hirdetés
hirdetés

Zéró tolerancia a madármérgezéssel szemben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nyolc hazai partnerszervezetével támogatást nyert el az Unió LIFE+ természetvédelmi alapjából, így 2012-ben nagyszabású projekt indult, azért, hogy véget vessen a védett madarak, elsősorban a parlagi sasok pusztításának.

hirdetés

2012-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Jászberényi Állat- és Növénykert, az Országos Magyar Vadászkamara, a Természetfilm.hu Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összefogásával 2,1 millió eurós költségvetésű 5 éves program indult a probléma kezelésére.

Az elmúlt években drasztikusan megnőttek a védett és fokozottan védett madarakkal kapcsolatos bűncselekmények. A probléma nagyságát jelzi, hogy csak a világszerte veszélyeztetett parlagi sasból az elmúlt öt évben 59 példányt pusztítottak el hazánkban, miközben az egész EU állománya alig haladja meg a 200 költő párt.

További képek a galériában

Dr. Horváth Márton, a projekt vezetője elmondta, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált projekt költségvetésének 75 százalékát az Európai Unió, 8 százalékát a Vidékfejlesztési Minisztérium, 17 százalékát pedig a projektpartnerek finanszírozzák.

A munka során többek között létrehoznak egy országos állatorvosi hálózatot, megszervezik a veszélyeztetett fészkek őrzését, és ahol szükséges mesterséges fészkekkel, időszakos etetéssel segítik elő a madarak megtelepedését, túlélését. A bűncselekmények felderítési arányának növelése érdekében fokozott őrjáratokat tartanak a veszélyeztetett területeken, és egy közvetlen telefonvonalat működtetnek majd, ahol a természetvédelmi bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentéseket várják.

A környezettudatos szemlélet kialakítása érdekében Hortobágyon egy látogatóközpont is épül, ahol a ragadozó madarakkal kapcsolatos védelmi munkába és a „sas-barát” gazdálkodási technikákba nyerhetnek betekintést a látogatók.

A program célja, hogy fenntartsa a hazai parlagi sas állomány lassú növekedését, elsősorban annak a segítségével, hogy az emberi tényezők okozta pusztulást minimalizálja.

A projekt sokszínű akcióit a www.imperialeagle.hu honlapon újszerű webes lehetőséggel teszik elérhetővé. Google térképen követhetik az érdeklődők a „nyomkövetős” sasokat, és webkamerán megnézhetik egy parlagisas-család és sas-etetőhely mindennapjait.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai