Rusznák Imre

Az MSZP kép­vi­se­lő­je a fő­vá­ros­ban. A ke­res­ke­del­mi bi­zott­ság el­nö­ke, a tu­risz­ti­kai bi­zott­ság­nak és az Or­szá­gos Ide­gen­for­gal­mi Bi­zott­ság­nak a tag­ja. A Budapest–Közép-dunavidék RIB el­nö­ke. Egye­bek mel­lett.

Szü­le­tett:

1951. ja­nu­ár 4-én, Bu­da­pes­ten. „Az apai ág fel­vi­dé­ki, vagy tán még tá­vo­libb. A csa­lád­ban né­mi vi­ta folyt ar­ról, hogy Rusznákok vagy Rusz­nyá­kok va­gyunk-e, en­nek el­dön­té­sé­re a Pallace le­xi­kont hív­ták se­gít­sé­gül. Asze­rint ny-nyel íran­dó a ne­vünk, s kis­orosz­ok, ta­lán ru­té­nok le­het­tek a XIII. szá­za­di őse­ink.” A csa­lád Ba­las­sa­gyar­ma­ton te­le­pe­dett le – édes­ap­ja már itt is­mer­te meg édes­any­ját –; 1942-ben már pes­ti la­ko­sok. Ap­ja fes­ték­üz­le­tét ál­la­mo­sí­tot­ták, er­re a mű­hím­ző szö­vet­ke­zet­nél lett üzem­ve­ze­tő. „Csak nő dol­go­zott a szö­vet­ke­zet­ben, anyám olyan fél­té­keny volt, mint az is­ten­nyi­la.” Ap­ját hétéves ko­rá­ban el­vesz­ti, any­ja há­rom gye­rek­kel ma­rad egye­dül, 36 éve­sen. Édes­test­vé­re, Já­nos egy nyom­da­ipa­ri kft. ügy­ve­ze­tő­je, nő­vé­re, aki va­ló­já­ban ap­ja el­hunyt test­vér­ének lá­nya, ma már nyug­dí­jas.

Is­ko­lák:

Az ál­ta­lá­nos után a vendéglátó-ipari tech­ni­kum kö­vet­ke­zett. „Bár min­dig jo­gász sze­ret­tem vol­na len­ni, de azt mond­ták: pin­cér­nek nem kell jo­gi dip­lo­ma. Így hát az ös­­szes töb­bi tan­fo­lyam, is­ko­la és fő­is­ko­la, ame­lyet el­vé­gez­tem, már po­li­ti­ku­si éne­met fej­lesz­tet­te.”

Nyelv­is­me­ret:

„Fel­szol­gá­ló ko­rom­ban ös­­sze­szed­tem egy alap­fo­kú né­me­tet. De az­tán azt mond­ták: szak­szer­ve­ze­ti inst­ruk­tor­nak nem kell nyelv­tu­dás. Így hát meg­ma­radt a Bitte ein grosses Bier.”

Mun­ka­he­lyek:

„Az el­ső, az ak­ko­ri idők ta­lán leg­jobb ét­ter­me volt: az Apos­to­lok­ba ke­rül­tem pin­cér­nek. Ke­mény em­ber lett a fő­nö­künk: Prigli Já­nos, tő­le ta­nul­tam meg a szak­mát.” Fel­szol­gá­ló ma­radt a ka­to­na­ság­nál is, a HM sok­csil­la­go­sa­i­nak és per­sze ven­dé­ge­ik­nek te­rí­tett. „Fidel Castro mi­att majd­nem meg­fe­nyí­tet­tek: hogy mer­tem ne­ki bor­jú­pap­ri­kást ad­ni, mi­kor tud­hat­tam vol­na, hogy nem bír­ja a gyom­ra. Mert per­sze ez így zaj­lott: oda­for­dult hoz­zám Castro, s meg­kér­dez­te: mond­ja ked­ves Rusznák, bír­ja az én gyom­rom a bor­jú­pap­ri­kást?” Majd a Park Szál­ló kö­vet­ke­zett, ahol a vál­to­za­tos­ság ked­vé­ért is­mét pin­cér, de az­tán jött a for­du­lat: „1975-ben ki­emel­tek, s be­ke­rül­tem a szak­szer­ve­zet­be.” Öt évig a Pannoniában, majd 1980-tól a rend­szer­vál­tá­sig a KPVDSZ-ben.

Csa­lád:

28 éve nős, a há­zas­ság egy „sport­bal­eset”: an­no mind­ket­ten ké­zi­lab­dáz­tak. 25 éves fi­uk most ép­pen Né­met­or­szág­ban, egy golf­klub­ban gya­ko­rol­ja ap­ja ősi mes­ter­sé­gét, va­gyis pin­cér. „Ta­nul­ja a nyel­vet és ke­res egy kis pénzt.”

ht Ha jól szá­mo­lom, vagy 15 évet (fel)szolgált a szak­szer­ve­zet­ben. Mit csi­nált ott egy pin­cér?

– Mind­vé­gig a szak­mám­ban vol­tam, a kol­lé­gák ügye­i­vel kel­lett fog­lal­koz­ni. Be­ce­név­ként a Pi­ó­cát kap­tam, gon­do­lom, a ked­ves, le­ráz­ha­tat­lan, de vi­szont ki­tar­tó ter­mé­sze­tem mi­att.

ht És a rend­szer­vál­tás­sal minden­nek vé­ge sza­kadt?

– Az ál­la­mi mozgalmáréletnek igen, a pi­ó­ca­ság­nak nem. Meg­in­dult az elő­pri­va­ti­zá­ció, el­ső­ként a ke­res­ke­del­met ver­ték szét. Meg­ke­res­tek a kö­zér­te­sek, a cse­me­gé­sek, nem len­nék-e az önál­ló szak­szer­ve­zet­ük fő­nö­ke. Let­tem. Sok mindent el­ér­tünk, mi­köz­ben olyan év­ti­ze­des emb­lé­mák vál­tak sem­mi­vé, mint pél­dá­ul a Kö­zért, a Röl­tex, a Pa­tyo­lat, a Cse­me­ge. A nagy meg­úju­lás köz­ben szét­ver­ték a struk­tú­rát.

ht Az MSZP mi­kor ta­lált ön­re?

– Kü­lö­nö­seb­ben nem kel­lett kö­nyö­rög­ni­ük. KISZ-tit­kár vol­tam már a Park Szál­ló­ban, va­ló­szí­nű­leg örö­köl­tem apám po­li­ti­ku­si vé­ná­ját. Ő szoc­dem­ből lett kom­mu­nis­ta, egé­szen a kör­ze­ti pár­tit­kár­sá­gig fel­vit­te. 1993-tól let­tem párt­tag, s rá egy év­re vá­lasz­tot­tak meg fő­vá­ro­si kép­vi­se­lő­nek. S a fő­vá­ros aján­lott a RIB el­nö­ki szék­ébe is.

ht Ön sze­rint mit csi­nál a RIB? (Míg vá­la­szol, bor­ral kí­nál. Hosz­­szas harc­ba kezd a du­gót fe­dő mű­anyag­gal, az­tán a du­gó­val is. Köz­ben sza­bad­ko­zik: új a du­gó­hú­zó, évek óta nem nyi­tott fel üve­get; majd el­tű­nik a kony­há­ban. Ke­gyet­le­nül rá­kér­de­zek: be­le­tört a du­gó? Meg­adó­an jön a vá­lasz: „be­le. Ahogy kell. Még jó, hogy sze­gény Prigli bá­csi már nem él, most ütöt­te vol­na meg a gu­ta.”)

– Az ön­kor­mány­zat­ok és az ál­lam kö­zött mű­kö­dik, köz­ve­tít a két ha­tal­mi szint kö­zött, s jó len­ne, ha ezt önál­ló­an te­het­né.

ht Nem kö­töz­kö­dés­kép­pen, de meg­mon­da­ná, hogy a bá­nat­ba kü­lö­ní­ti el a fel­ada­to­kat a GM tu­risz­ti­kai he­lyet­tes ál­lam­tit­kár­sá­ga, a Par­la­ment Ide­gen­for­gal­mi Bi­zott­sá­ga, az OIB, a RIB-ek, az RMI-k, a me­gyék, a vá­ro­sok és a fal­vak ön­kor­mány­za­ti tu­risz­ti­kai osz­tá­lyai és bi­zott­sá­gai között, hogy a töb­bi­ről most szó se es­sék?

– Ak­kor lesz ide­á­lis a hely­zet, ha lesz egy tu­risz­ti­kai mi­nisz­té­ri­um – el­kép­zel­he­tet­len, hogy a nem­ze­ti jö­ve­de­lem 12 szá­za­lé­kát meg­ter­me­lő és köz­ben en­­nyi­re he­te­ro­gén szfé­rá­nak ne len­ne szük­sé­ge egy erős és kon­cep­ci­ó­zus irá­nyí­tás­ra –, önál­ló­ak lesz­nek a ré­gi­ók, ame­lyek irányítják a mar­ke­tingigaz­ga­tó­sá­gok­at. A tu­riz­mus­ból az ál­lam és az önkormányzatok so­ha nem vo­nul­hatnak ki, épp ezért kell hogy le­gyen tu­risz­ti­kai kon­cep­ci­ó­ is. En­nek volna egy mar­ke­tingstra­té­gi­ai ré­sze, s ezen be­lül vég­zi egy-egy ré­gió a ma­ga dol­gát. Amúgy szep­tem­ber óta ed­dig nem lá­tott önál­ló­ság kö­szön­tött ránk, kü­lön költ­ség­ve­té­sünk van. És meg­emel­ték a jö­vő évi pá­lyáz­ta­tá­si pén­zün­ket is: a mi ré­gi­ónk­ra 270 mil­lió fo­rint jut.

ht Mos­ta­ná­ban kü­lön­fé­le mi­nő­sé­ge­i­ben elég so­kat uta­zik.

– Brüs­­szel­ben az EU ré­gi­ós rend­sze­rét ta­nul­má­nyoz­tuk, Pá­rizs­ban ta­lál­koz­tam az ot­ta­ni leg­na­gyobb „RIB” el­nö­ké­vel, Amsz­ter­dam­ban a nagy­ba­ni vi­rág­pi­a­cot néz­tük meg. Lát­ni kell, mi van a vi­lág­ban.

ht És az az em­lé­ke­ze­tes meg­ve­re­té­se me­lyik mi­nő­sé­gé­ben ér­te?

– 1997-ben tá­mad­tak meg, ak­ko­ri­ban nagy port ka­vart az ügy: én vol­tam az el­ső po­li­ti­kus, akit élet­ve­szé­lye­sen meg­se­be­sí­tet­tek. Fel is ment az is­mert­sé­gem vagy 25 szá­za­lék­ra.

ht És mi­ért ütöt­ték le?

– Pon­to­san máig nem tu­dni, ez nem derült ki. A tet­te­sek meg­van­nak – há­rom és négy évet kap­tak –, de a fel­buj­tó nem ke­rült elő.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.