hirdetés
hirdetés

A Sun & Fun-sztori

Rövid úton az élmezőnybe

Magyarországi piacra lépése után öt évvel már a hazai tour-operátorok toplistájának hetedik helyét foglalja el a Sun & Fun Holidays. Az elmúlt évek tapasztalatairól Tolga Deniz Sariyüce ügyvezetővel beszélgettünk.

hirdetés

2009-ben lépett be a hazai utazásszervezői piacra a Sun & Fun, a társaság azonban Lengyelországban már évek óta a vezető tour-operátorok közé tartozik. A magyar Sun & Fun tulajdonosi körébe egy kanadai befektetőcsoport, egy egyiptomi beutaztatóiroda (Abanoub Travel), egy tunéziai incoming cég (Voyage 2000), valamint az ügyvezető, Tolga Deniz Sariyüce tartozik. A nemzetközi háttér és kapcsolatrendszer a biztos működés alapja az igazgató szerint, aki vallja, hogy a magányos cégek fejlődési lehetőségei korlátozottak.

A Sun & Fun a klasszikus tour-operátor modellt követi: kizárólag viszonteladó irodákkal dolgozik együtt. „Széles választékkal és versenyképes árakkal szolgáljuk ki ügynökeinket. Tervezzük, hogy a közeljövőben belépünk a cseh és a szlovák piacra” – hangsúlyozza az ügyvezető. 2013 októberétől már két partnerkapcsolatos kolléga segíti a viszonteladó irodák működését.

Az utazásszervező az indulás évében, 2009-ben 80 milliós vagyoni biztosítékot igazolt, 2013 végén ellenben már 330 millió forintot tett ki ez az összeg. Ezzel a Sun & Fun a tour-operátorok hazai toplistájának a hetedik helyére küzdötte fel magát. 2014- ben sem lesz megállás: az ügyvezető biztos benne, hogy az év folyamán 400 millió forint fölé fogják emelni a kauciójukat, párhuzamosan az árbevételük növekedésével. Az indulás évében török, egyiptomi és tunéziai üdülőprogramok szerepeltek a kínálatukban, Egyiptomba már ekkor saját charterrel utaztattak, a másik két úti célba block-seateket béreltek. 2014-ben ezzel szemben már három teljes török, egy tunéziai és két egyiptomi charterláncot indít az iroda. Új desztinációkkal – Kréta, Burgasz és Djerba – is bővült az idei kínálat, jövőre pedig Spanyolország felé nyitnak. Mind az öt célterületet idén is study tourral népszerűsíti a Sun & Fun. Az utasszám is dinamikusan változott az évek folyamán: 2009-ben 4000 főt, 2013- ban már 16 ezret regisztráltak. Az idén 20 ezer utasra számítanak.

„Az utasszám nő, a nyereség is, a reklamációk száma viszont csökken” – mondja az ügyvezető, aki a félszázalékos szint elérését tűzte ki célul. A színvonalas működést segíti az ISO9001-es rendszer. Pedig az egész utazási szakma számára nehéz volt az utóbbi néhány év. „Olyan nagy utaztatók mentek csődbe, mint az Aeroviva vagy a Best Reisen. Érezhető volt a gazdasági válság. Ilyen körülmények között indultunk, és a rizikó minimalizálására törekedtünk” – foglalja össze eddigi stratégiájukat az ügyvezető. Ugyanakkor a közeljövő kilátásai bíztatóbbak.

„Ha fellendül a gazdaság, nőhet a kiutazási piac Magyarországon, és ennek első jelei már érezhetők. Ráadásul az arab tavasz által megtépázott észak-afrikai úti célok is egyre stabilabbak. Tunézia már teljesen helyrejött, és az utasszám is nőtt. Ugyanakkor emelkedtek az árak, és az orosz irodák komoly szállodai kapacitásokat kötnek le. Előny viszont, hogy az idegenforgalmi hivatal képviselete újranyitott Budapesten, és aktívan promotálja a desztinációt. Egyiptomban a kormány sok mindent tett, és érzésem szerint egyre stabilabb lesz. A Vörös-tengernél soha semmi nem történt, csak a kirándulásokkal volt némi fennakadás. A luxori kirándulások most is mennek, a kairói programok is beindulnak a nyárra. Ami a legfontosabb, tíz éve nem voltak olyan alacsonyak az árak Egyiptomban, mint az idén, így ott minden eddiginél jobb szezon várható. Törökország évről évre töretlenül fejlődik, a vízumkényszer tervezett eltörlése lélektanilag is fontos lépés” – foglalja össze a főbb piacokkal kapcsolatos információkat az ügyvezető.

A Sun & Fun kínálatában idén több mint 600 hotel, köztük ötven új szálloda szerepel. Idén mindhárom fő desztinációjukban kínálnak egy-egy klubszállodát magyar animátorokkal, de jövőre Bulgáriában és Görögországban is lesznek Sunny Clubok. A charterláncok többségét – Egyiptom, Törökország, Bulgária – a Travel Service üzemelteti, Tunéziába a Tunisair, Görögországba az Aegean Airlines viszi az utasaikat. Az antalyai charterlánc a tavalyinál korábban, már május 4-én indul. Március és április hónapra török körutazásokat hirdettek meg charter-busz kombinációban. „Magyarországon a március egyre inkább a tél legszörnyűbb hónapja, ugyanakkor két óra repüléssel Antalyában lehetünk, ahol akkor 24 fok van” – zárta gondolatait Tolga Deniz Sariyüce.

A Sun & Fun Holidays idén is nívós környezetben, a Marriott Hotelben tartotta meg katalógusbemutatóját, az Utazás kiállításon pedig egy több mint száz négyzetméteres standdal lesz jelen.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai