Öncsődöt jelentett a Quaestor-leány, felbontották a moszkvai vízumközpont szerződését

A Buda-Cash Brókerházban történt visszaélések és bűncselekmények miatt a pénzügyi szolgáltatók iránti bizalom megrendülésére hivatkozva öncsődöt jelentett a Quaestor csoport egyik leányvállalata.  A hírre a külügy felbontotta a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződést az elnök-vezérigazgató érdekeltségi körébe tartozó másik céggel. 

A Quaestor Csoport az MTI-hez is eljuttatta az öncsődről szóló közleményt, amely a társaság honlapján is megjelent. A közleményben arról értesítik partnereiket, hogy "a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapír piacon, ami lehetetlenné tette a piac normális működését. Ezt a helyzetet felerősítette a Hungária Értékpapír Zrt. ügye is. A QUAESTOR Csoport 25 éve van jelen többek között a pénz- és tőkepiacokon is. A cégcsoport vállalati kötvénykibocsátásokkal is finanszírozta növekedését, működését és befektetéseit. A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a QUAESTOR Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a QUAESTOR Értékpapír Zrt-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz és értékpapír vagyona, azaz részvények, állampapírok, stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges. A mai napon Tarsoly Csaba személyesen tájékoztatta az MNB illetékes vezetőjét erről, valamint arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Kft. öncsődöt kénytelen jelenteni. Ennek érdekében a megkezdődött Felügyeleti vizsgálat során társaságunk együttműködik.

Tesszük mindezt annak érdekében, hogy a csődeljárásra rendelkezésre álló idő alatt meg lehessen kísérelni a kötvények refinanszírozását. Idő szükséges ahhoz is, hogy a QUAESTOR Csoport teljes ingatlan és egyéb innovatív projekt portfolióját megvalósítsa, értékesítse vagy átadja. A kötvény kibocsátó QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Kft. szembeni csődeljárás technikai döntés részünkről, mert cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat. A kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz megteremtése csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a világ számos nagy bankjának, biztosítójának és kötvénykibocsátójának is az állam segítségét kellett kérnie, így a mai napon mi is ezt kértük. A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassuk. Mindaddig minden ügyfelünk bizalmát és türelmét kérjük" - zárul a hivatalos kommüniké. 

A fennállásának idén 25. születésnapját ünneplő Quaestor Csoporttal kapcsolatban korábban megírtuk, hogy 2014. decemberében megvásárolták a Credigen Bankot, idén 20 éves utaztatási üzletáguk pedig tavaly október óta új márkanév és cégnév (QuaesTour) alatt működik. A korábbi évek legfontosabb híre volt a társasággal kapcsolatban két vidéki négycsillagos szálloda, a győri ETO Park Hotel és a mátraházi Lifestyle Hotel Mátra megnyitása.

A külügyminisztérium felbontja a szerződéseket a Quaestor elnökének cégeivel

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel - közölte a tárca kedden az MTI-vel. Mint írták, a Quaestor csoport hétfő esti bejelentése nyomán a minisztérium azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel. Hétfőn öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft. Indoklása szerint a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését, a kialakult pánik során ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor csoport likvid pénzügyi eszközeit, ezért az állam segítségét kérték.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét, miután célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt.

A QUAESTOR csődje nem okoz fennakadást a QuaesTour tevékenységében

Nem okoz problémát QuaesTour Utazásszervező és Utazásközvetítő Kft. tevékenységében, hogy öncsődöt jelentette QUAESTOR Financial Hrurira Kft., illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét - közölte a QuaesTour turisztikai igazgatója az MTI érdeklődésére kedden. Végh Balázs hangsúlyozta, hogy a QuaesTour, a kötvénykibocsátást végző cégtől független, önálló jogi személyiségű társaság. Ezért nincs probléma az utazásszervező cég működésével - mondta az igazgató.

Frissítés: A moszkvai vízumközpont a szokásos ügymenetben működik

A moszkvai magyar vízumközpont a szokásos ügymenetben működik, a Quaestornak nincs befolyása a központot működtető cégre - mondta az orosz Vízumközpont Kft. (Vizovoj Centr OOO) vezérigazgatója kedden az MTI-nek.

Tatyjana Osztapenko hangsúlyozta, hogy cégük önálló jogi személy és teljes mértékben az orosz törvényeknek megfelelően működik. Ők állnak szerződésben a moszkvai magyar konzulátussal. A Quaestor nem alapítója a cégnek, nincs része benne, mint ezt az alapító okirat is tanúsítja. "A magyar céggel történtek semmiképpen nem érintenek bennünket" - erősítette a vezérigazgató.

Ez egy teljesen orosz cég, amely a Magyarországra csoportosan utazó turisták és egyéni utazók vízumának a beszerzésében közreműködik. A szolgáltatás csupán a vízumkérelmek átvételében, a dokumentumok ellenőrzésében, a kérőlapok feldolgozásában és a kész vízumok továbbításában áll. A beutazási engedélyekről való döntés, annak megadása, vagy elutasítása teljes mértékben a (magyar) konzulátus hatásköre - szögezte le Tatyjana Osztapenko.

Az orosz Vízumközpont Kft. vezetője közölte, az MTI-től értesült a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keddi bejelentéséről, amely szerint a minisztérium azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel. A konzulátus ezzel kapcsolatban semmiről nem értesítette a moszkvai céget - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: azért mondták fel a szerződéseket, mert már nem látták biztosítottnak a moszkvai vízumközpont és az isztambuli kereskedőház zavartalan működését.

Tatyjana Osztapenko asszony arról is beszámolt, azt tapasztalják, hogy túl vannak az emberek a rubel dollárhoz és az euróhoz viszonyított árfolyamának a zuhanása, valamint az infláció okozta sokkon. Meglehetősen sokan vannak a vízumközpontban, így "nem ülünk ölbe tett kézzel. Naponta 300-400 ember kérelmét vesszük át" - mondta.

Szerinte nagyon sok gondot okozna, ha a moszkvai magyar konzulátus felbontaná velük a szerződést, vagy ha bezárnák a vízumközpontot. Egy ilyen döntés ártana az orosz állampolgárokban kialakult bizalomnak és érdeklődésnek Magyarország iránt, valamint a turistaforgalomnak is, amely most éledt fel a tavaly év vége, és az idei év eleji orosz gazdasági problémák miatti visszafogottság után - vélekedett.

A moszkvai vízumközpontot a VisaWorld-Center Szolgáltató Kft. és orosz partnere, Jelena Cvetkova üzletasszony által létrehozott Vízumközpont Korlátolt Felelősségű Társaság működteti. A központ tavaly szeptemberben kezdte meg tevékenységét, de hivatalosan novemberben, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter oroszországi látogatása idején adták át.

Forrás: Turizmus Online-Napi Turizmus/MTI


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?