hirdetés
hirdetés

Mégsem fogadja el az EU a kínai és az orosz oltást

Az Euronews a korábbi információkkal ellentétben úgy értesült, hogy az unió közös védettségi igazolványát mégsem kaphatják meg azok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak.

hirdetés

Pedig kedden a Bloomberg hírügynökség még arról írt, elfogadja az EU a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is, fűzi hozzá az euronews.com tudósítása.

Azonban a jelenlegi álláspont szrint mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást a jövőben azok, akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást kaptak. Erről beszélt forrásunk szerint két uniós biztos is csütörtökön az Európai Parlamentben, ahol az Európai Parlament frakcióvezetői és uniós biztosok tárgyaltak az unió oltási stratégiájáról. Az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász a következőket mondta: "Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem. "

123rf
123rf
 

Ez Magyarország számára azt jelenti, hogy a kínai és az orosz oltásokkal rendelkező emberek nem kaphatják meg az uniós igazolást, ha ezek az oltóanyagok addig nem esnek át az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán. Az orosz Szputnyik V vizsgálata már elindult, így ez része lehet a közös rendszernek a jövőben, a kínai Sinopharm azonban eddig még nem kért uniós engedélyt.

'A bizottság javaslata csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező oltóanyagokra terjed majd ki, de természetesen a tagállamok szabadon olthatják a lakosságukat más termékekkel is" - mondta Didier Reynders, az unió igazságügyi biztosa.

Az Európai Bizottság egyébként jövő szerdán hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit.  A tervek szerint ezzel lehet majd igazolni, hogy valaki kapott koronavírus elleni oltást, hogy átesett már a betegségen, így természetes védettséget szerzett, vagy pedig negatív koronavírus tesztet mutatott fel.

Az azonban még nem világos, konkrétan milyen jogosultságokat ad majd a bizonyítvány. Az azonban biztos, hogy a dokumentumot csak átmeneti jelleggel hozzák létre, a járvány végeztével megszüntetik majd a használatát.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai