Úristen, főzök!

Jó, egy háziasszonynak ez napi elfoglaltság, na de nagykonyhán, versenyviszonyok közt, egy óra leforgása alatt különlegeset alkotni, és öt tányérra profi módon tálalni - azért az egész más.

Közös főzőpartira invitálta barátait, üzletfeleit, és legfőképp a hazai gasztroújságírás színe-javát az ötcsillagos Sofitel Budapest Chain Bridge konyháját vezető executive chef, Alain Losbar. Az apropó az volt, hogy éttermük nagykonyhája hamarosan bezár. Méghozzá azért, hogy megújulva, teljesen átalakítva és a legkorszerűbb technológiával felszerelve nyithasson ki hamarosan ismét. Egy délutánra, május 2-án, azonban átadták a terepet a gasztro szakma felkent híveinek, hogy mindenki bebizonyíthassa, nemcsak írni tud, és remek fotókat készíteni pompás fogásokról, hanem ő maga is legény a talpán.

A meghívottakat két-két fős csapatokra osztották, mindenki megkapta ugyanazon alapanyagokat, valamint hasonlóan 1-1 órát az elkészítésre, és eldördült a startpisztoly, Először volt nagy tanakodás, akadt, aki lerajazolta, mit és hogy képzel, aztán jött a rohangászás a konyhán, parancsszavak hangzottak, gázlángok izzottak fel, serpenyők kerültek a tűzhelyekre, és kezdetét vette a Nagy Főzés.

Több pár teljesen szétszakadva, szétosztva a feladatot, külön-külön végezte a munka legjavát. Mások egységet alkotva álltak a tálak, lábosok, serpenyők mellé. Volt, aki turmixgéppel brillírozott, mások a nyers ízekre esküdve bőszen vágtak, aprítottak mindent, ami kezük ügyébe került. 

Közben a séf, Alain sztoikus nyugalommal szemlélte a kaotikus rohangálást birodalmán. Néha persze segített is egysmást. Hol egy serpenyőt nyomott valaki kezébe, máskor a megfelelő fűszeres ládikát mutatta, megint más esetben fehér borsot hozott valahonnét elő a konyha mélyéről. 

Elröpült az egy óra, elérkezett az igazság pillanata. A csapatok öt-öt versenytányérja katonás sorban sorakozott a melegítőpultnál, a versenyzők körbe ülték az asztalt a konyhán, mindenki a másik fogását kóstolgatta, és a csapattagok csendesen megállapították egymás közt: hű, a nem jóját, ezek milyen jól főztek!

Zsűrizéskor azt is figyelték a bírálók, hogy ki mennyi élelmiszerhulladékot hagyott maga után: a 4 kg alapanyagból mindössze úgy 20-40 dkg maradt minden csapatnál, ezt már tényleg senki nem tudta feldolgozni.

Aztán jött a pontozás, és az eredményhirdetés. Minden csapat a legjobb formáját hozta, meg is lett az eredmény, de a legjobb az egészben az volt, hogy egy igazi nagykonyhán, versenykörülmények közt, de persze játékos formában, kiderült, ott csillog mindenkiben a tehetség, kreativitással sincs senki híjján, érdekes és tartalmas meghívás volt, igazi élmény, köszönjük, Sofitel!

Forrás: turizmusonline.hu


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.