hirdetés
hirdetés

Pandémia: kevés esküvő, annál több nászút ment füstbe

2020 januárja óta minden tizedik pár kihagyta a nászutat és nem is tervezi pótolni, ötödük bizonytalan ideig még nem megy – derült ki a Szallas.hu friss felméréséből. A külföldi úti célok közül Horvátország, Görögország, Törökország és a Maldív-szigetek vonzotta a legtöbb szerelmes párt. A hazai települések közül Siófok, Hajdúszoboszló és Visegrád volt a legnépszerűbb a nászutasok körében. Minden második friss házas másik úti célt választott volna, ha nem szólt volna közbe a Covid.

hirdetés

A 2020 januárja óta napjainkig házasságot kötő párok tíz százaléka a COVID-19 járvány miatt kihagyta a nászutat és nem is tervezi pótolni azt a szállásfoglalási portál felmérése szerint. Ötödük bár menne, de bizonytalan ideig még nem mer az utazással tervezni. Akinek viszont nem kellett lemondania az álom útról, sok esetben ők is kompromisszumokra kényszerültek: minden második pár ugyanis másik úti célt választott volna, ha nem szólt volna közbe a COVID. Közülük többen távolabbi, egzotikus térségbe repültek volna szívük szerint. „Természetesen azért jócskán akadtak olyanok is, akik elutazhattak – fűzte hozzá Trepess Beatrix, a társaság PR-menedzsere. – Kétharmaduk belföldi, negyedük külföldi színhelyet választott, 7 százalékuk pedig mindkettőt.”Siófok a nászutasok körében is befutó volt

A külföldi desztinációk közül Horvátország (30,8%), Görögország, Törökország és a Maldív-szigetek (mindegyik 15,4%) vonzotta a legtöbb párt. A hazai úti célok között ugyan nagy a szórás, de minden tizedik pár Siófokra ment. A friss házasok 8 százaléka Hajdúszoboszlót, 5 százaléka Visegrádot választotta. A kedvező ár, a lemondási díj nélküli foglalási lehetőség, az ellátás (legalább félpanzió) és a wellness-szolgáltatások bizonyultak a helyszínválasztás vezető kritériumainak. Minden ötödik nászút 10-12 ezer forintba került éjszakánként egy főre.

A leggyakoribb programok a városnézés és látnivalók felfedezése, a természetjárás és kirándulás, a strandok és éttermek felkeresése voltak. A párok negyven százaléka 4 csillagos szállodát választott, ötödük apartmant, 13 százalékuk vendégházat. A házasságkötők ötöde ötcsillagos szállodában töltötte a nászéjszakát. „Minden ötödik pár kért nászutas lakosztályt vagy csomagot, esetleg speciális romantikus bekészítést” – árulta el a PR-menedzser.

(Rém)álom esküvő: elhalasztások, visszamondások, maszkviselés

A házasuló felek aggodalmai közül a leggyakoribb az volt, hogy egyáltalán meg lehet-e tartani majd az összejövetelt, kell-e kötelező jelleggel a védettségi igazolvány, mekkora létszámmal tervezhetnek, szükséges-e maszkot viselni, és nem utolsó sorban eljönnek-e a vendégek. A 2020 januárja óta esküvőt tartó párok közel harmadának csupán a vendégeik 10 százaléka mondta visszza részvételt. De minden tizedik esetben a vendégek 11-15 százaléka visszakozott, és az esküvők 5 százalékában minden 5. meghívott lemondta a részvételt. De volt olyan is, aki attól rettegett, nehogy pont az esküvőjén fertőzzék meg egymást a vendégek.

A járvány hatása leginkább úgy csapódott le, hogy a tervezettnél szűkebb körben kellett megtartani az esküvőt, vagy épp a szertartásra sort kerítettek, de a lagzit elnapolták. Sokan kiemelték, hogy a testi kontaktusok minimalizálódásában érezték leginkább, hogy jelen van a vírustól való félelem, nem volt ölelkezés, puszilkodás. 80 százalékuknál egyébként az eredeti időpontban lett megtartva a nagy nap, 13 százalékuk elhalasztotta, 5 százalékuk ugyan meg tudta tartani a tervezett évben, csak épp rendhagyó módon hétköznapi dátumon. A friss házasok kétharmadának tapasztalata szerint a szolgáltatók rugalmasabbak voltak a helyzetre való tekintettel.hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!