hirdetés
hirdetés

MUISZ: miért kellett az Online Utazásközvetítői Szövetség?

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) nem igazán érti, miért van szükség önálló szövetség megalakítására, melyek azok a – részben online – szakmai problémák és célok, amelyek egy nagy
szövetség keretein belül nem, vagy nehezen kezelhetők - közölte a Turizmus Online érdeklődésére Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője.

Munkatársunktól

hirdetés

Ettől függetlenül a MUISZ nyitott az együttműködésre, nem tartaná elképzelhetetlennek, hogy a MUISZ-on belül alakuljon egy online irodai tagozat, annak ellenére, hogy az új szerveződés kezdeményezői részéről a MUISZ-hoz korábban semmilyen megkeresés nem érkezett.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Start Utazási Iroda ügyvezetője, Geri Károly kezdeményezésére alakul meg áprilisban az Online Utazásközvetítők Szövetsége. Geri Károly elmondta: az érdekvédelmi szervezet életrehívását indokolta, hogy ma már a külföldi, elsősorban nyaralási célú utazások javarészét a magyar utasok már az interneten bonyolítják. Az irodák függetlenül attól, hogy forgalmuk mekkora hányadát bonyolítják interneten, üdvözölve vannak a szövetségben. Azt is megtudtuk, hogy a megalakulás bejelntését követő napon már meglepően sok érdeklődő akadt a tagság iránt. Arra a kérdésünkre, hogy nem lett volna-e célszerűbb a MUISZ berkein belül megalakítani a szövetséget Geri Károly korábban úgy reagált, hogy céljaikat egy önálló szervezet keretein belül hatékonyabban tudják elérni.

A MUISZ ugyanakkor aggódik, hogy több szakmai szövetség egyidejű jelenléte gyengítheti a szakma lobbierejét. Mint kifejtették: „Bár külföldön sok példa van arra, hogy egy-egy országban több szakmai szövetség is működik különböző profillal, az újabb és újabb szövetségek alakulása gyengítheti a szakmai fellépés esélyeit. A kis taglétszámú szövetségeknek a súlya is kisebb a hatóságoknál, a különböző szervezeteknél és az utazóközönségnél is.”

A MUISZ emlékeztetett arra is, hogy a legutóbbi egyeztető tárgyalások során következetesen kiálltak a turisztikai szakállamtitkárságnál a közvetítő irodák kauciójának elengedése mellett. „Ez a kérdés, mely két éve önálló szerveződésre késztette a közvetítőket, pillanatnyilag nincs is napirenden” - tette hozzá Molnár Judit.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai