hirdetés
hirdetés

Mit bír el a Velencei-tó?

Megkezdődött a Velencei-tó kapuja turisztikai beruházás II. ütemének megvalósítása.

hirdetés

A munkák 1,5 milliárd forint európai uniós támogatással, 2,2 milliárd forintból valósulnak meg. A kivitelezők eddig a kikötő környékén dolgoztak, most pedig az Ifi strand előtti munkálatokhoz láttak hozzá.

Velencei-tó kapuja
Éden a magyar trópuson
Ennek előkészítéseként több fát is ki kell vágni, de pótlásukról gondoskodnak - mondta Oláhné Surányi Ágnes (független). A fakivágásokra a turisztikai beruházás ellenző egyik civil szervezet hívta fel az MTI figyelmét. Az Angelika Egyesület elnökének tájékoztatása szerint az ügyben "állásfoglalást" adnak ki. Velence polgármesterének tájékoztatása szerint a tervezés időszakában a jövendő beruházás területén szinte "egyenként" vizsgálták át az ott élő 265 fát. Közülük 146-ra kapott kivágási engedélyt a kivitelező, de végül sikerült olyan megoldást találni, amely lehetővé tette, hogy 98 kerüljön fűrész alá. A meghagyott 119 fát pedig kalodával megvédik a sérülésektől. A tervek szerint a kivágottaknál jóval több, 230 fát telepítenek, 1700 cserjét, s több száz évelő növényt ültetnek el - mondta a polgármester.

A projekt keretében egyebek között - a sportpályákkal együtt - 10 ezer négyzetméteren homokos, lidós szabad strandot alakítanak ki. Sor kerül a közművek fejlesztésére, új kikötő és gyalogoshíd, valamint kerékpárút építésére, továbbá fedett korzó, játszótér, rendezvénytér is épül. A projektet 2011. szeptember végére kell befejezni.

A civilek kissé máshogy élik ezt meg

A beruházást hasonlóan nagy viták és a civil szervezetek ellenkezései kísérik, mint az elhíresült sukorói kaszinóberuházást. A projekt, melytől az önkormányzat azt reméli, hogy egész éves lehet a településen a turizmus.

Ezzel szemben a civilek - Sz.Épülő Velencéért Egyesület, a Gaja Egyesület illetve az Angelika Egyesület - úgy vélik: a létesítendő pláza tájidegen, az újonnan kialakítandó partszakasz pedig műtengerpart. Az egyik civil szervezet indexnek nyilatkozó munkatársa elmondta: a projekt ellenében indított, korábbi lakossági aláírásgyűjtés 4-500 aláírás után elhalt. A nyilatkozó munkatárs az önkormányzati választás eredménye egyértelművé tette, hogy a velenceiek többsége a polgármestert és vele együtt a beruházást támogatta.

Madártávlat
Oda a közepére építsünk még egy trópusi szigetet!

Meg még mit nem?

Velencei-tó környéke úgy tűnik, hogy az utóbbi években alaposan megmozgatja a turizmusba befektetni vágyók fantáziáját. Az alig 25 négyzetkilométeres tó mellett a mai napig folyik a sukorói kaszinóberuházás körüli politikai adok-kapok. A tó délnyugati sarkában, kőhajításra a Velencei-tavi madárrezervátumtól milliós forgalmú repülőteret álmodnak Alba Airport néven. (Napi Turizmus/Index/MTI)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai