hirdetés
hirdetés

Látott már kézhajtányos vetítőterencet?

Csütörtökön egész napunk a film körül telt el, mindez az ötéves jubileumát ünneplő Korda Stúdiónak, Somkúti Andrásnak, a Korda Filmpark (Filmközpont Kft.) ügyvezetőjének és Dr. Kakuk Andreának, a vállalati kapcsolatok igazgatójának köszönhető. Minden segítséget megadtak segítőik révén, hogy ebben a hatalmas épületrengetegben el tudjunk igazodni. Naponta várnak több csoportot, akikkel szintén megismertetik a film világát.

hirdetés

Nemcsak az ötéves évforduló miatt hívták meg a szakújságírókat egy „bejárásra”, de azt is ünnepelték, hogy közel egy éve nyitották meg a filmgyártás iránt érdeklődők számára a Korda Filmparkot.  Interaktív attrakcióik körét turisztikai programokkal tovább is bővítik, az ide látogatók most már maguk is részt vehetnek a filmgyártás különböző részeiben.  
Közép-Kelet-Európában ez az egyetlen filmes tematikus park, a szervezők mostantól nemcsak a filmes világot tárják a látogatók elé, hanem be is vonják őket a filmkészítés egyes gyártási folyamataiba.

Részt vehettünk egy filmforgatáson, a "Filmbuilding" elnevezésű új program keretében rövid-játékfilmet készítettek velünk, a látogatókkal, átélhettük a forgatások hangulatát, követhettük a rendező és a forgató stábtagok munkáját.  

A Korda Stúdió hangstúdiójába, a Wild Tracks, azaz  „Vadsáv” néven működő hangstúdióba is beleshettünk, sőt szinkronizálhattunk is. Majd két évtizedes hollywoodi múlttal rendelkező hangmérnökük, Lukács Ferenc szinkronrendező és hangmérnök segítségével az Üvegtigrist indítottuk el új útjára, a színészek hangját a mienk helyettesítette. Be kell vallanom, hogy női szerep híján rám Rudolf Péter hangja jutott, szerintem egyikünk sem vallott szégyent, de nem volt könnyű munka.

(Lukács Ferenc már második éve a Borgiák (The Borgias) című TV-sorozat magyarországi utószinkron hangmérnöke. Hosszú pályafutása során számtalan alkotás hangutómunkájában vett részt, így pl.: Valami Amerikai 2., Made in Hungária, Kaméleon, vagy az Utazó (The Tourist) Angelina Jolie és Johny Depp főszereplésével.)

A szinkronban résztvevő csoportunk az elkészült anyag „ősbemutatóján”, a felvételek vetítésén a moziteremben ámult el azon, hogy mennyire jók voltunk, és milyen érdekes a filmezés. Haza is vihetjük DVD-n az eredményt, és otthon büszkén mutogathatjuk, lám milyenek vagyunk, Jeremy Irons lábnyomában jártunk, és utószinkronoztunk, filmfelvétel is készült rólunk.

Megismerkedhettünk a „Borgiák“ című TV-sorozat kültéri, középkori díszletváros újonnan épült - eddig a nagyközönségnek még be nem mutatott - részeivel. A komplexum falai között forgott többek között a Pokolfajzat 2 - Az Aranyhadsereg című játékfilm, Az idők végezetéig, A katedrális című TV-sorozat folytatása, valamint számos magyar és külföldi produkció, videóklip és reklámfilm is.

Szakértő vezető segítségével bejártuk a Korda Filmstudiót és Látogatóközpontot. Megtudtuk többek között hogyan születnek a filmes trükkök, hogyan lehet utánozni a hangokat és hogy a mozigép őse a kézhajtányos vetítőterenc.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai