.

Mangalica szüze viszi különben a pálmát menüsort ízlelő társaságunk többségénél, ami fehér hagymával és polentával kerül elénk. ű

Desszertnek pedig aranygaluska érkezik ananász és vanília kíséretében, meg sajttorta, ami előtt eldöntjük: ebből aztán már tényleg falatot sem. Viszont  az erdei gyümölcshad és könnyű joghurt sorbétágy miatt elolvad az elhatározásunk is, és utolsó morzsáig ezt is bekebelezzük.

Azonban megállapítható: bár hét fogást kóstolunk más-más borok kíséretében, annyira könnyű, friss és üde ez a menüsor, amit mostantól a Costes Downtown vendégeinek kínál, hogy még a legkényesebb gyomrú, ilyen-olyan érzékenységben szenvedőknek is élmény lehet, bárkinek egy fantasztikus kirándulás az ízek oltárán.

Forrás: Vendég


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.