hirdetés
hirdetés

Vendégcsalogató újdonságok Magyarország közepén

Békés megye számtalan lehetőséget kínál az ide látogató vendégeknek.

hirdetés

A megyében nyolc Tourinform iroda és négy TDM is működik, most egyeztetik a 2014-es marketing tervüket, amelyet a Regionális Marketing Igazgatóság is támogat. A Tourinform Békés megyei iroda vezetője, dr. Glózik Klára szerint az őszi szezonban a gyógyfürdők még jobban előtérbe kerülnek, valamint a régió és a megye legnagyobb gasztronómiai fesztiváljai vonzzák majd a vendégeket.

"Most készülünk az ősz legnagyobb rendezvényére, a híres kolbászfesztiválra. Október 24-27-ig, négy napon keresztül tart a fesztivál, előtte az október 23-ai megemlékezések lesznek. Arra számítunk, hogy szezonon kívül is tele lesznek a szállodák."

Még szeptemberben tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Szarvasi Szilvanapokat, ide is sok vendéget várnak. Békésben, Békéscsabán és Gyulán a közelmúltban a pálinkához kapcsolódó különböző beruházások valósultak meg, kóstolóházak és pálinkafőzők alakultak, épültek. Nyáron a vizek, a szabadstrandok a leglátogatottabbak, ősszel a kerékpártúrák az ártéri ligetekben, séta az arborétumban, és a horgászat a kedvelt szórakozás.

A szakember szerint érdemes majd meglátogatni az igényesen felújított lökösházi Vásárhelyi-Bréda-kastélyt, amelynek mediterrán hangulatú kastélyparkja és közel 500 négyzetméteres kiállítótere és látogató központja egyedi és különleges programokkal várja a látogatókat. A kastély fő attrakciója a homlokzatán minden este az Európában egyedülálló állandó kültéri 3D épületvetítés.

Szarvason nem szabad kihagyni a Vízi Színpad műsorait, a Mini Magyarországot a Szarvasi Arborétumban, amely hazánk építészeti nevezetességeit bemutató makettpark, Szarvas eddigi történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikai attrakció-fejlesztése.

Az embert várjuk, nem a pénzt…

Frankó Pál, a FATOSZ Békés megyei szervezetének titkárának a Holt-Körös partján van a tanyája, amelyet családi vállalkozásban működtetnek, az épület kialakítása, működtetése „vitte” be a Falusi és Agrárturizmus Országos Szövetségébe, (FATOSZ), amelynek békés megyei elnöke lett, ma pedig a titkára. Az egyesület 16 alapító taggal indult, mára száznál több minősített szálláshellyel és egyre több vállalkozóval bővült.

Békés megyében a magánszállások ágyszáma közel annyi, mint a kereskedelmi helyek száma. Ezek között sok a falusi szálláshely. A szövetség megyei szervezetének 140 tagja van, ez 140 önálló házat jelent, és ebből nyolcvan Szarvas környékén található. A megyében több mint 100 minősített ház van, Szarvason a 80 háznak 85 százaléka érvényes védjeggyel dicsekedhet. "Szarvason és környékén a szolgáltatók összefogása olyan erő, amely segíti a gazdasági tevékenységüket és az érdekek érvényesítését, elvétve találkozhatunk csak fekete kiadással" – mondta Frankó Pál. "Napi kapcsolatban vagyunk egymással. Ha nekem nincs helyem a betérő vendég számára, akkor ajánlok egy másikat. Az embert várjuk, aki hozzánk jön, nem a pénzt, ami a zsebében van. Egységes gyakorlatokat dolgoztunk ki, például ha a vendég kutyát hoz, letéti díjat fizet a napi díjon kívül, amelyet csak akkor kap vissza, ha már kitakarították a házat, és látják okozott-e valamilyen kárt az állat." - teszi hozzá. 

"Nem konkurenciája a nyaralóházaknak a négycsillagos Liget szálloda, és a panziók, mást keresnek, akik oda mennek, és mást, akik ide érkeznek" – mondja Barna Antal, aki a békésszentandrási és a szarvasi nyaralók kiadásával foglalkozó Körösparti Nyár Kft. képviselőjeként adott tájékoztatást. Az üdülőházak, a Hármas-Körös holtágainak partján helyezkednek el, több különböző komfortfokozatú és férőhelyű nyaraló közül választhatnak itt a vendégek, melyek mindegyike a FATOSZ védjegyével dicsekedhet. Békésszentandráson 120 hivatalosan kiadott nyaralóház van, míg Szarvason ez a szám 45-50 körüli.

Történelmi emlékút Magyaroszág közepében

Szarvason az arborétumi kikötőből induló 50 személyes KATALIN II. sétahajón is tettünk kirándulást a Holt-Körösön. Demeter István hajóskapitány vezetésével láthattuk a hajó fedélzetéről a Szarvasi Arborétumot, a vízparti üdülők sorát, Tessedik Sámuel templomát, a Bolza-kastélyt, amelynek lépcsősorain áll a capitoliumi farkas egyetlen, mérethű magyarországi másolata.

Láttuk a híres mocsári ciprusokat és a gyalogos fahídat, valamint a híres Vízi Szinpadot. Megnéztük messziről azt a jelképes szélmalmot, amely a Trianon előtti Magyarország földrajzi közepét jelöli. Az emlékhelyhez a Holt-Körös gátján vezet az 1100 méter hosszú Történelmi Emlékút, amely történelmünk meghatározó sorsfordulóit fából készített szobrokkal jeleníti meg. Láttuk az államalapítás 1000 éves évfordulóján átadott Körös medréből kiemelkedő Ezredéves Emlék című emlékművet. Megnéztük a Szarvasi Arborétumban lévő Mini Magyarországot is és azt is megtudtuk, hogy ez a térség 40 horgászvizével az ország egyik leghíresebb horgászparadicsoma: megtalálható itt a ponty, busa, amúr, süllő, csuka és a keszeg is.

Körös-menti TDM

Bogdán Tamás, a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület alelnöke, aki egyben a Holt-Körös partján lévő négycsillagos Liget Hotel igazgatója, elmondta, a TDM szervezet az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatán 31 601 382 Ft összegű támogatást nyert. Februárban kezdték el a nyertes pályázat megvalósítását, marketing kiadványokat, programajánlókat készítettek, a honlapot fejlesztették, és technikai eszközöket szereztek be. Békésszentandráson infopont létesült, kerékpárutat jelölő táblatérkép és végül esővédő ponyvával is ellátott, 14 személyes elektromos kisbuszokkal gazdagodtak, amelyek szintén a turisták rendelkezésére áll.

Liget: kibővült szolgáltatási kör

A szarvasi Liget Wellness és Konferencia Központ igazgatója bemutatta a hotelt is, amely tavaly apartmanházakkal bővült. A 14 négy férőhelyes és 15 két férőhelyes négycsillagos szálláshely az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 38 százalékos támogatása mellett 570,5 millió forintból valósult meg.

A beruházás keretében új turisztikai attrakciókkal is bővült a szolgáltatások köre, a Holt-Körös mellett új, kültéri gyógymedence, fél hektáros kalandpark, mellette canopy lesikló (drótkötélpálya) és íjászpálya épül, valamint egy több funkciós sportpálya. A hotel a beruházást követően 170 vendéget tud fogadni, az alkalmazottak száma 40 főre bővült.

Bogdán Tamás elmondta, hogy a Liget Wellness és Konferencia Központ kihasználtsága 2012-ben éves átlagban 50-55 százalék között volt, a szálláshely telítettsége főszezonban közelítette a nyolcvan százalékot, elő- és utószezonban 50 százalék volt, a téli hónapokban 20-30 százalék között alakult, a vendégkör 90 százaléka hazai turista. Külföldiek közül eddig olaszok, spanyolok, amerikaiak és oroszok, ukránok érkeztek az elmúlt években. A kibővült kapacitás miatt egy 260 négyzetméteres osztható konferenciateremre, a wellnessrészleg bővítésére, gyógyászati központ kialakítására is szükség lenne.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Kedves Ági,

nagy kedvet csináltál nekem a cikkeddel ahhoz, hogy ellátogassak erre a csodálatos vidékre.
Vica
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai