Vendégcsalogató újdonságok Magyarország közepén

Békés megye számtalan lehetőséget kínál az ide látogató vendégeknek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A megyében nyolc Tourinform iroda és négy TDM is működik, most egyeztetik a 2014-es marketing tervüket, amelyet a Regionális Marketing Igazgatóság is támogat. A Tourinform Békés megyei iroda vezetője, dr. Glózik Klára szerint az őszi szezonban a gyógyfürdők még jobban előtérbe kerülnek, valamint a régió és a megye legnagyobb gasztronómiai fesztiváljai vonzzák majd a vendégeket.

"Most készülünk az ősz legnagyobb rendezvényére, a híres kolbászfesztiválra. Október 24-27-ig, négy napon keresztül tart a fesztivál, előtte az október 23-ai megemlékezések lesznek. Arra számítunk, hogy szezonon kívül is tele lesznek a szállodák."

Még szeptemberben tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Szarvasi Szilvanapokat, ide is sok vendéget várnak. Békésben, Békéscsabán és Gyulán a közelmúltban a pálinkához kapcsolódó különböző beruházások valósultak meg, kóstolóházak és pálinkafőzők alakultak, épültek. Nyáron a vizek, a szabadstrandok a leglátogatottabbak, ősszel a kerékpártúrák az ártéri ligetekben, séta az arborétumban, és a horgászat a kedvelt szórakozás.

A szakember szerint érdemes majd meglátogatni az igényesen felújított lökösházi Vásárhelyi-Bréda-kastélyt, amelynek mediterrán hangulatú kastélyparkja és közel 500 négyzetméteres kiállítótere és látogató központja egyedi és különleges programokkal várja a látogatókat. A kastély fő attrakciója a homlokzatán minden este az Európában egyedülálló állandó kültéri 3D épületvetítés.

Szarvason nem szabad kihagyni a Vízi Színpad műsorait, a Mini Magyarországot a Szarvasi Arborétumban, amely hazánk építészeti nevezetességeit bemutató makettpark, Szarvas eddigi történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikai attrakció-fejlesztése.

Az embert várjuk, nem a pénzt…

Frankó Pál, a FATOSZ Békés megyei szervezetének titkárának a Holt-Körös partján van a tanyája, amelyet családi vállalkozásban működtetnek, az épület kialakítása, működtetése „vitte” be a Falusi és Agrárturizmus Országos Szövetségébe, (FATOSZ), amelynek békés megyei elnöke lett, ma pedig a titkára. Az egyesület 16 alapító taggal indult, mára száznál több minősített szálláshellyel és egyre több vállalkozóval bővült.

Békés megyében a magánszállások ágyszáma közel annyi, mint a kereskedelmi helyek száma. Ezek között sok a falusi szálláshely. A szövetség megyei szervezetének 140 tagja van, ez 140 önálló házat jelent, és ebből nyolcvan Szarvas környékén található. A megyében több mint 100 minősített ház van, Szarvason a 80 háznak 85 százaléka érvényes védjeggyel dicsekedhet. "Szarvason és környékén a szolgáltatók összefogása olyan erő, amely segíti a gazdasági tevékenységüket és az érdekek érvényesítését, elvétve találkozhatunk csak fekete kiadással" – mondta Frankó Pál. "Napi kapcsolatban vagyunk egymással. Ha nekem nincs helyem a betérő vendég számára, akkor ajánlok egy másikat. Az embert várjuk, aki hozzánk jön, nem a pénzt, ami a zsebében van. Egységes gyakorlatokat dolgoztunk ki, például ha a vendég kutyát hoz, letéti díjat fizet a napi díjon kívül, amelyet csak akkor kap vissza, ha már kitakarították a házat, és látják okozott-e valamilyen kárt az állat." - teszi hozzá. 

"Nem konkurenciája a nyaralóházaknak a négycsillagos Liget szálloda, és a panziók, mást keresnek, akik oda mennek, és mást, akik ide érkeznek" – mondja Barna Antal, aki a békésszentandrási és a szarvasi nyaralók kiadásával foglalkozó Körösparti Nyár Kft. képviselőjeként adott tájékoztatást. Az üdülőházak, a Hármas-Körös holtágainak partján helyezkednek el, több különböző komfortfokozatú és férőhelyű nyaraló közül választhatnak itt a vendégek, melyek mindegyike a FATOSZ védjegyével dicsekedhet. Békésszentandráson 120 hivatalosan kiadott nyaralóház van, míg Szarvason ez a szám 45-50 körüli.

Történelmi emlékút Magyaroszág közepében

Szarvason az arborétumi kikötőből induló 50 személyes KATALIN II. sétahajón is tettünk kirándulást a Holt-Körösön. Demeter István hajóskapitány vezetésével láthattuk a hajó fedélzetéről a Szarvasi Arborétumot, a vízparti üdülők sorát, Tessedik Sámuel templomát, a Bolza-kastélyt, amelynek lépcsősorain áll a capitoliumi farkas egyetlen, mérethű magyarországi másolata.

Láttuk a híres mocsári ciprusokat és a gyalogos fahídat, valamint a híres Vízi Szinpadot. Megnéztük messziről azt a jelképes szélmalmot, amely a Trianon előtti Magyarország földrajzi közepét jelöli. Az emlékhelyhez a Holt-Körös gátján vezet az 1100 méter hosszú Történelmi Emlékút, amely történelmünk meghatározó sorsfordulóit fából készített szobrokkal jeleníti meg. Láttuk az államalapítás 1000 éves évfordulóján átadott Körös medréből kiemelkedő Ezredéves Emlék című emlékművet. Megnéztük a Szarvasi Arborétumban lévő Mini Magyarországot is és azt is megtudtuk, hogy ez a térség 40 horgászvizével az ország egyik leghíresebb horgászparadicsoma: megtalálható itt a ponty, busa, amúr, süllő, csuka és a keszeg is.

Körös-menti TDM

Bogdán Tamás, a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület alelnöke, aki egyben a Holt-Körös partján lévő négycsillagos Liget Hotel igazgatója, elmondta, a TDM szervezet az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatán 31 601 382 Ft összegű támogatást nyert. Februárban kezdték el a nyertes pályázat megvalósítását, marketing kiadványokat, programajánlókat készítettek, a honlapot fejlesztették, és technikai eszközöket szereztek be. Békésszentandráson infopont létesült, kerékpárutat jelölő táblatérkép és végül esővédő ponyvával is ellátott, 14 személyes elektromos kisbuszokkal gazdagodtak, amelyek szintén a turisták rendelkezésére áll.

Liget: kibővült szolgáltatási kör

A szarvasi Liget Wellness és Konferencia Központ igazgatója bemutatta a hotelt is, amely tavaly apartmanházakkal bővült. A 14 négy férőhelyes és 15 két férőhelyes négycsillagos szálláshely az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 38 százalékos támogatása mellett 570,5 millió forintból valósult meg.

A beruházás keretében új turisztikai attrakciókkal is bővült a szolgáltatások köre, a Holt-Körös mellett új, kültéri gyógymedence, fél hektáros kalandpark, mellette canopy lesikló (drótkötélpálya) és íjászpálya épül, valamint egy több funkciós sportpálya. A hotel a beruházást követően 170 vendéget tud fogadni, az alkalmazottak száma 40 főre bővült.

Bogdán Tamás elmondta, hogy a Liget Wellness és Konferencia Központ kihasználtsága 2012-ben éves átlagban 50-55 százalék között volt, a szálláshely telítettsége főszezonban közelítette a nyolcvan százalékot, elő- és utószezonban 50 százalék volt, a téli hónapokban 20-30 százalék között alakult, a vendégkör 90 százaléka hazai turista. Külföldiek közül eddig olaszok, spanyolok, amerikaiak és oroszok, ukránok érkeztek az elmúlt években. A kibővült kapacitás miatt egy 260 négyzetméteres osztható konferenciateremre, a wellnessrészleg bővítésére, gyógyászati központ kialakítására is szükség lenne.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.