hirdetés
hirdetés

Látogatóközponttal gyarapodott a Pannonhalmi Főapátság

A Pannonhalmi Bencés Főapátságot felkereső vendégeknek nyújt széles körű szolgáltatásokat a monostor közelében létesített látogatóközpont.

hirdetés

A pénteken átadott létesítmény éttermet, borbárt, konferenciatermet és parkolót foglal magában. A fejlesztést a szakrális és kultúrtörténeti értékeket őrző monostor turisztikai vonzerejének növeléséért valósították meg - mondta sajtótájékoztatón Várszegi Asztrik főapát. Az utóbbi húsz év fejlesztéseivel a Szent István által 996-ban alapított monostor elfoglalta helyét az európai bencés monostorok láncolatában - hangoztatta a főpap, hozzátéve, hogy az 1996 decemberében világörökségi rangot elnyert főapátság kiemelt európai uniós pályázatokkal valósíthatta meg beruházásait. A mai kor stílusjegyeit magán viselő, üvegfalú látogatóközpontot a műemléki környezet figyelembevételével tervezték. Az építészek arra törekedtek, hogy az épület olvadjon bele a tájba, a környezetbe, de mégis sajátos építészeti karaktere legyen.

Ez komoly kihívás volt - avatta be a tervezői szándékba hallgatóságát Dick Sikkes, a holland-magyar tervező iroda ügyvezetője. A 65 vendég befogadására alkalmas étterem a Viator nevet kapta. A latin kifejezés utast, úton lévőt jelent, utal arra is, hogy "úton vagyunk mindannyian" - magyarázta az elnevezést Várszegi Asztrik. A konferenciateremben tartott rendezvényeken 150-160 ember vehet részt, a parkolóban 70 gépkocsi fér el. Emellett kerékpártárolót alakítottak ki, és a csomagmegőrzőről sem feledkeztek meg. A látogatóközpont húsz munkatársnak ad munkát. A beruházás 880 millió forintba került, átfogó, 1 milliárd 560 millió forintos projekt része, amelynek keretében rövidesen elkészül a Szent Jakab zarándokház, a gyógynövényes kert kialakítása és az arborétum rehabilitációja. (MTI)

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk