hirdetés

Mentes süteményújdonságok a Zsolnayban

Három új, cukor- és lisztmentes süteményt mutattak be a Radisson Blu Béke szálloda Zsolnay Kávéházában január 6-án, mindegyik más-más történetet rejt magában: a varázslatos Cassiopeia, a megújult Béke desszert és a legújabb tortaszelet, a Zsolnay-Lúdláb. A kávéház minden évben előrukkol egy újabb desszertsorral, 26 süteményt kínálnak, és ennek mintegy fele valamitől „mentes”.

hirdetés

Több finomságuk is hozzáadott cukor felhasználása nélkül, mogyoró- és mandulaliszttel készül. A diabéteszben szenvedőkön és a diétázókon kívül gondolnak a laktózérzékenyekre és azokra is, akik nem fogyasztanak búzaliszttel készült élelmiszert. Külön vonzerő, hogy ingyen csomagolják díszdobozba a sütiket, ha elvitelre kérnénk.

Bechmann György
Bechmann György

A sajtótájékoztatón Bechmann György cukrászmester mutatta be legújabb „mentes“ süteményeit, aki abban hisz, hogy munkáját csak teljes odaadással, szívvel-lélekkel lehet végezni, mert csupán így jöhet létre a varázslat, amellyel a különleges édességek születnek. Az újságírók együtt készítették el a megújult Béke desszert utolsó lépését, a csokoládéköpenyt, közben a több mint két évtizede itt dolgozó cukrászmester lépésről lépésre mutatta is a süti készítését. Szoros együttműködésben vannak az Egy csepp figyelem Alapítvánnyal, ahol szakmai tanácsokat kaptak arról, milyen süteményt ehetnek a cukorbetegek.

A Cassiopeia egy bodzás tejszínkrémbe burkolt, pisztáciás, málnás tölteléket rejtő, gesztenyeliszt és gyömbérőrlemény keverékéből készült, ropogós és omlós tésztaalapon nyugvó különlegesség. Hozzáadott cukor nélkül készült és búzalisztmentes sütemény.

Cassiopeia
Cassiopeia

A Béke szelet régi zászlóshajója volt a Zsolnay Kávéház kínálatának. De miről is kapta a nevét? A Radisson Blu Béke Hotelt a háborús éveket átvészelt idők után beszédesen Béke Szállónak hívták. Bechmann György gondolt egy nagyot, és megőrizve a fő alapanyagokat kifordította magából a süteményt, így született meg a Béke desszert. A régi sütemény alapja a fahéjas piskóta, a marcipán, a csokoládés krém és a csokis bevonat. Az új édesség kekszes-morzsás tésztaalapon nyugvó, tejcsokoládé-hengerrel borított diós piskóta, amely alatt étcsokis marcipánkrém lapul kirobbanóan roppanós pralinéval – az egészet manduladarabokkal megszórt étcsokoládés glasszázs teszi csillogóvá.

Béke szelet
Béke szelet

A Zsolnay-Lúdlábat január 9-től kínálják. Bechmann György a hagyományos alapanyagok helyett jó minőségű mandulaliszttel elkevert piskótát, étcsokoládét, rum helyett Panyolai cseresznyepálinkát használt. Ropogós tésztaréteg, mandulaliszttel és csokoládéval készült piskóta, majd a kéttextúrájú gyümölcsbetét – kardamomos meggykrém és meggypüré – teszi teljessé, mindez laktózmentes változatban.

Zsolnay-Lúdláb
Zsolnay-Lúdláb

A Radisson Blu Béke igazgatója, Varga Csaba lapunk munkatársának kérdésére elmondta, hogy a sütemények árában nem tükröződik, hogy a mentes termékek drágább alapanyagokból készülnek. „Ezeken a termékeken kisebb ugyan a profit, de nem lehet diszkriminálni azokat a vendégeket, akik valamilyen betegségük miatt nem ehetnek hagyományos készítésű süteményt” – mondta. Véleménye szerint változik a közízlés, egyre többen próbálják kihagyni a fehér cukrot és a lisztet, érdekes módon ez inkább a hazai vendégekre jellemző.

Színek és érzések a galériában

A hotel galériája évek óta működik a Haranghy Jenő tervezte első emeleti, ikonikus Kupolateremben, ahol hónapról hónapra időszakos kiállítások kapnak helyet, elsősorban kortárs művészek és fiatal tehetségek részvételével.

A tájékoztatón az év első kiállítójának munkáit is bemutatták: Péter Adrienn HR-igazgató akkor szeretett bele a fotózásba, amikor friss diplomásként Írországban dolgozott. A kiállított képek Izlandon, Máltán, Marokkóban, Costa Ricán, Mexikóban, Kubában és Indonéziában készültek. Ezekből a fotókból válogattak a januári kiállításhoz, amelyet Színek és érzések címmel január 6-án nyitnak meg a Radisson Blu Béke hotel emeletén, a Zsolnay Art Galériában. A fotók január 29-ig lesznek láthatók.

A hotel földszintjén működő kávéház 1985-ben nyílt meg, a szálloda átépítése után. Nevét a Zsolnay manufakturáról kapta, és a kávét, a teát és a süteményeket évtizedek óta a Radisson Blu Béke Hotel****Superior számára tervezett, egyedi gyártású motívumokkal díszített Zsolnay csészékben és desszerttányérokon szolgálják fel. A Teréz körút 43. szám alatt álló épület, akkori nevén Britannia Szálló 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit. Első tulajdonosa, a jómódú kávékereskedő, Fábri Henrik az angol mintát tartotta követendő példának. A hotelt a legmodernebb felszereléssel látták el: a szobákban hideg-meleg folyó víz volt, központi gőz- és vízfűtést, valamint központi porszívó rendszert építettek ki.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai