hirdetés

Kőrözöttes kifli kikötő átadóval fűszerezve

Mi köze a jó öreg körözöttes kiflinek egy vadonatúj, most átadott, korszerű hajókikötőhöz a Balaton északi partján? Mindjárt kiderül...

hirdetés

Körözöttes kifli partira invitálta vendégeit június 24-én, péntek koraestére Alsóörs első embere, Hebling Zsolt, és a most elkészült, valóban európai színvonalú Alsóörs Marina megnyitójára a két tulajdonos: Dr. Deák Gábor és Dr. Kecskés Egon.

(balról jobbra): Dr. Kecskés Egon, Dr. Deák Gábor, Hebling Zsolt és Péter atya
(balról jobbra): Dr. Kecskés Egon, Dr. Deák Gábor, Hebling Zsolt és Péter atya

Mivel az ünnepélyes alkalomkor Segal Viktor gasztronómiai tanácsadót találtuk a kikötő új klubházának vadonatúj éttermének konyháján, naná, hogy megkérdeztük, a forró hőségben a hideg üdítő és jégbe hűtött pezsgő felszolgálása kedves figyelmesség, ám miért jár hozzá mindenkinek körözöttes kifli?

A Balaton egyik legjelentősebb idei turisztikai beruházásaként jellemezte települése legújabb turisztikai attrakcióját a polgármester, majd a tulajdonosok nevében Dr. Deák Gábor nyugtatta meg a beruházás (jelen lévő) finanszírozóit: a hitelek vissza lesznek időben fizetve, egyben megköszönte a hajóhelyek bérlőinek bizalmát, akik máris birtokukba vették az Északi-part legújabb, gyönyörű (és egéybként bárki számára látogatható) kikötőjét és mólóját. Ő mondta el azt is az egybegyűlteknek, hogy a BAHART-tal közösen üzemeltetik mostantól a hajókikötőt, ahol egy vadonatúj vitorláscentrum is nyílt, 200 hajóhelyes lehetőséggel, valamint egy 12 szobás kikötői hotellel, amelynek alsó részén fúziós, minőségi étterem működik mostantól, Segal Viktor mesterszakács közreműködésével. Komplex szolgáltatással – hajószervízzel, téli tárolási lehetőséggel, szelektív hulladékgyűjtéssel stb. – várják bérlőiket, akik lehetnek vitorláshajóvezetők, vagy elektromos vízijárgánnyal érkezők, de akár kenusok is.

A polgármester hozzátette, külön örül annak, hogy a település horgászai is birtokba vehetik az új mólót – részükre különben a horgászhely látogatása térítésmentes. Majd Berkes Péter plébános, Péter atya megáldotta a legújabb vízi létesítményt, és máris hozták a legendás körözöttes kiflihegyeket.

Az étterem elegáns vendégtere, borovi fenyőpallóval, Szilvási Attila tervei alapján
Az étterem elegáns vendégtere, borovi fenyőpallóval, Szilvási Attila tervei alapján
 

Segal Viktor pedig elárulta, azért éppen azt, mert Alsóörs egyik ikonikus étele a körözött, ezért esett rá a választás. Mindent tudó helyi erőket kérdeztünk amúgy erről az ízletes gasztronómiai fogásról, akik tényszerűen hozzátették: Alsóörsnek, sem ennek a tájnak ember emlékezet óta sosem volt jellegzetes eledele a körözött, márcsak azért sem, mert a hozzá szükséges juhtúrót képtelenség a környéken beszerezni, ugyanis juhnyáj közel s távol nem gazdagította a tájat, nem úgy, mint az Alföld különböző részein. Azonban az igazsághoz hozzátartozik: ha juhtúró nem is, de körözöttes kifli vagy kenyér tényleg gyakran szerepelt az alsóörsiek kedvenc csemegéi közt, ugyanis az ikonikus "Bakter" nevű kocsma-vendéglőben, az állomásnál, a sör mellé tényleg ez az egyszerű fogás volt a legkedveltebb a betérők körében.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai