hirdetés

Úristen, főzök!

Jó, egy háziasszonynak ez napi elfoglaltság, na de nagykonyhán, versenyviszonyok közt, egy óra leforgása alatt különlegeset alkotni, és öt tányérra profi módon tálalni - azért az egész más.

hirdetés

Közös főzőpartira invitálta barátait, üzletfeleit, és legfőképp a hazai gasztroújságírás színe-javát az ötcsillagos Sofitel Budapest Chain Bridge konyháját vezető executive chef, Alain Losbar. Az apropó az volt, hogy éttermük nagykonyhája hamarosan bezár. Méghozzá azért, hogy megújulva, teljesen átalakítva és a legkorszerűbb technológiával felszerelve nyithasson ki hamarosan ismét. Egy délutánra, május 2-án, azonban átadták a terepet a gasztro szakma felkent híveinek, hogy mindenki bebizonyíthassa, nemcsak írni tud, és remek fotókat készíteni pompás fogásokról, hanem ő maga is legény a talpán.

A nyerő páros
A nyerő páros

A meghívottakat két-két fős csapatokra osztották, mindenki megkapta ugyanazon alapanyagokat, valamint hasonlóan 1-1 órát az elkészítésre, és eldördült a startpisztoly, Először volt nagy tanakodás, akadt, aki lerajazolta, mit és hogy képzel, aztán jött a rohangászás a konyhán, parancsszavak hangzottak, gázlángok izzottak fel, serpenyők kerültek a tűzhelyekre, és kezdetét vette a Nagy Főzés.

Készül a hal (meggyűlt vele a baj)
Készül a hal (meggyűlt vele a baj)

Több pár teljesen szétszakadva, szétosztva a feladatot, külön-külön végezte a munka legjavát. Mások egységet alkotva álltak a tálak, lábosok, serpenyők mellé. Volt, aki turmixgéppel brillírozott, mások a nyers ízekre esküdve bőszen vágtak, aprítottak mindent, ami kezük ügyébe került. 

ALain Losbar
ALain Losbar

Közben a séf, Alain sztoikus nyugalommal szemlélte a kaotikus rohangálást birodalmán. Néha persze segített is egysmást. Hol egy serpenyőt nyomott valaki kezébe, máskor a megfelelő fűszeres ládikát mutatta, megint más esetben fehér borsot hozott valahonnét elő a konyha mélyéről. 

Apróra vágott zöldségek, zöldfűszerekkel
Apróra vágott zöldségek, zöldfűszerekkel

Elröpült az egy óra, elérkezett az igazság pillanata. A csapatok öt-öt versenytányérja katonás sorban sorakozott a melegítőpultnál, a versenyzők körbe ülték az asztalt a konyhán, mindenki a másik fogását kóstolgatta, és a csapattagok csendesen megállapították egymás közt: hű, a nem jóját, ezek milyen jól főztek!

Zsűrizéskor azt is figyelték a bírálók, hogy ki mennyi élelmiszerhulladékot hagyott maga után: a 4 kg alapanyagból mindössze úgy 20-40 dkg maradt minden csapatnál, ezt már tényleg senki nem tudta feldolgozni.

Kész a versenymunkánk
Kész a versenymunkánk

Aztán jött a pontozás, és az eredményhirdetés. Minden csapat a legjobb formáját hozta, meg is lett az eredmény, de a legjobb az egészben az volt, hogy egy igazi nagykonyhán, versenykörülmények közt, de persze játékos formában, kiderült, ott csillog mindenkiben a tehetség, kreativitással sincs senki híjján, érdekes és tartalmas meghívás volt, igazi élmény, köszönjük, Sofitel!

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai