Hogy főzzünk bodogot, muzsgyejt, gáncát, zsurmót vagy maruncit?

A lakásétterem eredetileg amerikai találmány, lényege: a gasztronómiában jártas házigazda fine-dining menüt készít, erre meghívja barátait, ismerőseit – sőt, ismeretlen gourmet-kat is invitál magához vacsorára.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Természetesen korántsem önzetlen meghívásról van szó, hiszen a lakásétterem vendégei egy átlagos éttermi vacsora árát fizetik a menüsorért. Talán éppen ezért – illetve mert a számlaadás a legritkább esetben tartozik a műfaj koreográfiájához – volt az első időkben illegális ez a fajta vendéglátás. És tulajdonképpen a dolog misztikuma, a titkos szájhagyomány útján történő vendégkeresés, a tiltottság édes gyümölcse garantálta azt a hozzáadott értéket, amely a lakáséttermek villámgyors karrierjét segítette.

Nem igazán trendi hely

Manapság már Magyarországon is számtalan ilyen jellegű hely működik, ám az áprilisban megnyitott Romani Platni alighanem páratlan, hiszen ilyen különös gasztronómiai egységet nemcsak Budapesten, hanem világviszonylatban sem nagyon lehet találni még egyet. Ugyanis ez nem csupán egy szimpla roma lakásétterem Budapesten, a Ferencváros szívében, hanem létrehozói olyan célokat tűztek ki maguk elé, amelyek elsősorban nem a csúcsgasztronómia reprodukálását jelentik, és az üzemeltetők sem ebből akarnak meggazdagodni.

Kettős cél – nyitás a nagyközönség és a cigányság felé

A Ferencvárosi Tanoda és a Közért Ifjúsági Iroda közös projektje ugyanis felvállaltan egyfajta antidiszkriminációs program kísérlete, amelynek célja, hogy mindenkihez közelebb hozza a roma kultúrát. Mindezt az egyik legkönnyebben emészthető módon valósítja meg: a gasztronómia közvetítésével.
A Romani Platni ugyanakkor egyfajta, a kerület roma lakosságán belüli missziót is felvállal, azt, hogy a konyha titkain keresztül kicsivel tágabbra nyissa a cigányság számára a nagyvilágra nyíló ablakot.
„A fiatal roma lányok egyfajta átmeneti kultúrában nőnek fel, amelynek már nem része a cigány gasztronómia ápolása – mondja Orsós Sándor szociális munkás, a Romani Platni szakmai irányítója. – Számukra fontos lehet, hogy megtanulják elkészíteni a hagyományos roma ételeket, mint a bodog, a muzsgyej, a gánca, a zsurmo vagy a marunci.”

Malvin néni meg az indiai konyha

Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben a projektgazda, az Esély Központi Egyesület számára komoly vállalás, hogy a programban részt vevő roma lányok és asszonyok – azok, akiknek kisujjában van a cigány ételek minden csínja-bínja (mint a ki tudja, hány éves Malvin néni) megismerkedhessenek az általuk ismeretlen, távoli vidékek ízeivel, ételeivel is.
„A múltkor Sándor útmutatásával készítettünk indiai ételt, az nagyon finom volt” – mondja Malvin néni. Arra a kérdésre azonban, hogy megfőzné-e otthon a családjának, határozott nemmel felel.

Férfiember a konyhán?!

„Tulajdonképpen azt szeretnénk, hogy a lányok, asszonyok kedvet kapjanak ahhoz, hogy maguk is belefogjanak egy lakásétterembe. Talán lesz közülük, aki vendéglátósként folytatja valahol – mondja Orsós Sándor. - Ehhez most még egyelőre csak az alapfokú konyhai és vállalkozói ismereteket tudjuk megadni, de a heti egy közös főzés óráit igyekszünk a leghasznosabban tölteni.”
A hírek szerint a jó hangulat garantált, de nem ritka a késhegyre menő vita sem. A meglehetősen konvencionális roma kultúrába ugyanis nehezen fér bele, hogy a konyhában egy férfiember dirigáljon… Márpedig ha tetszik, ha nem, a Romano Platni tűzhelye mellett Orsós Sándor a főnök.

Nehogy már éhen haljon a kedves vendég!

„Nem könnyű összeegyeztetni a mai gasztronómiai trendeket a roma hagyományokkal – magyarázza Orsós. – Ha egy lakásétterem létrehozása a cél, akkor nyilvánvalóan menüben kell gondolkodni. A cigányok azonban ritkán készítenek ételsort, általában egyféle fogás kerül az asztalra, viszont abból hatalmas adagokat fogyasztanak. Ráadásul az ételek igen kalóriadúsak, ezeket nem lehet sorba fűzve tálalni, mert még az átlagnál edzettebb gyomor számára is nehezen lenne elviselhető.”
Vagyis a jelenleg trendi, kis adagokra és több fogásra épülő vendéglátási irányzat teljesen idegen a roma gasztronómiától, és Sándornak közelharcot kellett vívnia a Romani Platni szakácsnőivel, akik szerint ilyen kis adagokkal nem lehet kiszúrni a vendégek szemét!
„Még ha össze is tudunk szedni egy csokorra való, garantáltan cigány fogást, ezeket egyszerűen képtelenség ízharmóniába rendszerezni – folytatja Orsós. – Épp ezért a koncepció az, hogy a lakásétterem menüsorában bemutatjuk a roma gasztronómia egy-egy képviselőjét. És kísérletet teszünk néhány különleges fűszer vagy alapanyag integrálására a roma receptekbe.”
A Romano Platni az Open Society Institut és a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal támogatásával, az Esély Közösségi Egyesület és a Közért Egyesület szervezésében a ferencvárosi Tűzoltó utcában várja a fúziós roma konyhára és a roma kultúrára nyitott, érdeklődő vendégeket. A lakásétterem vacsoraidőpontjairól a romaniplatni.blogspot.com honlapon található bővebb információ.

Boros Attila
Vendég & Hotel / 2011. június


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.