hirdetés
hirdetés

Átfogó kutatás a Balatonról

Túlságosan zöld a tó vize?

Olyan nagyszabású és részletes Balaton-kutatást végzett a Magyar Turizmus Zrt. a Balatoni Regionális TDM Szövetséggel karöltve, amilyenre jó ideje nem volt példa. Halassy Emőke, a cég kutatási irodájának megbízott irodavezetője nemrégiben ismertette a tavaly nyáron végzett, majd ősszel kiértékelt kutatás eredményeit Almádiban, a Ramada Hotel & Resort Lake Balatonban.

hirdetés

Szakmai mélyinterjúkat végeztek harminc szakemberrel, a hazai és külföldi turisták körében a főszezon idején elégedettségi vizsgálatokat folytattak, és online kérdőíves módszerrel is megkeresték a tóhoz látogatókat.

A kutatásvezető a legfrissebb KSH-statisztikák alapján elmondta, hogy a vendégek, vendégéjszakák száma egyaránt emelkedett tavaly 2011-hez képest, 11,5 százalékkal. A tendenciák kapcsán megjegyezte, hogy 2010 óta egyértelműen visszatértek honfitársaink a tóhoz, nőtt a belföldi üdülési kedv – tíz év alatt 35,5 százalékról 61 százalékra kúszott fel a magyar tengerhez érkező belföldi nyaralók száma.

A külfölddel kapcsolatban elhangzott, még mindig a német küldőpiac a vezető, az osztrák stagnál, a holland viszont kissé visszaesett – a tó körüli kempingfejlesztések elmaradása miatt. Bár mi, magyarok szívesebben megyünk a tóhoz, mint korábban, mára az is általánossá vált, hogy rövidülnek a szabadságok, inkább egy-egy hosszabb hétvégét töltenek el honfitársaink a tó partján.

1300 hazai és ugyanannyi külföldi nyaralót kérdeztek 35 tó környéki településen, és egy kérdőív kitöltése több mint félórát vett el a nyaralók idejéből. A megkérdezettek 90 százaléka elégedett volt a helyválasztással, a körülményekkel, az elégedettségi mutató alapján a régió teljesítménye a „nagyon jó” minőségi kategóriába pozicionálható.

Bizonyos dolgokkal azonban elégedetlenek voltak a vízparthoz érkezők. Az északi parton sokan a szabadstrandot hiányolják, úgy általában mindenütt a szükséges illemhelyek kevés számát (és ha van – a tisztaságát is, tegyük hozzá) hozták fel, és alacsonyabb árakat szeretnének a hazai nyaralók, a külföldiek pedig több ATM pénzkiadó automatát.

Érdekes még, hogy a magyaroknak jóval magasabb az elvárási szintjük, mint a határon túlról érkezőknek, és az is, hogy mindkét megkérdezett csoport számára a turisztikai vonzerők csak negyed-ötödleges célt jelentenek, szinte eltörpülnek a pihenés, a fürdés, a jó idő, a buli, a kikapcsolódás igénye mellett.

A gyerekprogramok választékával alapvetően senki sem túlságosan elégedett, a külföldiek közül többen a nyelvtudás hiányát is megemlítették. Gond még számukra a közlekedés, a parkolás és az, hogy egy-egy településen belül szinte elvesznek, mert nincsenek megfelelő útbaigazító táblák. Az ár-érték arányt említették még a kutatás kapcsán: a Balaton-környéki kereskedelemben és a strandokon ez a nyaralók számára gondot jelent. És végül még egy érdekes „zavaró tényező”: sok külföldről érkező említette, hogy a víz (számunkra csodaszép) mélyzöld színe zavarja őket, mert szerintük nem tiszta fürdővizet jelez.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai