A gasztronómia a boldogság ipara

Magyarország is bemutatkozik a hétfőn megnyílt 30. Salón de Gourmets nemzetközi csúcsgasztronómiai kiállításon Madridban, ahol a vendéglátó Spanyolország mellett 20 külföldi ország vonultatja fel termékeit.

A 22 ezer négyzetméteres kiállítótérben egyebek mellett Argentína, Kanada, az Egyesült Államok, Izrael és Franciaország vonultatja fel gasztronómiai kínálatát, újdonságait, de mellettük helyet kaptak külön-külön a spanyol tájegységek is.

Összesen mintegy 35 ezer féle gourmet terméket lehet megkóstolni az április 7-ig tartó esemény keretében, amelyet sonkaszeletelő verseny és osztriganyitó bajnokság is színesít a főzőshowk mellett. A kiállításra mintegy 85 ezer látogatót várnak.

"A gasztronómia a boldogság ipara" - fogalmazott a spanyol gasztronómiai királyi akadémia elnöke, aki szerint Magyarország csodálatos gasztronómiai célpont, ezért mindenkinek csak ajánlani tudja. Rafael Ansón erről a magyar stand hivatalos megnyitóján beszélt, ahol megjelent Isabel García Tejerina spanyol agrárminiszter is.

"Magyarországon gasztronómiai forradalom zajlik" - jelentette ki Győri Enikő madridi magyar nagykövet, hangsúlyozva, hogy Magyarország visszatért a nemzetközi porondra ebben az ágazatban, ezt jelzi jelenléte ezen a csúcsgasztronómiai kiállításon, valamint az is, hogy már négy Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, és a Bocuse D'Or Budapestet választotta következő versenyhelyszínének.

Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a gasztronómia egyre inkább az utazási élmények központi elemévé válik világszerte, vagyis a Salón de Gourmets kiváló alkalom, hogy Magyarországot gasztronómiai célpontként is megismerhessék. Magyarországon 2016-ot a Gasztroélmények Évének nevezték el, mert a gasztronómiai turizmus az ágazat egyik legdinamikusabban fejlődő és legkreatívabb területe - fűzte hozzá.

A magyar stand kínál villányi és tokaji borokat, és egyebek mellett mangalicakolbászt, libamájpástétomot, kézműves csokoládét. Naponta szerveznek kóstolókat, termékbemutatókat is szakmai beszélgetésekkel egybekötve. A kiállítók között helyet kapott Gere Attila Pincészete, a Szent Tamás Pincészet, a Pannonbor, a Tokaj Kereskedőház, a Dunst&Rose, a chocoMe és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., utóbbi Áldomás márkanevű termékeivel készült.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.