hirdetés
hirdetés

Nem támogatja tovább a Budapesti Tavaszi Fesztivált az állam

A kormány nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal.

hirdetés

Mint ezzel kapcsolatban Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának elmondta, Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi állam által felkért szervezője a múlt héten kereste fel a Városházán. Ekkor adott tájékoztatást a kormány döntéséről. Az okokról semmiféle tájékoztatást nem adott – tette hozzá a főpolgármester-helyettest.

Fotó: facebook.com
Fotó: facebook.com

Háttér, két utód-fesztivál

A fővárosi önkormányzattal a tavaszi és őszi fesztiválok megrendezéséről még a Tarlós-érában írtak alár három éves szerződést, amely tavaly decemberben lejárt. A MÜPA vezetője arról is tájékoztatta Gy. Németh Erzsébetet, hogy a kormány döntése értelmében ő szervezi meg a továbbiakban a kabinet által indítani kívánt új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált. Az előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, míg utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven.

A tavaszi programokról március elején adnak bővebb tájékoztatást. A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak. Ebből 1,1 milliárd jut a tavaszi fesztiválra, míg az őszi rendezvénysorozatra 650 millió forintot költhetnek, de már az előkészítésre is kaptak 490 milliót. A tavaly decemberi kormányhatározatból kitűnik, hogy a budapesti fesztiválközönség átprogramozását több éves folyamatként egészen 2025-ig hasonló összeggel finanszíroznák.

Mi lesz most?

A főváros a közlést  tudomásul vette, de azt kérte, hogy a szerződésből fakadó elszámolásokat korrekten hajtsák végre. Erre ígéretet is kapott az önkormányzat.

A főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének új, alternatív művészeti ágak bevonásával.

A márkanév a főváros tulajdona. A fővárosi színházak, kiállító termek és közterek állami fesztivál keretében történő használata nem került szóba. A főváros az idei rendezvényre külön nem tervezett támogatást, de a Budapest Brand Zrt. költségkeretét 1,35 milliárd forintban határozták meg.

Egyelőre azonban azt sem tudni, hogy a korlátozásokat feloldják-e a fesztivál szokásos április eleji rendezési dátumára. Ha nem, akkor a főváros online térben szervezné meg hazai előadók bevonásával. Ha addig feloldják a korlátozásokat, akkor a Budapest nyitására tervezett programsorozattal kötnék össze az új típusú első évben szűkített formában megrendezendő fesztivált, mondta Gy. Német Erzsébet.

A szervezést a főváros tavaly létrejött cégére a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-re bízták.

2020-ban: törölve

Tavaly a járvány mosta el a programsorozatot: „Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve” törölték az eredetileg 2020 áprilisára meghirdetett fesztivált.

A teljes cikk ITT olvasható el.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai