Gigafejlesztéssel várja az idei síszezont Szlovénia

Szlovéniában az elmúlt három évben gigantikus turisztikai fejlesztések zajlottak, amelyeknek célja szálláshelyek fejlesztése, hegyi üdülőhelyek átalakítása, valamint infrastrukturális hálózatok fejlesztései voltak.

Kilenc szlovén síközpont újult meg idén annak a 76.5 millió eurós fejlesztésnek köszönhetően, amelyből 55.4 millió eurót Szlovénia Gazdasági, Turisztikai és Sport Minisztériuma adott.

2023 végéig Krvavec, Vogel, Velika Planina, Cerkno, Golte, Rogla, Kope, Mariborsko Pohorje és Trije kralji létesítményei komoly korszerűsítésen mennek keresztül, amelynek eredményeként a jövőben nemcsak a téli szezonban, hanem egész évben aktív hegyi üdülő és élményközpontokként tudnak szolgálni. A fejlesztéssel Szlovénia még egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy Európa aktív és zöld turisztikai célpontjává váljon.

Szlovéniában az elmúlt három évben gigantikus turisztikai fejlesztések zajlottak, amelyeknek célja szálláshelyek fejlesztése, hegyi üdülőhelyek átalakítása, valamint infrastrukturális hálózatok fejlesztései voltak. A Gazdasági, Turisztikai és Sport Minisztérium három nyilvános pályázat keretében összesen 136 projektet támogatott 359 millió euró értékben, amelyekből 142 millió euró az európai költségvetési alapból származott.

A múlt évben megkezdett és idén befejezésre kerülő beruházások során, 55.4 millió eurós állami támogatással Szlovénia síközpontjai újulnak meg, amelynek kapcsán Dubravka Kalin, a minisztérium Idegenforgalmi Igazgatóságának vezetője így nyilatkozott: „A pályázat olyan stratégiai beruházásokra összpontosított, amelyek nem csupán a téli szezonhoz kapcsolódnak, hanem támogatják a síközpontokat abban is, hogy egész éves vonzó célponttá váljanak. A síliftek és felvonók mellett így új szabadtéri programként a létesítmények vonzáskörzetében kalandparkok, hegyikerékpár pályák, tematikus túraútvonalak és siklóernyős pályák is kialakításra kerültek."

A Szlovén Turisztikai Hivatal a fejlesztésekkel párhuzamosan izgalmas promóciós tevékenységekkel készül a 2023/2024-es téli szezonra. A tavalyi évben a síközpontok forgalmát 80%-ban a belföldi turizmus generálta: 1.2 millió vendég kereste fel az ország 32 pályakomplexumát. Az idei évben a digitális reklámkampányokban jelentős szerep jut majd a külföldi piacoknak is, így többek közt Horvátországban, Szerbiában, Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Hollandiában, Olaszországban, Ausztriában és Németországban is találkozhatnak az olvasók és a nézők a Vzemi si čas. Moja Slovenija néven futó szlovén kampánnyal.

Ana Savšek, a Szlovén Turisztikai Hivatal digitális marketing részlegének vezetője elmondta: „A téli szezonban nem csupán Szlovénia megújult sí- és hegyi üdülőhelyein lesz a hangsúly, hanem a termálfürdőkön és wellnessközpontokon is, amelyek a téli sportok mellett kényeztető szolgáltatások széles választékával várják az ideérkezőket."

 Matej Kandare, Szlovénia Szabadidős Szervezetének (Slovenia Outdoor Association) az elnöke hozzátette, hogy a szlovén tél valóban nemcsak a síelésről szól, hanem számos szabadtéri tevékenységet is magában foglal, amelyek mellett jelentős vonzerővel bírnak Szlovénia gazdag kulturális, történelmi és gasztronómiai örökségei mellett. „Felmérések szerint a legfontosabb külföldi piacainkon 17 millió ember hódol a síelésnek és a különböző téli sportoknak. Célunk, hogy ezeket az embereket elérjük, és az új fejlesztések révén Szlovéniába csábítsuk a téli sportok és élményprogramok kipróbálására."

Boštjan Paradiž, a szlovén felvonó üzemeltetők szövetségének (Slovenian Cable Car Operators Association) vezetője szintén optimizmusát fejezte ki a jövőt illetően. Szerinte az európai és állami támogatások révén megvalósult infrastrukturális fejlesztések hosszú távon biztosítani fogják Szlovénia versenyképességét az Alpok és a Balkán régióval szemben. „Innovatív megoldásokra már csak a hegyi épületkomplexumok egész éves fejlődése érdekében is szükség van, hiszen csak a jól működő és fejlett hegyi üdülőhelyeknek van pozitív hatása a helyi gazdaságra és közösségekre, nem utolsósorban pedig az ország fejlődésére".

A síelők már most is igénybe vehetik az összes szlovén sípályát egyetlen átfogó síbérlettel, amelyről részletes információ a www.skislovenia.eu weboldalon érhető el.

Forrás: slovenia.info / Turizmus Online


Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.
Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen

Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen 

Elege lett az Indiai-óceán szigetországának irányítóinak abból, hogy országukat kizárólag egy gyönyörű, fehér homokos tengerparttal rendelkező, dögunalmas úti célnak gondolják többen.
Az Eb megdobta a repülőjegy-foglalásokat

Az Eb megdobta a repülőjegy-foglalásokat 

Stuttgartba átlagosan 60 ezer Ft-ba kerül egy repülőjegy az Eb alatti időszakra Magyarországról.
Huszonkét hajó vált a tűz martalékává Horvátországban

Huszonkét hajó vált a tűz martalékává Horvátországban 

Volt olyan hajó, amelyik el is süllyedt.
Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken 

Harminc ötcsillagos szállodát húztak fel a karibi paradicsomban.
Idén is sok magyar készül Horvátországba

Idén is sok magyar készül Horvátországba 

A helyi önkormányzatok és regionális turisztikai testületek új szerepet kapnak a fenntartható turizmus fejlesztésében.
Új alkoholtörvény Ibizán

Új alkoholtörvény Ibizán 

A nyaralókat 1500 euróig terjedő pénzbírsággal is sújtják, ha az utcán iszogatnak.
Randevúzzon Béccsel

Randevúzzon Béccsel 

Az új Wienliebe Fesztivál célja, hogy megmutassa, Bécsben nem csak élni érdemes, hanem szerethető oldala is van.
Ökotudatos világutazó, az organikus építészet atyja, a természet zseniális művésze

Ökotudatos világutazó, az organikus építészet atyja, a természet zseniális művésze 

Hundertwasser világa Bécsben, az újranyitott KunstHaus Wien-ben.
Nyaraljunk másképp - irány az alpesi nyár

Nyaraljunk másképp - irány az alpesi nyár 

Elsőosztályú túra-nyaralás élmény a hegyek és az alpesi legelők világába, ahol számtalan turisztikai és gasztroélmény vár.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.