Különleges gyűjteménnyel gazdagodott Hajdúszoboszló

Húszmillió forintot érő képzőművészeti gyűjteményt ajándékozott Hajdúszoboszlónak tavaly Joseph Kádár, korábban Párizsban élt és alkotott festőművész. Az állandó kiállítást képző művekből 20 éve alapította meg a Nemzetközi Modern Múzeumot. Joseph Kádár július 25-én volt 80 éves, aznap nyílt „Visszatekintő” című életmű-kiállítása a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtárban.    

A művész már gyermekkorában is gyűjtött – jelzi egy 74 évvel ezelőtti története. Első osztályba készült a kisfiú, és édesanyja többek között vett neki egy csomag, hat darabból álló színes ceruzát. Ő 12 darabosat szeretett volna, de szülője hajthatatlan maradt, ezért osztálytársainak almát, pénzt, pitykét (díszes gomb) adott színes ceruzákért cserébe. Mikor egy nap kiszólította a tanítónő a füzetével együtt, nem tudta kivinni, mert nem volt nála, ugyanis a sok ceruzától nem fért el az iskolatáskájában. A legtöbb a mindkét végén kihegyezett piros-kék ceruzából volt, és ez a két szín máig jellemző alkotásain.

Az első festménytől Párizsig

Iskolás korában látta a pécsi székesegyházban Lotz Károly freskóit. Hatalmas hatást gyakoroltak rá a festmények, ezért elhatározta, hogy festő lesz. Tizenegyezer forintot nyert a totón, ami kertész apja kétévi fizetésével volt egyenlő. Több autót megtöltő művészeti könyvet vásárolt rajta, vásznat, olajfestéket vett. Akkoriban Hajdúszoboszlón laktak, és a Bánomkert nevű szőlőskertbe ment, megfesteni a legelésző teheneket. Sok baja volt vele, különösen a tehenek nem akartak a valódiakra hasonlítani – emlékezett vissza a kezdetekre az alkotó.

Rengeteget olvasott és festett, felvették a Képzőművészeti Főiskolára. – Végzés után szülővárosában, Debrecenben kezdett alkotni, de a szocialista realizmus korszakában nem fogadták el művészetét. Ezért 1969-ben illegálisan Párizsba távozott nyelvtudás és pénz nélkül. Ott a legnagyobb vizuális szabadság várta. Bejáratos volt Victor Vasarely műtermébe is. Számos műfajban alkotott: pl. kollázs, elektrografika, fotogramm, post-mail art. Készített pénzgrafikákat, szitanyomatokat. Felhasználta a fénymásolót is művészi céljaira. Alkotott papírból, fából, fémből, műanyagból. Utazott Indiába, Itáliába, Izraelbe, Spanyolországba, és hagyta magára hatni a művészeteket – mondta a kiállítás megnyitón Cs. Tóth János művészeti író.

Geometrikus művészet

Rátalált a geometrikus konstruktív szemléletre, és megteremtette saját geometrikus művészetét. Térgeometriai stílusban a síkot térré alakítja át. Felfedezte, hogy az univerzumban minden mozog, és az elliptoidban, a tojás alakban találta meg a mozgás ábrázolását. Párosítja a stílusokat. 16 féle stíluspárban alkot, mint pl. figuratív és szürrealista műfajban. – Jelenlegi alkotói szakaszát egyszerű, tiszta mértani formák jellemzik. Nincs tárgyias vonatkozása, a kép üzenete saját maga, kiszámított szabályrendszerek alkotják – ismertette Aknay János festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete elnöke, és az egyesület életmű-díját adományozta Joseph Kádárnak, a 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett festő-, grafikus-és szobrászművésznek, művészeti írónak. A díjazottnak temérdek képe van, sokat eladott, közel 1000 képet vásárolt a szentpétervári múzeum.

Múzeumalapító, folyóirat-szerkesztő, biennálészervező

Szakíróként öt folyóiratot szerkesztett és adott ki. Pl. a négy nyelven megjelenő Magyar Geometrikus Művészet című képzőművészeti folyóiratát több mint 200 helyre juttatja el, a világ modern és kortárs művészeti múzeumaiba, galériáiba. Kiállításokat, biennálékat szervezett, több ezer hazai és külföldi művésszel került kapcsolatba.

Számtalan alkotását cserélte más művészek műveire, illetve vásárolt gyűjteményébe, köztük pl. Picasso, Chagall, Vasarely képeit. Ezekből, és saját alkotásaiból alapította a hajdúszoboszlói múzeumot, és külön teremben helyezte el dualista képeit. Múzeumokat alapított anyai nagyszülei szülőhelyén, Álmosdon: a Post-Mail Art, a Joseph Kádár Múzeumot, és a Hajdúsági Képzőművészek Múzeumát. Jelenleg többnyelvű könyv készül életművéről.

Az életmű kiállításra összeállított válogatás augusztus 27-ig látható a fürdőváros művelődési központjában. További alkotásai megtekinthetők a hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeumban, és telefonos bejelentkezést követően szintén a városban, a 100 négyzetméteres alapterületű műhelyében.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?