hirdetés
hirdetés

Menjünk Mariborba!

Tutajozhatunk a Dráván, vagy hókutyázhatunk a Pohorjén, Szlovénia legnagyobb sícentrumában, és részt vehetünk több fesztiválon is, miközben felfedezhetjük a gasztronómiáról híres éttermeket. Maribor és környéke turisztikai attrakcióiról tartott prezentáción vettek részt turisztikai szakújságírók és utazási irodák képviselői november 14-én a fővárosban, az Eiffel Bistro & Barban.

hirdetés

Szlovénia magyarországi nagykövete, dr. Robert Kokalj köszöntötte a résztvevőket, megemlítve, hogy ő is Mariborban, ebben a gyönyörű városban született.

dr. Robert Kokalj

Doris Urbančič Windisch, a Maribori Turisztikai Intézet vezetője a város és környékének turisztikai érdekességeiről, Jasmina Malajner, a Hotel Maribor menedzsere a szálláslehetőségekről, valamint Bernard Majhenič, a MARPROM sífelvonók üzemeltetője a téli sportok kínálatáról adott tájékoztatást.

Maribor, ahol mintegy százezren élnek, az ország második legnagyobb városa, történelmi múltja mellett ma vidám és vendégszerető városként ismert. A belváros bővelkedik a kulturális örökségi emlékekben és változatos élményeket nyújt. A város számos kulturális-, szórakoztató- és sportrendezvénynek ad otthont. Fesztiválokban is bővelkedik, közéjük tartozik a Lent Fesztivál, a bor- és konyhaművészeti Öreg Szőlő Fesztivál, a Borštnik Színházi Fesztivál, az Aranyróka Sí-műlesikló Világkupa.

Maribor, fotó: 123rf

Hazánk turistáit azért is érdekelheti Maribor, mert még nem özönlötték el a tömegek, valamint a hószeretőknek nagy élmény, hogy a városközpontból a Pohorje tövéhez, ahol a Pohorjei gondola alsó állomása található, városi buszjáratokkal is eljuthatnak, mindössze 10 perc az utazás.

Pohorjén nemcsak síelni lehet: a Pohorjei pályákon lehet snowboardozni, szánkózni és hókutyával is közlekedni, és hócipővel (kereplyével) is be lehet járni a hegyoldalt. A fehér lejtők szerelmesei és különösen a fehér nagycirkusz rajongói nem hagyhatják ki a tél legnevezetesebb rendezvényét a Pohorjén, az Arany Róka, női sílesikló világkupát, amely 2019. február 1-jén és 2-án több ezer látogatót vonz a Pohorjei alatt található Hóstadionba.

Mariborban, Szlovénia második legnagyobb városában, a kékbársony szőlőfajta több mint 400 éve növekedik, a legenda szerint a szőlőtőke túlélte a török ostromot, a tűzvészeket, a szőlővészt, a város bombázását. Az Öreg Szőlő Házánál mesélnek erről a szlovéniai stájerországi borászok, ahol ízletes boraikkal kínálják a vendégeket.

Érdemes végigjárni a Maribori Borutat és a Maribori Kulináris Utat, amelyről méltán írnak dicséreteket.

A prezentáció végén megállapíthatjuk, hogy a zöld város felkerült a világ turisztikai térképére, hiszen Európa 2012-es Kulturális Fővárosa volt, itt rendezték a 2012-es ifjúsági sakk világbajnokságát és az egyik leggyorsabban fejlődő szlovén térség központja, amely egyben egy világhírű nevezetesség, a világ legöregebb élő szőlőtőkéjének városa, amely a világ legtávolabbi csücskéből is rengeteg turistát vonz az otthonául szolgáló Vén Szőlőtőke Házába.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai