hirdetés
hirdetés

Ki válik világvezetővé a MICE turizmusban?

Például Abu Dzabi, ha a kormánya nagyívű az ágazatot fejlesztő tervei megvalósulnak. Vajon milyen hatással van az arab világban az elmúlt idők forradalmi, belpolitikai eseményei a térség MICE turizmusára? A kérdést feltették a héten, Abu Dzabiban zajló Gulf Incentive, Business Travel and Meetings Exhibition (GIBTM) MICE szakvásáron.

Munkatársunktól

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A megkérdezettek 41%-a mondta, hogy előfordultak lemondások, és a lekérések száma is csökkent. Ezen megkérdezettek 19%-a számolt be arról, hogy semmi sem változott az üzletmenetben az események hatására, és hogy 2011-et illetően optimisták. Az összes megkérdezett 53%-a növekdést vár a idei évtől. Abban is egyetértés született, hogy a világgazdaság lassú helyreállása javította a szakterület versenyképességét. Arra a kérdésre, hogy mely eszöközök segíthetik a hivatás turizmus fejlőfdését, 38% válaszolt úgy, hogy a politkai stabilitás mindennél fonotsabb.

Egyiptomban a zavargásokat követően az ország mindent megtesz az egyiptomi munkavállalók 10%-át foglalkoztató turizmus helyreállításáért. Míg tavaly mintegy 13 milliárd dollár bevétele származott turizmusból az észak-afrikai országnak, addig csak a zavargások pár hete alatt 1 milliárdot vesztett. Most azonban mintegy 5 millió dollárt költenek hirdetésre, fam tripek, újságírói tanulmányutak tömkelegét szervezik. Sok egyiptomi szálloda akár 50%-kal is csökkentette árait. Sami Mahmoud, az egyiptomi turisztikai hivatal munkatársa elmondta: a biztonság ad még mindig okot leginkább az aggodalomra. Szerinte négy hónapba is beletelhet, amíg a turizmus helyreáll. A MICE ágazotot illetően Mahmoud elmondta: ez továbbra is meglehetősen kis részt képvisel az ország turizmusában, a képzés, oktatás fejlesztése szükséges a jövőbeni növekedéshez.

Bahrain jelentős összegeket fektet a MICE-ba. Tavaly mintegy 184 millió dollárt költöttek fejlesztésre, jövő évig várhatóan 223,6 millió megy el ugyanerre a zavargások ellenére. Bahrainban úgy vélik: az ország GDP-jéhez eddig is jelentős mértékben hozzájáruló ágazat a jövőben a gazdasági növekedés motorja lehet.

Abu Dzabi teljes GDP-jének 1,2%-a származik turizmusból. Az emírség célja, hogy világvezetővé váljon az üzleti turizmus terén, összhangban a kormányzat hosszú távú, 2030-ig tartó terveivel. Az Abu Dzabi turisztikai hivatal 10 éves terve szerint az emírség a világ 50 legkeresetebb üzleti- és konferencia úti célja közt szerepelne. Ehhez mintegy tízszeresére fejlesztenék a jelenlegi kapacitást, mely az ágazatból származó bevételeket ötszörösére növelné.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai