hirdetés
hirdetés

Népszerű, látogatóbarát és ismét a fővárosé

A Sziklakórház ingatlana a Magyar Államtól, Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonába került és a továbbiakban a Sziklakórház Atombunker Múzeum a fővárosi múzeumok körében önálló, tematikus múzeumként működik tovább, a múzeumot az “A Szikla” Múzeumi Közhasznú Alapítvány üzemelteti. Ezt sajtótájékoztatón, június 28-án, csütörtökön jelentették be a helyszínen, vagyis a Sziklakórházban.

hirdetés

A Sziklakórház Atombunker Múzeum alapító igazgatója, Tatai Gábor arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a múzeum visszatért a gyökereihez, hiszen már megalakulásakor is a székesfőváros sebészetének szükségkórházaként működött. Jelentős jogi és adminisztratív munka eredményeként lett hivatalosan is a fővárosé. Nagyon kedvelt a turisták körében, akik a szakszerű idegenvezetők segítségével időutazáson vehetnek részt, valóságos történéseken keresztül. A látogatók 70 százaléka külföldről érkezik, és sok diákcsoport is érdeklődik a kiállítások iránt.

Fotó: Bódi Ágnes

A Sziklakórház Atombunker Múzeumot 2017-ben több mint 168 ezren látogatták, számos díjat, elismerést érdemelt ki mind hazai, mind nemzetközi porondon. 2014-ben a Pulszky Társaság különdíjában részesült, 2018-ban pedig elismerésben, a magas szintű látogatóbarát szolgáltatásaiért, a szervezeti kultúra fejlesztésében elért eredményeiért. 2014 és 2018-ban a Múzeumot az „Év Európa Múzeuma” díjra jelölték. A múzeum 2017-ben hatodik alkalommal nyerte el a Tripadvisor turisztikai portál Kiválósági tanúsítványát és évek óta a lista élén áll, mint Magyarország egyik legnépszerűbb múzeuma.

Fotó: Bódi Ágnes

Komoly ellátás és védelem folyt itt, a turisták körében nagyon kedvelt a múzeum, mert nem megépített, hanem valós helyszínt látnak - mondta dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a fővárosi önkormányzat humán főpolgármester-helyettese. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai