Zarándokok járják a borsodi faragott falut

Tavaly az eddigi legtöbb turistát fogadták Kisgyőrben - tájékoztatta lapunkat Kékedi László polgármestere. A Bükki Nemzeti Park szélén elhelyezkedő borsodi faluban több ezeren fordultak meg és az idén még több vendégre számítanak. Jelenleg hetente három-négy autóbusszal érkeznek ide a látogatók az ország különböző részeiből.

A település első számú vezetője - aki egyben jeles fafaragó és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is - mindezt azzal magyarázza, hogy Kisgyőr a kedvező természeti adottságai révén kicsiben is olyan változatos, mint a Kárpát-medence. Emellett jelenleg 127, fából faragott köztéri szobor díszíti a falut, amely ritka különlegesség Magyarországon. Ezek között találni a 13. aradi vértanúra, II. Rákóczi Ferencre vagy az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztető alkotást is.



Újdonság a szabadtéri Betlehem és a Golgota

Az utóbbi két évben újabb munkákkal gazdagodott a szoborpark. Elkészítették a 27 egységből álló szabadtéri Betlehemet, amelyet a falu központjához közel, egy völgyben helyeztek el. Ez jelenleg hazánk legnagyobb, állandó szabadtéri Betleheme. Tavaly advent első vasárnapjától szilveszterig erre a helyre naponta 40-50 személyautóval, illetve buszokkal érkeztek a zarándokok. Idén tavasszal pedig a Kisgyőr határában levő domboldalon nyitották meg a Golgotát, amely még vonzóbbá tette a települést. Ez a különleges alkotás azért érdekes, mert a 14 stációt egy-egy angyal tartja, a szobrokat vírágok díszítik. Az alkotás fő eleme a keresztfa, amelyet bükkaljai életfamotívumok díszítenek, ennek két oldalán a latrok keresztjei láthatók. Mögöttük emelkedik az a 12 méteres napkorong, amely a feltámadást jelképezi.

Ennek a különleges műnek az elkészítésében Kékedi László és társai mellett sokan vettek részt. Az angyalokat például Mónus Béla csécsei fafaragó irányításával formálták meg. A Betlehem és a Golgota a mai Kisgyőrt zarándokhellyé emelte, mert mind a két alkotás a Mária-út mentén található.

Pavilonos piacsor és tanösvény

A polgármester azt is elmondta, hogy a faluban más turisztikai látványosságokkal is találkozhatnak az érkezők. Így például a hegyen épített és hófehérre festett, egytornyú református templommal, amely a XVIII. századból maradt fenn. Azután a faragott Falufával, amelyre az őshonos és a mai családok neveit vésték, illetve a falu kapujával, amely a Kisgyőrbe érkezőket várja. A csűrben néprajzi gyűjteményt rendeztek be, ugyanakkor több, a régmúltból fennmaradt ház a népi építészet emlékeit hordozza. Ezek közül többet az utóbbi időben fel is újítottak. A szőlő- és borkultúrát jelzik a tufába vájt történelmi pincék, présházak, közöttük több műemlék.
Az elmúlt évben a falu központjában Leader-pályázati támogatással és az önerő hozzáadásával, valamint közmunkával pavilonokból álló piacsort, valamint a helyi termékeket árusító Nagymama piacát nyitották meg. Itt - többek között - mézet, tésztákat, zöldségféléket, gyümölcsöket árulnak. Kisgyőr centrumából vezet tovább az a kiépített tanösvény, amelyen az utóbbi időszakban sok turista fordult meg. Érdekessége, hogy az ösvény romantikus erdei környezetben két irányban halad. Az egyik ága 11 kilométer hosszú és a Remete forrásig tart, a másik viszont hat kilométeres és a palabányához juthatnak el rajta a bakancsos turisták.

Népművészeti sokadalomra készülnek

Az idén június 19-én kezdődik az egy hetes fafaragótábor Kisgyőrben. Ennek már régi hagyományai vannak, és a községháza melletti téren dolgoznak majd a részvevő alkotók. A falu legkiemelkedőbb rendezvényét 2016-ban is szeptember utolsó hétvégéjén tartják az őszi népművészeti sokadalommal. Ekkor a három napos parádé szüreti felvonulással, szekeres és lovas attrakcióval veszi kezdetét. Ezt követően a határon túli fellépők és neves népzenészek mutatják be műsorukat, valamint helyi ételeket is kóstolhatnak az érdeklődők.

A vendégeket szálláshelyek várják a községben. Az önkormányzat a turisták elhelyezésére átalakíttatta a Faluház tetőterét, ahol 35 érkezőt helyeznek el. Emellett egy fogadóban és vendégházban is találnak szállást az érdeklődők. A faluban jelenleg nincs étterem, de a vendégek rendelhetnek ebédet. Jelenleg épül az új ABC áruház, viszont a régit felújítják, és a következő évben éttermet nyitnak ott.

Az önkormányzat nemrég több pályázatot is benyújtott további fejlesztések támogatására. Ezek turisztikai, energiatakarékossági célokat szolgálnak. Közöttük egy kerékpárút létrehozása is szerepel, amely közös összefogással a Miskolc-Tapolca-Kisgyőr-Harsány útvonalon valósulna meg. Amennyiben elnyerik a pályázatot, akkor várhatóan 2018-ra megépülhet a kerékpárút.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?