hirdetés
hirdetés

Ökoporta hálózat a Dél-Dunántúlon

Az ország első Környezetbarát Vendégfogadó - Ökoporta hálózata kezdte meg működését a Dél-Dunántúlon.

hirdetés

A rendszert a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség építette ki a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert 12 millió forintos támogatás felhasználásával. A házakra kihelyezésre kerülő táblákat Gradwold Zsolt mecseknádasdi fazekas készítette el.

Térkép e táj
Térkép e táj
Mint dr. Szabó Géza a szervezet elnöke elmondta, a minősített falusi vendégfogadók forgalma évről évre örvendetes módon bővül. Az utóbbi időben a vendégek közül egyre többen keresték a természet közeliséget, az autentikus falusi környezetet, ízeket nyújtó szolgáltatásokat nyújtó szállásadókat. Ez a felismerés indította el a gondolatot, hogy létrehozzák a környezetbarát vendégfogadó hálózatot.

Szólt arról is, ilyen jellegű, magánfogadókra alapozott ökoporta rendszer a világban is egyedül állónak számít. Kitért arra is, elsődlegesen a régió védett területeihez – nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek – kapcsolódó települések szolgáltatóit vonták be, azokat, akik minősített falusi turizmus szálláshellyel rendelkeznek, illetve már bejegyzett falusi és agro-turisztikai szolgáltatók.

Az előzetes felmérések szerint a három dél-dunántúli megye 42 településén közel kétszáz ilyen szállásadó működik, közülük hetvenen érdeklődtek a lehetőség után. Ötven helyen készítették el az előzetes minősítést, ebből negyven nyerte el az ökopotra minősítő címet, amely az első körben két évre szól, ezt követően ismét minősítik a szálláshelyeket.

A vidék új turisztikai márkája

A rendszerhez kapcsolódó vendéglátóhelyeknek számos fejlesztést is végre kellett hajtaniuk, hogy megfeleljenek a minősítő rendszerben meghatározott feltételeknek. Ugyanis a szállás és a környezet falusias jellege mellett olyan plusz szolgáltatásokat is nyújtaniuk kell, mint például természeti látnivalókhoz kapcsolódó programok, s ehhez kapcsolódó kiadványok - térkép, túraajánló, tanösvények listája -, valamint helyi termékek – élelmiszerek, kézműves termékek – ajánlása, valamint természetbarát megoldások alkalmazása. A „környezetbarát vendégfogadó” minősítés új, vidéki turisztikai márkát hoz létre, olyat, amelyre alapozva hosszú távon növekedhet a minőségi falusi turizmusba bekapcsolódott szálláshelyek forgalma a Dél-Dunántúlon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai