hirdetés
hirdetés

Megvalósult a Pannonia Provincia Program Aquincumban

Európai Uniós forrásból és Budapest Főváros Önkormányzatának önrészéből turizmusfejlesztési beruházást adtak át június 15-én az Aquincumi Múzeum területén.

hirdetés

Az ünnepélyes megnyitón, melyet irodalmi, zenei és színi-jelenetek fűszereztek, beszédet mondott Dr.Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója; Dr.Szeneczey Balázs, főpolgármesteri kabinetfőnök; dr.Gulrich Zsófia, a Pro Régió Ügynökség igazgató-helyettese; Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának polgármestere.

Dr. Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum vezetőjeként ismertette a program eredményeit: A Pannonia Provincia Program elnevezés már jelzi, hogy az Aquincumi Múzeumból egy egész évben látogatható, a római régészeti maradványokat élményszerűen bemutató, oktató, nevelő és szórakoztató bázist hoztak létre. Ez alkalmas arra, hogy a jövőbeli limes-világörökség magyarországi szakaszának központja, illetve a főváros egyik turisztikai információs kapuja is legyen.

Közel két hektárral bővült a bejárható terület: nagy befogadóképességű parkoló, a pénztárt magába foglaló bejárati egység, az egykori városfalat jelző, egyben nyitott kőtár, múzeumpedagógiai foglalkoztató és mitológiai játszótér épült. A parkosított terület akadálymentes, ajándéktárgy árusító boltot, büfét és tájékoztató rendszert is létrehoztak. A múzeum új kiállítási épületének pinceszintjén virtuális élménytér, számítógépes virtuális játékok, játszószoba várja a kicsi és felnőtt látogatókat. Érdekesség az egy korábbi római épület hiteles helyén felépített „Festőház”, melynek helyiségeit római tárgymásolatokkal rendezték be. Új magyar találmányként bepillanthatunk a Kronoszkópba, mely számítógéppel rekonstruált háromdimenziós képen eleveníti meg az aquincumi épületeket.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai