Négyszázezer euro bormarketingre

Borturisztikai szolgáltatások közös fejlesztésébe kezdett egy horvátországi település és két magyarországi szakmai szervezet a napokban, az egy évig tartó projektre 405 ezer eurót költenek.

Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület elnöke kedden Pécsen sajtótájékoztatón elmondta, hogy Krizevci város irányításával, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület és a Mecseki Borrend Egyesület partnerségével, s döntő részben az Európai Unió pénzügyi támogatásával létrejön a Krizevci-Kalnik-Orehovec borút Horvátországban, és borturisztikai centrum létesül Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedben.
A projektben közreműködő szakemberek "leltárt" készítenek a horvát-magyar határ két oldalán fellelhető természeti és kulturális értékekről, s ezeket felhasználják marketingkiadványokhoz, a borutak szolgáltatásainak javításához, bővítéséhez.
Az elképzelések között szerepel a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület minősítési rendszerének fejlesztése, ennek átdolgozása az újonnan alakult horvátországi borút számára, illetve a horvát partnerek látogatása is a Pécs-Mecseki Borúton.
A borutakat horvát, magyar és angol nyelvű promóciós anyagokkal, borászati térképekkel népszerűsítik, emellett a határ két oldalán képzéseket, borászati, gasztronómiai és kulturális rendezvényeket is tartanak.
Gonda Tibor elmondta: a horvát-magyar együttműködést a horvát fél kezdeményezte, hogy "Magyarország egyik legaktívabb borútja", a Pécs-Mecseki Borút tapasztalatait felhasználhassa a Krizevci-Kalnik-Orehovec borút kialakításához.
Az egyesületi elnök hozzátette: A projekt magyar résztvevői azt remélik, a közös munkának köszönhetően erősödik a pécsi és a város környéki borászok piaci pozíciója és fejlődik a gasztrokultúra.

Forrás: MTI


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.